tiistai 8. maaliskuuta 2016

Kokkaa ennakkoon!



IMG_20160217_191254.jpg
Perunakroketit Vegan Cornerin reseptin mukaan



Hei! Jälleen pienen tauon jälkeen täällä taas. Välillä muu elämä ei jätä tälle blogille aikaa, mutta kyllä minä tänne aina palaan :D

Terveellisesti syömisessä yksi ehdottomasti tärkeimpiä juttuja on ennakkoon valmistautuminen. Kukaan ei ole sellainen ihme-ihminen, että pystyisi välttämään epäterveellisiä herkkuja ympäristössä, jossa kaapit ovat niitä täynnä, mutta terveellisiä vaihtoehtoja ei juurikaan ole. Jos on oikein nälkä ja vaihtoehtona on jääkaapista löytynyt kuivahtanut porkkana tai suklaakeksi niin lopputulosta ei ole vaikea arvata. Toisaalta harvalla on mahdollisuutta tai haluakaan putsata kämppää kokonaan herkuista. Muut perheenjäsenet saattavat hamstrata niitä kaappeihin tai sitten on muuten vaan kiva olla jotain vierasvaraa kaapin perällä. Mikä siis neuvoksi?

Itse pidän erinomaisena vaihtoehtona ennakkoon kokkaamista. Englanniksi tälle on hyvä termikin “batch cooking”, mutta en keksinyt miten se voisi suomeksi taipua. Satsikokkaaminen? Joka tapauksessa homma menee niin, että ensin suunnitellaan ruoat joksikin ajaksi, esim. viikoksi eteenpäin. Lasketaan paljonko aineita tarvitaan ja haalitaan kauppareissulla tarvittavat aineet. Sitten kokkaillaan oikein kunnolla viikon edestä ja annokset jaetaan rasioihin ja säilötään jääkaappiin tai pakastimeen. Simppeliä. Epäilemättä tätä moni perheenäiti on harrastanut jo ennen kuin se on tullut “muotiin”, mutta itselle ei edes moinen ollut tullut mieleen kun olen lähinnä laittanut ruokaa yhden annoksen verran tai korkeintaan seuraavaksi päiväksi. Hyödyt ovat huomattavat:
  • rahaa säästyy kun ostaa vain tarvittavat ruokatarpeet
  • aikaa säästyy kun kokkaaminen on hoidettu kerralla eikä sitä tarvitse tehdä viikolla
  • kun tarvittavat ainesosat on mitattu etukäteen, ei ruokaa tule heitettyä hukkaan
  • valmiit ateriat estävät epäterveellisiin herkkuihin sortumista, kun ruoan lämmittää vain parissa minuutissa nälän yllättäessä

Huonona puolena joku voi pitää sitä, että ruoka ei sitten ole niin “tuoretta” kuin jos sen olisi juuri valmistanut. Myöskään ihan kaiken tyyppisiä ruokia ei voi tehdä etukäteen. Esim. tortillat eivät oikein sovi rasioissa säilytettäviksi. Toisaalta ruoat voi tehdä puolivalmiiksi, eli keittää ennakkoon riisit ja muut kypsytettävät aineet, ja heittää aterioinnin hetkellä valmistetut aineet kasaan.

Etukäteen kokkaaminen edellyttää myös sitä, että pystyy arvioimaan omaa ruoankulutustaan niin, ettei tee liian pieniä annoksia - hyvät puolet menevät hukkaan jos jää nälkä ja valmistettujen annosten lisäksi pitää alkaa laittaa lisää ruokaa tai napostella suuria määriä. Näistä huolimatta etukäteen kokkaus on ainakin itselläni helpottanut arkea. Harrastan sitä yleensä puolen viikon erissä, eli sunnuntaina teen alkuviikon lounaat ja keskiviikkona loppuviikon lounaat.

Tässä pari esimerkkireseptiä siitä, minkä tyyppisiä ruokia on kätevä tehdä etukäteen:

Kookos-riisi-curry (n. 5 annosta)

1 kasvisliemikuutio
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 tl juustokuminaa
2 prk ruskeita tms. papuja
8 dl vettä
1,5 dl kookosmaitoa
100g tuoretta pinaattia
4 dl täysjyväriisiä

Pilko sipuli ja valkosipuli, ja kuullota niitä kattilan pohjalla vesitilkassa kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää juustokumina, kasvisliemikuutio ja pavut. Lisää vesi, kookosmaito, pinaatti ja riisi. Kiehauta, vähennä sitten lämpöä ja anna kypsyä n. 30 min. Mausta suolalla.

Kikherne-peruna-curry (n. 4 annosta)

1kg perunoita
2 prk kikherneitä
2 porkkanaa
1 sipuli
1 dl kookosmaitoa
2 valkosipulinkynttä (tai 1 tl valkosipulijauhetta)
2 rkl currya
2 tl garam masalaa
1 rkl kurkumaa
mustapippuria
suolaa

Pilko porkkanat ja perunat ja keitä niitä vesitilkassa erillisessä kattilassa, kunnes ne ovat hieman pehmenneet. Sillä välin pilko sipuli & valkosipuli ja kuullota vesitilkassa pannulla. Siirrä perunat ja porkkanat pannulle sipuleiden kanssa ja lisää kookosmaito, kikherneet ja mausteet. Hämmennä hiljaisella lämmöllä 5-10 min ennen tarjoilua.

Inspiraatiota satsikokkailuun voi etsiä mm. näiltä sivustoilta:

  • Youtube -kanava
  • Paljon videoita, joissa näytetään kädestä pitäen helppojen reseptien valmistusta
  • Mm. kuvan Perunakrokettien resepti löytyi täältä

  • herkullisia ja terveellisiä vegaanireseptejä
  • muutaman ilmaisreseptin lisäksi sarja kohtuu edullisia Happy Herbivore -keittokirjoja
  • HH:n Lindsay Nixonilla on myös Meal Mentor -ateriapalvelu Palvelun käyttäjät saavat sähköpostiin viikoittain valmiin kauppalistan ja reseptit seuraavan viikon ruokia varten


Tsekkaa myös:



6 kommenttia:

  1. Kiitos blogistasi :) löysin sen vastikään kun etsin tietoa tästä ihanasta ruokavaliosta ja voi kuinka tästä on ollutkin apua! Mukavaa kevään alkua.
    Terveisin Nanna

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos mieltä lämmittävästä palautteestasi Nanna! :)

      Poista
  2. Hei! Kiva, että kirjoittelet välillä. Sain taas niin hyviä neuvoja ja reseptit tosi ihania. Kiitos! T: Maaria

    VastaaPoista
  3. Upeeta tekstiä! Nostan hattua että suomen kielellä näitä asioita kirjoitettu.. Pitäisi saada sanomaa levitettyä enemmän suomessa.. Tosi surullista kun ihmiset ovat niin sokeita ja välttelevät totuutta että vegaanisuus on yksi keinoista pelastaa maapallo jotta meidän lapset ja kenties lapsen lapset pystyvät tällä pallolla elää..
    Hieno blogi 😊 Keep it up!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Todellakin olisi hienoa nähdä enemmän aiheesta myös suomenkielistä keskustelua. Yhä enemmän näkee kuitenkin veganismista jo positiivisia uutisia mediassa ja uutta tutkimustietoa sen hyödyistä, joten uskon että koko ajan mennään sen suhteen parempaan suuntaan :)

      Poista