lauantai 6. kesäkuuta 2015

Ruokapäiväkirja 4: Ruoka kuvina

Heipä hei ihanat ihmiset! Tällä kertaa ajattelin kokeilla tällaista ruokapäiväkirja kuvina -tyylistä postausta. Nyt en laskenut kaloreita tähän ruokapäiväkirjaan, koska voin yleisesti ottaen paremmin kun en vaan tiedä tarkkaa kalorimäärää syömisilleni. Jos lasken kalorit niin alan heti miettimään että olikohan siinä nyt sopiva määrä ja sellainen vie ihan turhaan energiaa. 

Jonkun mielestä tämä voi näyttää siltä, että syön paljon ja jonkun mielestä siltä, että syön vähän. Omasta mielestäni tämä oli aika kevyt päivä, mikä johtui pitkälti siitä, että en ole harrastanut liikuntaa oikein kunnolla ainakaan viikkoon. Olen vain tehnyt kävelylenkkejä koiran kanssa. Liikunnan puutteen huomaan ensisijaisesti siinä, ettei tee mieli syödä niin paljon ruokaa - kun syö omien nälkäsignaalien mukaan niin päivittäin syödyn ruoan määrä saattaa vaihdella paljonkin. Ideaalinani toki on jatkaa kunnon liikuntaa lenkkeilyn tms. muodossa, mutta olen päättänyt olla stressaamatta liikaa siitä että se on jäänyt viime aikoina vähäiseksi.

Sellainen huomio vielä, että toivon että kukaan ei ajattele tämän ruokapäiväkirjan perusteella että jos he haluavat noudattaa korkeahiilarista/tärkkelyspitoista kasvisruokavaliota niin silloin täytyy syödä juuri näitä ruokia mitä minä syön tai että aterioiden pitäisi olla saman kokoisia. Jos joku nyt ei vaikka tykkää parsakaalista niin ei kannata hätääntyä vaikka minä syön sitä melkein joka päivä. Ei tarvitse todellakaan syödä sellaisia juttuja mistä ei pidä! Toivon, että nämä ruokapäiväkirjat antavat esimerkkejä ja ideoita siihen, minkä tyyppisiä ruokia voi itse tehdä, mutta kaikkien täytyy tietysti löytää omat suosikkinsa. Tärkkelys on niin universaalisti ihmisten käyttämä energialähde (lähes kaikissa ihmiskulttuureissa ympäri maailman joku tärkkelys on aterioiden pääasiallisena energianlähteenä) ja se esiintyy niin monissa muodoissa, että yleensä kaikki löytävät jonkun oman suosikin. Sama koskee myös vihanneksia ja hedelmiä - useimmat ihmiset pitävät ainakin joistakin lajikkeista. Ja erityisesti ruoan määrä - pitää syödä sen verran että tulee kylläiseksi, ei sen verran mitä joku ulkopuolinen sanoo olevan tarpeeksi.

Aamiainen: Chia-tuorepuuroa mansikoilla. Laitoin yöksi jääkaappiin tämän purkin, missä oli n. 1,5 dl kaurahiutaleita, 2 dl pakastemansikoita, 1 rkl chia-siemeniä, 1 rkl rusinoita ja n. 2 dl soijamaitoa. Päälle ripottelin vielä kuivattuja mangonpalasia. Ohje löytyy myös täältä.


Lounas: Soijarouhe-perunalaatikko. Ei näytä tuossa kuvassa mitenkään erityisen herkulliselta, mutta oli ihan hyvää. Perunoita suikaloituina, soijarouhetta jota oli paistettu vesitilkassa valkosipulin ja sipulin kanssa + kauramaitoa, paprikanviipaleita ja yrttimausteita. Paistos taisi olla uunissa n. tunnin 225 asteessa. Yksityiskohdista en ole ihan varma kun mies kokkasi tämän. Kuvasta ei oikein saa selvää paljonko tässä oli, mutta veikkaan että perunoita n. 600 g tms.
Lounaan kanssa söin myös tämän söpön rasiallisen keltaisia kirsikkatomaatteja :)


 





Välipala: Viimeaikainen herkkuni on ollut tämä joidenkin ehkä hieman hulluna pitämä yhdistelmä: Real-leipä, jonka päälle sivelin maapähkinävoita ja mansikkahilloa. Jenkeissä peanut butter & jelly sandwich on tietysti tuttu, mutta en usko että kovin moni tekee tämän ruisleivälle. Omasta mielestäni ruisleipä sopii kuitenkin hyvin tähän comboon. Yleisesti ottaen en syö paljon leipää, koska se on vähän enemmän prosessoitua kuin keveämmät tärkkelyksen lähteet peruna, riisi ja bataatti. Jos minun tekee mieli tällaista leipää niin sitten syön sellaisen. McDougallilla ei käsittääkseni ole mitää leivän syömistä vastaan. Sen päälle pitää vaan keksiä täytteitä kasvispuolelta. Tämä nyt on vähän syntinen yhdistelmä koska siinä on pähkinävoita ja hui! sokerista hilloa, mutta välillä pieni kohtuu terveellinen herkku on kuitenkin paikallaan. Avokado + tomaatti on myös mielestäni hyvää leivän päällä.

Päivällinen: Bataattiranskalaiset ja höyrytetty parsakaali ja soijajogurtti + dijonsinappikastike. Viipaloin yhden bataatin ja paistoin uunissa 225 asteessa 35 minuuttia. Päälle ripottelin yrttimaustesekoitusta. Kastikkeena sekoitin vain pari ruokalusikallista makeuttamatonta soijajogurttia ja yhden teelusikallisen dijonsinappia.

Iltapalaksi söin sitten vielä loppuun tämän pussin (100g) kuivattuja mangoja. Näitä saa Lidlistä ja ovat todella hyviä :)

4 kommenttia:

  1. Hei! Mukavan oloinen ruokapäiväkirja sulla. Voisin itsekkin kuvitella syöväni näin. Mulla on ollut nuorena anoreksia, mutta nyt lähes nelikymppisenä meinaa painoa alkaa tulemaan. Mulla ei siis ole anoreksiaa enään (olen kolmen lapsen äiti). Halusin kuitenkin kertoa sulle sen, jotta ymmärrät taustani syömishäiriöisenä. Asiaa hankaloittaa kuitenkin se, että ruokavaliossa on vaikea pysyä, kun aina on jotkut kesän rippijuhlat, reissu, kahvilassa käynti, kyläily tms. Miten itse toimit tällaisissa tilanteissa? Ei ole mukavaa selitellä juhlissa suvulle omia ruokavalintoja...

    Runsaan iltapalan syöminen on oma paheeni, joka rupeaa näkymään lievänä painon nousuna. Mitä vinkkejä antaist mulle? Itsekurini ei riitä iltasyömisen lopettamiseen, joten sitä vastaan on turha taistella. Auttaiskohan joku ruokailun rytmittäminen toisin vai tuleeko sulle mieleen mitään vinkkejä? Olen huomannut, että iltasyömisen rajoittaminen aiheuttaa mulle vaan kahta kauheampaa tarvetta napostella ja miltei ahmia. T: Maaria

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi! Sukulaiseni ja tuttuni tietävät, että olen vegaani, mutta eivät välttämättä sen tarkemmin mitä syön. Olenkin ottanut sen linjan, että kun syön muualla kuin kotona niin tyydyn vain siihen vegaaniruokaan mitä on tarjolla, vaikka se välillä olisikin vähän rasvaisempaa kuin mihin olen tottunut. Jos on etukäteen tiedossa että mitään itselleni sopivaa ei ole tarjolla, syön yleensä kotona reilusti ennen lähtemistä kyseiseen tapahtumaan tai otan mahdollisuuksien mukaan eväitä. Selityksiltä ei usein ole mahdollista täysin välttyä varsinkin jos tilanne on uusi tietyille sukulaisille ja itse olen aluksi joutunut käymään lievää sanaharkkaa joidenkin henkilöiden kanssa kun nämä ovat saaneet tietää ruokavaliostani. Sellaisissa tilanteissa auttaa mitä enemmän voi perustella esim. oikeilla tutkimuksilla tai muiden kokemuksilla sen, että kyseessä on oikeasti terveellinen ruokavalio. Varsinkin jos ihmisten motiivina on oikea huolestuminen siitä, että kyseessä on joku uusi syömishäiriön muoto tms. Loppupeleissähän - jos kyseessä on oikeasti terveellinen ruokavalio - kukaan ei voi toisen puolesta määritellä miten tämän pitäisi syödä.

      Jos iltaisin tekee mieli syödä paljon, ei todennäköisesti saa tarpeeksi ravintoa aiemmin päivällä. Suosittelisin sen kokeilua, että kasvattaisit aiempien aterioiden kokoa tärkkelyksellä, vihanneksilla ja hedelmillä. Ja tosiaan kannattaa syödä ainakin aamiainen ja kaksi lämmintä ateriaa. Sitä mukaa tarpeen iltasyömiseen pitäisi vähentyä itsestään. Nälkäsignaalien väkisin tukahduttaminen ei ole ikinä viisas vaihtoehto. Toivottavasti ongelmaan löytyy ratkaisu!

      Poista
  2. oi, miten ihanaa ruokaa! itse myös noudatan hclf-ruokavaliota, näin opiskelijatyttönä ei tule kalliiksikaan, koska kauden vihannekset ja hedelmät sekä riisi ja pavut on halpoja, eikä tule huonoa omatuntoa, jos ei osta sitä kallista pähkinäpussia (joka kuitenkin jäisi kaapin perälle, kun ei maistu) terveellisyyden toivossa. Itse söin eilen aamupalaksi kaurapuuroa ja marjoja, lounaaksi ja välipalaksi hedelmiä (banaaneja, ananasta, omenoita ja mansikoita) ja päivälliseksi kaksi isoa lautasellista riisipastaa ja papu-kasviskastiketta ja salaattia. kaikki ihmettelevät, miksi en liho, vaikka en olekaan mikään huippu-urheilija, minkä lisäksi olen reilusti alle 160 cm pitkä! olo on parempi kuin vuosiin ja saan syödä ensimmäistä kertaa vatsani täyteen ilman rajoittamista ja lihomisen pelkoa 😊 huomenna aion leipoa kasvispizzaa, ja saan syödä koko pellillisen ihan yksin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla että hclf toimii myös sulla! Mulle on myös todella tärkeää että ei tarvi stressata perusruoan hinnoista. Joskus kun on vähemmän rahaa käytettävissä niin viikon ostoksista selviää parilla kympillä. Sun ruoat kuulostaa myös tosi hyviltä. Ja parasta tietysti että saa syödä itsensä kylläiseksi joka aterialla! :)

      Poista