maanantai 17. elokuuta 2015

Ruokapäiväkirja 5: Mitä syön laihduttaessani HCLF -ruokavaliolla

Heips kaikki!


Vielä on kesää jäljellä ja on kiva ottaa kuvia kun on valoisaa. Otin siis kuvia yhden päivän syömisistäni inspiraatioksi ja ideoiksi muillekin. Haluan myös näyttää, että aterioiden ei tarvitse välttämättä keskittyä jonkun "proteiininlähteen" ympärille niin kuin suomalaisessa ruokavaliossa usein tehdään. Ihmisen proteiinin tarve on todella pieni siihen verrattuna, mitä länsimaisessa ruokavaliossa on totuttu syömään. Seuraavassa postauksessani kirjoitan vähän enemmän ajatuksiani proteiinista.


Aamiainen: Uunibataatti banaanilla. Ykkösaamiaissuosikkini kaurahiutaleet olivat lopussa, joten piti keksiä muuta syötävää. Uunibataatit ovat toinen aamiaissuosikkini. Halkaisin bataatin ja paistoin sitä uunissa 45 minuuttia 200 asteessa. Annoin vähän aikaa jäähtyä ja muussasin päälle yhden kypsän banaanin ja lisäksi ripottelin kanelia ja kaadoin hieman sokeriruokosiirappia. Tämä bataatti oli kokonaista 700g painava, joten sain aamiaisesta reilusti energiaa päivää varten.


20150812_092910.jpg


Lounas: Kuskussalaatti. Tämä on todella helppo ja nopea ateria. Laitan kulhoon 1 dl verran täysjyväkuskusta ja kaadan päälle saman verran kiehuvaa vettä. Sillä välin kun kuskus turpoaa (menee vain muutama minuutti), paloittelen ½ kurkun, pienen porkkanan ja vähän punasipulia. Yhdistän vihannekset + miniluumutomaatteja ja ruokalusikallisen rusinoita kuskuksen kanssa ja maustan sitruunamehulla ja valkosipulisrirachalla. Tänään kaadoin päälle myös hieman Chili -kastiketta, koska halusin käyttää avatun purkin pois :) Todella kätevä lounas myös töihin evääksi.



20150812_123344.jpg



20150812_154855.jpg
Välipala: Hunajamelonijuoma. Välipalaksi söin puolikkaan hunajamelonin, jonka blendasin kourallisen jääpaloja kanssa. Melkein mistä vaan hedelmistä saa älyttömän helppoja ja kevyitä smoothieita kun blendaa ne vain jääpalojen kanssa. Todella raikas kesäinen välipala :)

















Päivällinen: Kanttarellirisotto. Tein nopeasti simppeleimmän mahdollisen version tästä, eli heitin kanttarellit pannulle ja sekaan yhden sipulin. Sienistä irtoaa vettä paistaessa, joten en lisännyt pannulle muuta kuin hieman suolaa ja pippuria sipulin kypsyessä sienien nesteessä. Keitin erillisessä kattilassa täysjyväriisin yhden kasvisliemikuution kanssa ja lopuksi yhdistin ainekset.




20150812_180559.jpg






20150812_182718.jpg
Iltapala: Banaanijätski. Tämä meni tällä kertaa vähän pilalle kun blenderini ei suostunut kunnolla yhdistämään aineksia ja koostumuksesta ei tullut niin tasaista kuin yleensä vaan sinne jäi vähän klimppejä. Yhdistin siis muutaman pakastetun banaanin, pari teelusikallista maapähkinävoita ja yhden tumman suklaapalan. Oli ihan hyvän makuista kyllä, mutta kaiken lisäksi banaani/pähkinävoiyhdistelmä ei tainnut sopia vatsalleni ja loppuillan vatsani oli ihan turvonnut :( Ensi kerralla taidan käyttää pähkinävoin sijaan pähkinärouhetta niin yhdistelmä on vähän vatsaystävällisempi.

9 kommenttia:

  1. Hei, kiitos tästä blogista! Ihanaa saada välillä luettavaa äidinkielellä, eipä taida olla kovin monta suomalaista HCLF-blogia. Olen aloitteleva "harppaaja" (mikä sana! loistava oivallus!), tämän kesän aikana olen siirtynyt lakto-ovo-vegetaristisesta ruokavaliosta kasvipohjaiseen korkeahiilihydraattiseen ruokavalioon. Olo on hyvä! Seuraan mielenkiinnolla blogiasi, tämä on niin pirteän ja asiapitoisen oloinen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen vielä kysyn, että onko harppaus siis sinun keksimäsi termi, vai mistä olet sen bongannut?

      Poista
    2. Ihana kuulla, että olet löytänyt harppaamisen ja olosi on ollut hyvä :) Ja tervetuloa seuraamaan blogiani, tosiaan vielä ei ole kovin montaa suomalaista HCLF blogia/tubekanavaa, mutta toivottavasti jatkossa lisääntyvät kun useammat ihmiset kuulevat tästä elämäntavasta. Kuulin harppaus-termin ensi kertaa yhdeltä blogini lukijalta ja otin sen heti käyttöön kun oli mielestäni juuri niin hyvä sana!

      Poista
  2. Hei! Kivat ruuat sulla, voisin kuvitella syöväni samallalailla! Edelleen kyllä epäilyttää riittävän (ei liian ) proteiinin saanti. Jään odottamaan proteiini postaustasi! T: Maaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Yritän saada proteiinipostauksen mahdollisimman nopeasti valmiiksi, mutta kuitenkin sisällyttää siihen kaiken tarpeellisen.

      Poista
  3. Hei! Millä tapaa pähkinärouhe on pähkinävoita vatsaystävällisempi? Samaa ainettahan ne on? Vatsaongelmista kärsivä kiinnoistui :). Herkullisen kuuloisia ruokia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! En oikein tiedä mistä se johtuu, mutta olen vain huomannut, että hedelmäsokerin ja pähkinävoin yhdistelmä ei sovi omalle vatsalleni. Luulisin, että voi liittyä siihen, että pähkinävoin rasva imeytyy hitaammin kuin hedelmäsokeri niin niiden yhdistelmä on vatsalle jotenkin vaikeampi käsitellä. Esim. leivän päällä pähkinävoi ei taas aiheuta mulla mitään ongelmia. Pähkinärouhe imeytyy kai sitten eri tavalla kun siitä ei tule ongelmia.

      Poista
  4. Paljonko sulla menee rahaa ruokaan viikossa/kuukaudessa? Ja minkälainen on sun ostoslista?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hmm.. vähän vaikea arvioida kun ostetaan miehen kanssa samasta budjetista kaikki ruoat ja hän kuluttaa myös sellaisia tuotteita mitä en itse syö, niin kuin kola-juomia, vegaanisia juustoja ja leikkeleitä tms. Joka tapauksessa meillä menee ehkä 70-80 e viikossa ruokaan kahden hengen taloudessa eli kuukaudessa varmaankin sitten n. 300 euroa. Perusjuttuja mitä meiltä pitää löytyä kotoa on perunat, riisi, bataatit, porkkanaa, kaurahiutaleita, kidney-papuja, kikherneitä, banaaneita, omenia, taateleita, kurkkua, tomaattia, salaattia, soija- tai kauramaitoa + kausivihanneksia ja -hedelmiä. Jonkun verran myös soijarouhetta ja tofua tulee syötyä. Siinäpä varmaan tärkeimmät :)

      Poista