torstai 28. toukokuuta 2015

Ennen ja jälkeen Vol. 2No niin, edellisestä kuvasta on tippunut 10 kg ja nyt onkin sitten aika uudelle ennen & jälkeen -kuvalle. Uusimmassa kuvassa painan 82,8 kg eli kun joulukuussa asetin tavoitteekseni tiputtaa 10 kg kesään mennessä niin siihen tavoitteeseen olen siis päässyt. Joulukuun postaukseni on luettavissa tästä. Yhteensä kiloja on tippunut 23,2. Vaikka maaliin on vielä matkaa niin olen paria kärsimättömyyskohtausta lukuunottamatta todella tyytyväinen siihen, miten laihdutus on edennyt - rauhallista tahtia, mutta paino on kuitenkin säännöllisesti laskenut. Jos joku nyt vielä miettii lihottavatko hiilarit niin toivon, että tämä kuva saisi nyt ainakin epäilyksen siemenen itämään. Päivittäiset syömiseni tietysti vaihtelevat, mutta jotain ideaa saa jos katsoo tuosta tunnisteet -palkista kohdan ruokapäiväkirja.

Täytyy kuitenkin sanoa, että vielä enemmän olen tyytyväinen siihen millaisen olon nykyinen ruokavalioni on minulle aiheuttanut. Voin rehellisesti sanoa, että ilman tärkkelyspitoista ruokavaliota en olisi kestänyt tämän kevään aikana kohtaamiani suorituspaineita ja stressiä. Muistan kun joskus aiemmin nimenomaan stressi laukaisi minussa kontrolloimattoman syömisen tarpeen. Aina kun olin kotona niin “hoidin” stressiäni käymällä viiden minuutin välein ruokakaapeilla napostelemassa jotain. Kyse oli sinänsä pakonomaisesta käyttäytymisestä, että koin sen todella ahdistavana, mutta en silti pystynyt lopettamaankaan - stressi vei kaiken kyvyn itsekuriin, minkä ajattelin silloin olevan oikea apu syöpöttelyyn. Ja syöminen stressasi vielä lisää aiheuttaen painonnousua ja pahimmillaan oksentelua.

Nykyään en koe laisinkaan tällaista napostelun tarvetta tai itsekurin puutetta. Syön juuri silloin kun on nälkä ja juuri niin paljon kuin haluan. Stressille nyt ei voi oikein mitään jos se johtuu ulkoisista seikoista, mutta siihen on paljon helpompi suhtautua kun sen lisäksi ei tarvitse painia syömisongelmien kanssa. Tärkkelyspitoiset ruoat pitävät verensokerini tasaisena koko päivän ja olo on energinen ja miellyttävä. Sekin on todella merkittävää, että kun en yritä väkisin pitää kaloreita ja hiilihydraattimääriä alhaisina, energiaa riittää elämiseen. Voin esim. aamulla käydä lenkillä, päivällä kiertää kaupungilla ja kotiin tultua riittää vielä puhtia siivoamiseen. Pahimmillaan olen kärsinyt siitä, että lounaan jälkeen on ollut pakko nukkua päiväunet ja sen jälkeenkin olo on ollut loppupäivän tukkoinen ja vetämätön.

Harppaaminen sopii hyvin myös kiireiselle. Jos en oikein ehdi laittaa ruokaa, syön päivän aikana vain useamman pienen aterian (hedelmiä, Real-leipää vegaanicoleslawlla, perunoita, bataattia tai riisiä valmiskastikkeella tai vain höyrytetyillä vihanneksilla). Olen antanut itselleni luvan syödä näin kiireisempänä aikana myös hieman ei-niin-rasvattomia juttuja, kuten mieheni tekemää sienikermakastiketta (kaurakermasta) tai öljypohjaista valmistomaattikastiketta (17,9 g rasvaa /100g - tätä nyt vain sattui olemaan jääkaapissa). Ei mitenkään ideaalia, mutta toisaalta pahin mitä voi tapahtua on että painoni putoaminen hidastuu vähän. Joskus täytyy asettaa etusijalle muita asioita elämässä kuin laihdutus ja juuri nyt en ehdi miettiä ruoanlaittoa sen kummemmin. Sellainen tietty rentous on mielestäni aina hyvä pitää syömisessä muutenkin ettei se mene liiaksi jonkun listojen tuijotteluksi mitä saa ja mitä ei saa syödä. Dieettimentaliteetti on itselleni mennyttä elämää. Tärkeintä on syödä sitä, mistä tulee hyvä ja energinen olo, ja pieni määrä ei-ideaalia ruokaa tuskin vaikuttaa mihinkään. No, joka tapauksessa muutaman viikon päästä helpottaa ja pääsen lomailemaan. Loman jälkeen asetan taas uudet tavoitteet :)

Alla vielä pari ruokaideaa:


Suklaapuuro - Ihan normi kaurapuuroa soijamaitoon keitettynä, johon lisäsin pari ruokalusikallista kaakaojauhetta. Varmuuden vuoksi laitoin päälle pari teelusikallista maapähkinävoita. Kuvan ottamisen jälkeen valutin päälle vielä hieman siirappia. Kiva välipalaherkku :)
Hedelmäsalaatti -  Okei, tämän väsäämiseen meni hieman tavallista enemmän aikaa, mutta joskus on kiva tehdä ruokailusta myös esteettinen elämys. Halusin myös ottaa suurimman mahdollisen nautinnon irti yhden lempihedelmistäni - keltaisen kiivin syömisestä. Harvoin tuota herkkua on saatavilla, mutta nyt lykästi. Oli muuten niin kevyt aamiainen, että piti syödä ns. second breakfast kohta perään :D

Falafelit ja kuskussalaatti - Falafelit (nämä ovat kaupan valmisjauheesta) voi hyvin tehdä ilman rasvaa uunissa ja kuskussalaatti on nopea ja kivaa vaihtelua perinteisempiin tärkkelyksen lähteisiin.

6 kommenttia:

 1. Tosi hieno muutos! Aloin seurata blogiasi joulukuussa, joten muistan nuo aiemmat kuvatkin. Minkä verran olet liikkunut kevään aikana? Sulla vaikuttaa kyllä olevan varsin terveen kuuloinen rytmi ja asenne painonpudotukseen, huomioiden, että taustalla on jonkinasteista syömishäiriötäkin. Itselläni ei ole varsinaisia painonpudotustavoitteita ollut, sillä olen aina ollut normaalipainon rajoissa, mutta kiinteytymistä en panisi pahakseni. Liikunnan lisäämisestä olisi siinä varmaan eniten apua. Löysin tämän ruokavalion/elämäntyylin reilu vuosi sitten ja käytin aluksi paljon aikaa ihan vaan perehtymiseen ja ymmärtääkseni mistä tässä oikein on kyse. Nyt kevään aikana olen harjoitellut lähinnä sitä, että saan tämän ruokapuolen jonkinlaiseksi rutiiniksi. Olen kyllä iloinen, että törmäsin HCLF-yhteisöön Youtubessa. Vaikka lipsahduksia tapahtuu yhä kohtalaisen usein, niin koen, että olen onnistunut muuttamaan asennettani ruokaan (olin aiemmin ihan sekasyöjä, joten eettinen puolikin vaati perehtymistä) ja päässyt irti elämääni hallinneesta sokeri-/karkkikoukusta. Ja positiivisia muutoksia tapahtuu pikkuhiljaa myös muilla elämän osa-alueilla, kun saa tuon perustan kuntoon. -Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Tiina! Kiitoksia :) Olen tosiaan pikku hiljaa alkanut kehittää rennompaa suhdetta syömiseen/omaan kehoon jne. koska koen että olen löytänyt ns. oman juttuni.

   Kiinteytymiseen liikunta ja varsinkin lihaskuntoliikunta (salilla käyminen, oman kehon painon käyttäminen jne.) on varmasti paras keino. Itsellä liikunta jää tällä hetkellä pariin kolmeen kertaan viikossa n. 30min kerralla ja lajeina on tankotanssi, kevyt hölkkä, zumbailu tms. Ehkä jossain vaiheessa alan lisätä liikuntaa tai ottaa siihen vähän tavoitteellisemman asenteen, mutta tällä hetkellä en ole kokenut tarpeelliseksi panostaa siihen puoleen.

   Ihana kuulla että olet kohdannut positiivisia muutoksia ja onnistunut muuttamaan suhdettasi ruokaan! HCLF-nettiyhteisö on kyllä ihan loistava ja on ollut hienoa nähdä sen kasvavan eksponentiaalisesti sen n. 3 vuoden aikana mitä olen sitä seurannut. Ei kovin vegaaniystävällisessä yhteiskunnassa voi välillä olla vähän haastavaa, mutta onneksi "nettiyhteisöltä" saa aina inspiraatiota ja tukea <3

   Poista
 2. Hei! Olet saanut upeita tuloksia aikaan! Rupean todella kiinnostumaan tästä ruokavaliosta. Haluaisin vielä kysyä, että miten vatsasi/suolistosi voi tällä ruokavaliolla. Itse kärsin niin usein järkyttävästä turvotuksesta, että olisin valmis kokeilemaan jotain ruokavaliota , millä vatsan pullotuksen sais pois...Kiinnostais vielä nähdä, miltä ruokapäiväkirjasi näyttää nyt, kun olet kovasti hoikistunut. T: Maaria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maaria! Kiitos! Vatsa on voinut todella hyvin, mikä johtuu varmasti siitä että tähän ruokavalioon kuuluu paljon kuitua ja nestettä mikä tunnetusti on vatsalle hyväksi. Myös lihan pois jättäminen vaikuttaa, koska sillä on taipumuksena "liikkua hitaammin" eteenpäin suolistossa ja jäädä tukkimaan ja aiheuttamaan ongelmia. Ja maitotuotteilla on myös monen vatsaan negatiivinen vaikutus mikä ilmenee turvotuksena ja ummetuksena.

   Ja kiitos vinkistä, tulen ehdottomasti laittamaan jonkinnäköistä ruokapäiväkirjaa tässä jossain vaiheessa kun en ole vähään aikaan laittanut!

   Poista
 3. Hei! Saako tällä ruokavaliolla riittävästi proteiineja? Lähteekö lihakset kuihtumaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maaria! Saa kyllä riittävästi proteiinia, koska sitä on pieniä määriä kaikissa kasviruoissa, samoin kuin rasvaakin. Esim. parsakaalissa yli puolet saadusta energiasta on proteiinia. Lisäksi pavut, linssit ja soija ovat todella proteiinipitoisia. Proteiinin saantia ei kuitenkaan erityisesti tarvitse suunnitella tai "yrittää" saada sitä, koska sitä ei loppujen lopuksi tarvita kovin paljon. Hiilihydraatit ovat elimistön ensisijainen energialähde, joten niiden saannista on tärkeämpi huolehtia. Tiedän että tämä aihe huolestuttaa monia ja tulen ehdottomasti kirjoittamaan siitä pidemmin kunhan ehdin.

   Lihasten kasvussa (ja ylläpitämisessä) tärkein tekijä on lihasrasitus eli painojen nostaminen tms. lihaskuntoa kehittävä liikunta. Itse harrastan jonkun verran tankotanssia missä joutuu nostamaan paljon omaa ruumiinpainoaan ja olen huomannut että se kasvattaa/kiinteyttää lihaksia jonkun verran. Joka tapauksessa myös kehonrakennustyyppinen lihasten kasvatus onnistuu korkeahiilihydraattisella ruokavaliolla. Esim. Crissi Carvalho on kilpaillut fitnessmalli -kilpailuissa https://instagram.com/veganfitnessmodel/

   Poista