perjantai 5. joulukuuta 2014

Miten löysin McDougall -ruokavalion ja Freelee the Bananagirl

Kun aloin vegaaniksi eettisistä syistä, ruokavalioni oli todella liha- ja maitotuotepainotteinen. Kiinnitin siihen aikaan paljon huomiota proteiinin saantiin ja söin paljon lihaa, kalaa, maitorahkoja ja raejuustoja - joka aterialla. Muutos vegaaniksi olikin vaikea toteuttaa vain korvaamalla näitä aineksia vegaanisilla vaihtoehdoilla. Siksi aloin kuumeisesti etsiä internetin maailmasta vaihtoehtoja ja malleja. Miten muut vegaanit söivät? Silloin törmäsin Raakaruoka -blogiin. Siinä kaksi raakaruokailijaa kertoi syövänsä lähes pelkästään raakaravintoa, siis hedelmiä, vihanneksia, siemeniä ja pähkinöitä. Blogin pitäjät kertoivat syövänsä tuoreruoan muodossa päivittäin 2400 tai jopa 3400 kaloria. Ajatus tuntui aivan hullulta. Kun koko ikäni olin kuullut että hiilareita kannattaa rajoittaa ja proteiininlähde pitää olla joka aterialla niin tässä oli kaksi hoikan ja terveen näköistä nuorta naista, jotka väittivät syövänsä hiilaripainotteista ruokavaliota ja reilusti yli kaksinkertaisen määrän kaloreissa siihen nähden mihin itse pyrin.

Lueskelin vähän lisää aiheesta ja silloin törmäsin tähän elämäni muuttaneeseen kaunokaiseen: Freelee the Bananagirl!



Freelee on todella voimakkaita reaktioita herättävä hahmo, enkä ole kaikesta samaa mieltä hänen kanssaan. Olen kuitenkin hänelle paljosta velkaa. Freelee noudatti n. 5 vuotta raakavegaanista 80-10-10 -ruokavaliota, joka koostui hedelmistä, marjoista ja vihanneksista. Nimitys tulee siitä, että makroravinteiltaan ruokavalio on suunnilleen 80% hiilihydraatteja ja 10% rasvoja ja proteiineja. Tuohon ruokavalioon kuuluu syödä suuria määriä hedelmiä usein mono-aterian muodossa. Se tarkoittaa, että syödään vain yhtä hedelmälajiketta kerralla, esim. 10 banaanista tehty smoothie tai kokonainen vesimeloni yhtenä ateriana. Hedelmät ovat niin ravinnepitoisia, että niistä muodostuu helposti täysipainoinen ruokavalio ihmiselle. Jos ajatus tuntuu mahdottomalta, kannattaa miettiä mistä ihminen on evolutiivisesti lähtöisin - kaikki ihmisapinat syövät suurimmaksi osaksi hedelmiä. Freelee löysi hedelmäpitoisesta ruoasta tien terveyteen ja ratkaisun paino-ongelmiinsa. Hän laihtui noin 20kg ja perusti Youtube -kanavan jakaakseen tietoa onnistumisestaan muillekin. Huvittavaa on se, että Freelee kohtaa päivittäin kritiikkiä, jonka mukaan hän on joko liian laiha tai jonka mukaan hiilihydraatit lihottavat. Jos hiilihydraatit lihottavat niin Freeleen pitäisi olla todella ylipainoinen, koska hän on (tässä vaiheessa) koostanut ruokavalionsa 7 vuotta pelkästään hedelmistä, marjoista, vihanneksista ja tärkkelystuotteista perunasta, riisistä ja muista kasvikunnan tuotteista ja syönyt n. 2500-3500 kaloria päivittäin.



Pari vuotta sitten Freelee kehitti Raw till 4 -ruokavalion. Se tarkoittaa, että aamiaisella ja lounaalla syödään vain hedelmiä ja päivällisellä (neljän jälkeen) syödään rasvaton vegaaniateria joko perunoista, riisistä, pastasta tms. täysjyvä/tärkkelysruoasta.

Freeleen esittelyvideo aiheesta:
 https://www.youtube.com/watch?v=Hq5m5qvU9ro&list=UULwUd5KtYONsRJ3UAOojZ0w 

Kokeilin ensin Raw till 4 -ruokavaliota. Ero aiempaan liha- ja maitotuotepitoiseen ruokavalioon oli suuri ja koin terveyteni parantuvan jo siirtyessäni tähän ruokavalioon. En kuitenkaan ollut täysin tyytyväinen, sillä koin että en itse henkilökohtaisesti tullut tarpeeksi täyteen hedelmistä, vaikka söinkin niitä todella paljon. Lisäksi koin suurten hedelmämäärien syömisen Suomen oloissa hankalaksi, eivätkä energiatasoni olleet huipputasoa. Tämä on kuitenkin vain oma kokemukseni. Tiedän monia ihmisiä, joille Raw till 4 sopii todella hyvin.










Freeleen kautta kuulin McDougallista ja löysin tärkkelyspainotteisen ruokavalion. Tilasin McDougallin kirjan The Starch Solution ja aloin perehtyä siihen. Sillä tiellä ollaan :) Myöhemmin olen oppinut, että sekä Raw till 4 että McDougall -ruokavalio ovat samaa kasvisruokavalioiden perhettä (plant-based diet). Niitä on myös muunlaisia, esim. juuri täysin raakavegaaninen 80-10-10. Nämä ruokavaliot painottavat hieman eri asioita kuten tuoreiden hedelmien määrää ja joissain suositellaan enemmän kaloreita kuin toisissa. Yhteistä niille ovat seuraavat seikat: kaikki eläinkunnan tuotteet (liha, kana, kala, maitotuotteet) jätetään pois ja niiden sijaan syödään (lähes) rajattomasti kasvikunnan tuotteita. Öljyt ja muut prosessoidut tuotteet jätetään pois ja rasvaisten hedelmien ja pähkinöiden määrä pidetään pienenä. Tällaiset “plant-based diet” -ryhmään kuuluvat ruokavaliot eroavat perinteisestä vegaaniruokavaliosta, jossa syödään paljon tavallista sekaruokaa muistuttavia ruokia. Siinä liha on vain korvattu jollakin kasviperäisellä “proteiininlähteellä” kuten tofulla tai seitanilla ja öljyä ja rasvaisia tuotteita käytetään vapaasti. Tavallinen vegaaniruokavaliokin voi olla terveellinen ja usein onkin paljon terveellisempi kuin vastaava sekaruokavalio, mutta oman kokemukseni mukaan mikään ei päihitä vähärasvaista ja korkeahiilihydraattista ruokavaliota.

Tässä 4 asiaa, jotka olen oppinut Freeleeltä:
  • Dieetit on unohdettava. Laihtumisen onnistuminen riippuu siitä, että terveyteen pyrkimisestä tulee elämäntapa. Tämän elämäntavan on oltava niin hyvä, että vanhaan ei edes halua palata, koska olo on energinen ja syömästään ruoasta nauttii.
  • Kuuntele kehoasi. Jos väsyttää, silloin pitää nukkua. Jos on nälkä, silloin pitää syödä. Treenauksen ohella tärkeää on myös lepo. Nämä asiat saattavat kuulostaa itsestäänselvyydeltä, mutta itse olin kasvanut ajatteluun, jossa kurinalaisuus ja itsekuri vieroittivat oman kehon kuuntelemisesta ja kehon viesteihin suhtautui uhkana. Yritin pitkään pikemminkin taistella kehon viestejä vastaan kuin kuunnella niitä.
  • Terveellinen painonpudotus vie aikaa. Siksi painopiste täytyy siirtää vaa’an vahtaamisesta terveyteen pyrkimiseen. Terveellisten elämäntapojen myötä paino tippuu siinä sivussa, joinain viikkoina vähemmän ja joinain enemmän, omaan tahtiinsa. Jos vaaka aiheuttaa ahdistusta, siitä kannattaa luopua kokonaan. Koska painon putoamisen tahti ei ole tiedossa, siihen kannattaa suhtautua ei vain kuukausia, vaan jopa useampia vuosia kestävänä ajanjaksona, riippuen toki pudotettavan painon määrästä.
  • Syö tarpeeksi! Suurin osa niistä jotka epäonnistuvat kasvispainotteisella ruokavaliolla syövät liian vähän. Vähärasvaisia ja nestepitoisia kasvikunnan tuotteita pitää syödä paljon, jotta energiatarpeet täyttyisivät. Jos on tottunut syömään pieniä annoksia voi suurempien totutteluun mennä aikansa.

2 kommenttia:

  1. Mitä siis syöt tolla ruokavaliolla? Oon itekkin vegaani mutta yritän nyt muuttaa vähän ruokavaliotani mm. vatsan ja ihon ongelmien vuoksi. Jotenkin vaan vaikea ymmärtää miten ne käytännössä toteutuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Syön periaatteessa kaikkia kasvikunnan tuotteita mahdollisimman prosessoimattomassa muodossa - viljoja, perunoita, juureksia, hedelmiä jne. Erona normi vegaaniruokavalioon on vaan se, että syön hiilaripitoisemmin enkä käytä öljyä tai margariinia ruoanlaitossa. Ja syön aika vähän muitakin rasvan lähteitä niin kuin avokadoja ja pähkinöitä.

      Tarkemmin mun syömisiä löytyy ruokapäiväkirjoista, jotka näkee kun klikkaa tuosta vasemmalta löytyvän Tunnisteet -kohdan alta Ruokapäiväkirja. Myös reseptit -osiossa on esimerkkiaterioita siitä miten teen ruokaa ilman öljyä.

      Oon kuullut että monelle on ollut apua high carb low fat ruokavaliosta vatsa- ja erityisesti iho-ongelmiin. Suosittelen siis sen kokeilua että jättää rasvan pois. Sillon pitää vaan syödä reilusti energiapitoisia perunaa, riisiä, hedelmiä tms. jotta pysyy kylläisenä.

      Poista