perjantai 30. tammikuuta 2015

Suomalaiset HCLF-vegaanitYksi parhaita asioita high carb -elämäntavassa on se, että joku sen muodoista sopii varmasti kaikille. Olen sitä mieltä, että pääasiassa kyse on ravitsemuksellisesti hyvin samankaltaisista ruokavalioista (McDougall, raaka 80-10-10, Raw till 4) jotka ovat ihmisille kaikkein terveellisimpiä. Hiilihydraattipitoiset hedelmät, viljat ja juurekset antavat rutkasti energiaa sisältäen samalla vatsan toiminnan kannalta tärkeitä kuituja ja terveyteen tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja. Suosittelen aloittelijoille kokeilemaan erilaisia syömistapoja high carb -elämäntavan sisällä, kunnes oma tyyli löytyy. Pääasia että itsestä tuntuu hyvältä!

Monet suosivat Raw till 4 -tyyliä. Siinä syödään siis hedelmistä koostuva ateria aamiaiseksi ja lounaaksi ja kypsennetty vähärasvainen ateria päivälliseksi. Syy, miksi hedelmät syödään ennen kypsennettyä ruokaa eikä esim. päinvastoin on se, että hedelmät kulkevat ruoansulatusjärjestelmän läpi nopeammin kuin kypsennetty ruoka ja jos siis syö paljon hedelmiä kypsennetyn ruoan jälkeen, se aiheuttaa todennäköisesti vatsaongelmia.

Toiset taas ovat sitä mieltä, että täysin raakaruokalinjalle siirtyminen on heidän terveydelleen parasta, ja syövät päivän aikana ainoastaan hedelmiä ja isoja salaatteja. Ja sitten on niitä, joihin lukeudun itse, jotka syövät mieluiten kypsennettyä hiilihydraattipitoista ja vähärasvaista ruokaa. Itsekään en ole mitenkään lopullisesti päättänyt, että jatkan McDougall -linjalla loppuun asti. Jossain vaiheessa tulen ehkä kokeilemaan taas Raw till 4 -ruokavaliota tai jotakin sen tyyppistä. Täysin raakailijaksi en usko tosin ikinä siirtyväni, koska rakastan riisiä ja perunoita niin paljon ja tulen niistä niin täydellisen kylläiseksi ja tyytyväiseksi.

Rasvan määrä on myös sellainen, mitä monet haluavat säätää oman kroppansa tarpeiden mukaiseksi. Öljyt eivät kuulu HCLF-ruokavalioon, mutta luonnollisten rasvan lähteiden kuten pähkinöiden, siemenien ja avokadon käytöstä on eri koulukuntia. Jotkut pärjäävät hyvin pienellä rasvamäärällä, kuten ½ avokado viikossa ja toiset kokevat olonsa paremmaksi syömällä 1-2 avokadoa päivässä tai vastaavan määrän pähkinöitä. Itse en ole ikinä ollut erityisesti rasvaisen ruoan perään, joten ehkä siitä syystä en koe kaipaavani erityistä rasvalisää ruokavalioon. Tällä hetkellä syön n. 2 kourallista pähkinöitä viikossa.

Arvioisin, että suomalaisia high carb low fat -vegaaneja olisi tällä hetkellä n. 50-100 perustuen siihen, miten olen törmännyt ihmisiin eri foorumeilla. On aina mielenkiintoista nähdä, mitä muut samanlaisella elämäntavalla elävät syövät ja tekevät. Seuraan pääasiassa englanninkielisiä HC-vegaaneja, mutta on hienoa tietää että Suomessakin on yhä enemmän tähän joukkoon kuuluvia ihmisiä. Tässä hieman inspiraatiota suomalaisilta HCLF-vegaaneilta, jotka kukoistavat hiilaripitoisella kasvisruoalla!

Juuso Simpanen pitää Youtube -kanavaa https://www.youtube.com/user/juusosimpanen/videos ja blogia osoitteessa http://www.juusosimpanen.com/ Juuson elämäntapa on hyvin urheilullinen - hän muun muassa juoksee kymmenien kilometrien pituisia lenkkejä ja saa energiaa elämäntapaansa massiivisista hiilaritankkausaterioista :) Videoissaan Juuso jakaa hyviä vinkkejä ja tietoa HCLF-elämästä. Tässä videossa Juuso kertoo terveydessään kokemistaan muutoksista vegaaniruokavalioon siirtymisen jälkeen:  Eeva Sivula jakaa Youtube-kanavallaan omia kokemuksiaan high carb -vegaanina. Eevalla on kokemusta myös laihduttamisesta ko. ruokavaliolla. Tässä videossa hän näyttää, millaisen smoothien hän syö aamupalaksi:   Eevalla on myös blogi osoitteessa http://www.eevasivula.com/

Kolmantena vielä suomalaisen Lauran ja parin hänen kaverinsa pitämä Youtube-kanava vibrantlife. Tällä kanavalla on muun muassa matkavideoita Thaimaasta, maukkaita reseptejä ja muuta tietoa. Videoita on englanniksi ja också på svenska :) Suosittelen kokeilemaan tätä dekadenttia suklaa-banaanismoothieta:


Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä suomalaisen Jennan blogi Raakavegaani, jossa Jenna jakaa omia reseptejään herkullisiin raakaruokiin. http://raakavegaaniblogi.blogspot.fi/

Jos olet itse HCLF-vegaani ja pidät blogia, Youtube -kanavaa tms. ilmianna itsesi! 

*Edit 2.11.15* Johannes Anttila on suomalainen HCLF-vegaani, joka esittelee todella taidokkaita potkuja ja flippejä Youtube -kanavallaan: https://www.youtube.com/watch?v=rPY0eK6Bgjc 

4 kommenttia:

 1. Noissa monissa tökkii se, että ne haluaa kaikki myydä jotain (ihan samalla tavalla kuin useimmat parjaamansa paleo-ihmiset). Tykkäisin lukea enemmän ihmisten oikeista mielipiteistä ja kokemuksista, en kirjaansa tai valmennustaan myyvän kaverin internet-propagandaa. Tuntuu, että internetistä löytyy tosi helposti vaan kamaa akselilla "hedelmät aiheuttaa syöpää ja kuolet heti nyt nautaa systeemiin" tai "jos olet samassa huoneessakin eläintuotteiden ja oliiviöljyn kanssa saat diabeteksen ja kuolet heti nyt 30 banaania smoothiena alas asap". Haluan oikeiden ihmisten kokemuksia ja tarinoita matkan varrelta, onnistumisia ja takapakkeja. Sun blogi onkin tosi kiva, kun jaat juuri oikeita kokemuksiasi ja olet selvästi onnistunut taipaleellasi! Kaipaisin vaan enemmän juuri tällaista. Hälytyskellot alkavat soida, kun joku kertoo youtubessa kuinka rawtill4 ei hänellä toiminut, ja durianrider ja freelee ovat alta aikayksikön haukkumassa epäonnistuneeksi läskiksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta turiset. Mulla tulee kans nopeasti vastustusreaktio kaikkiin, jotka selkeästi yrittävät vain myydä mahdollisimman paljon omia tuotteitaan. Tietysti ymmärrän että jotkut yrittävät tehdä elantonsa Youtubessa tms., mutta siinä on tietty raja miten paljon voi vain mainostaa itseään. Sama sellaisiin tyyppeihin, jotka ovat sitä mieltä että heidän tapansa tehdä asioita on täsmälleen oikea ja kaikki vähänkin eri tavalla tekevät ovat väärässä ja jotenkin hairahtuneita.

   Kiitos palautteesta! Haluan nimenomaan tässä blogissa jakaa juuri omia kokemuksiani mahdollisimman rehellisesti ja tietoa siinä sivussa. Kiva kuulla että kelpaa :)

   Poista
 2. Freeleellä on kyllä parhaat otsikot, menen aina halpaan :D Vaikka sillä ja durianriderilla on monet videot ihan överiksi vietyä hölönpölöä, olen kiitollinen, koska juuri Freeleen kautta sain tietää, kuinka mätä lihateollisuus on.

  Tässä oli kyllä mahtava postaus, en tiennyt aiemmin muita suomalaisia harppaajia tubessa kuin tuon Juuson. Täytyy tilata myös Lauran & Eevan kanavat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah joo :D Mulla on kans nykyään sellainen suhtautuminen Freeleen ja Durianriderin juttuihin että voin olla jostain asioista rehellisesti aivan eri mieltä, mutta silti tuun aina olemaan kiitollinen siitä että heidän kauttaan löysin tän "harppauksen" - täytyy ottaa toi termi varmaan käyttöön kun aina mietin et mikä olis kiva suomalainen vastine sanahirviölle "high carb low fat vegan" :D

   Poista