Mitä tarkoittaa...!?!

Harppaus tai harppaaja ovat käyttämäni vapaita suomennoksia termistä high carb low fat vegan. Se tarkoittaa, että suurin osa päivän energiantarpeesta täytetään hiilihydraatin lähteillä kuten hedelmillä tai tärkkelyspitoisilla riisillä, perunoilla, bataatilla, linsseillä, pavuilla jne. Harppaus on siis yleisnimitys hedelmäpainotteisemmille raakavegaaneille, Raw till 4 -ihmisille ja tärkkelyspainotteisille McDougalisteille. Kaikkiin harppauksen tyyleihin liittyy ajatus siitä, että se on kaikkein terveellisin ja luonnollisin ruokavalio ihmiselle. Optimaalisen terveyden lisäksi harppaus johtaa ennen pitkää ihannepainon saavuttamiseen. Näille suuntauksille on myös yhteistä ajatus siitä, että keinotekoinen kalorien rajoittaminen laihdutusta tavoitellessa ei ole viisasta, koska se johtaa syömishäiriöiseen ajattelumalliin. Tässä blogissa ei oteta kantaa siihen mikä näistä on paras tapa syödä vaan suositellaan kaikkia kokeilemaan mikä tuntuu itselle parhaalta.McDougall ruokavalio tai Starch Solution
perustuu siihen, että tärkkelyspitoisten kasvisten kuten riisi, peruna, hirssi, maissi tai vehnä tulisi olla ihmisravinnon kulmakiviä. Kaikki eläintuotteet, öljyt ja liika rasva taas ovat yhteydessä terveydellisiin ongelmiin. Ravitsemustieteellinen tutkimus viittaa siihen, että ihmiselle terveellisintä on syödä vähärasvaista, paljon kasviksia ja hedelmiä sisältävää ravintoa. Tärkkelyspitoiset kasvikset ovat olleet myös kaikkien menestyneiden sivilisaatioiden ravitsemuksellinen perusta.Raw till 4 on ruokavalio, jossa syödään tuoreita hedelmiä aamiaiseksi ja lounaaksi ja illalliseksi lämmin hiilihydraattipitoinen ateria perunoista, riisistä, pastasta tms. Termin on kehittänyt Freelee the Banana Girl, jonka alkuperäiseen suunnitelmaan kuuluu myös muita ohjeita, kuten vähimmäiskalorimäärät 1000 kcal aamiaisella + 1000 kcal lounaalla ja 500 kcal päivälliseksi, vähintään 4 litraa vettä päivittäin, iso vihersalaatti aina ennen päivällistä jne. (Tässä PDF ohjeista Monet ovat kuitenkin kokeneet nämä tarkemmat ohjeet jollain tavalla ongelmallisiksi ja soveltavat ko. ruokavaliota omien mieltymystensä mukaan saavuttaen erinomaisia tuloksia.

80-10-10 raakaruokavegaanius on sellainen versio harppauksesta, jossa syödään vain tuoreita hedelmiä ja vihanneksia, lisänä ehkä hieman pähkinöitä, siemeniä tai avokadoa. Kyse on siis oikeastaan fruitarismista. 80-10-10 viittaa siihen, että makroravintoaineita pyritään saamaan siten, että vähintään 80% makroravintoaineista tulee hiilihydraateista ja 10% rasvasta ja proteiinista. Tämä siksi, että hiilihydraatit ovat keholle helpoiten hyödynnettäviä energian lähteitä. Tavoitteena on myös saada ruoasta vähintään 2000-3000 kcal päivässä (myös naiset) parhaiden energiatasojen ja riittävien ravintoaineiden saamiseksi. Riittävän päivittäisen energiamäärän takaamiseksi monet koostavat useimmat ateriansa banaaneista, taateleista tai muista erityisen energiapitoisista hedelmistä.

Vegaani syö pelkästään kasvikunnan tuotteita eli ei ollenkaan lihaa, maitotuotteita, kananmunia tai hunajaa eikä myöskään käytä muita eläintuotteita kuten nahkaa. Eettiseen veganismiin kuuluu ajatus siitä, että eläimiä ei tulisi pitää pelkästään välineinä ihmisten tarpeiden tyydyttämiseen, koska se aiheuttaa niille väistämättä kärsimystä. Eläimillä on omat intressinsä elämään ja lajityypilliseen käyttäytymiseen ja näitä intressejä tulisi kunnioittaa.


1 kommentti:

  1. Moi! Minä olen itse ihan tavan vegaani. Mielenkiinnolla suhtaudun kyllä näihin HCLF-veganismin muotoihin. Vähän epäluuloinen olen vielä niitten terveellisyydestä, mutta avoimin mielin olen asian suhteen ja voisin jopa joskus itse kokeilla. Mietin vaan sitä eikö noin iso sokerimäärä, mikä hedelmistä tulee, ole jo epäterveellistä? Ja aiheuttaako se sokeriarvojen heilahtelua? Tuleeko semmoinen energiapiikki vähän niin kuin lapsena, kun liikaa karkkia söi ja meni "sokerihumalaan"? Jos näitä ruokavalioita on tutkittu, niin kiva olisi tutkimustietoa asiasta saada :)

    VastaaPoista