sunnuntai 3. tammikuuta 2016

Ennen & jälkeen Vol. 3


2016-01-03_17.14.56.jpg

Heipä hei!

Pahoittelut radiohiljaisuudesta! Loppuvuodesta olin todella kiireinen, eikä blogille tuntunut jäävän aikaa. Samalla jäin jälkeen myös treenitavoitteista eli en joulukuun aikana juossut tai muuten treenannut käytännössä lainkaan, joulusiivousta lukuunottamatta. Laihtumisen edistymiseen olen silti tyytyväinen. Ennen joulua pääsin 74,3 kg:aan. Siinä mielessä se on hyvin, että loppuvuoteen mahtui vielä laihdutussuunnitelmia sotkeva ulkomaanmatka ja jonkun verran alkoholi/herkkupitoisia juhlia. Nyt en edes löytänyt edellistä tavoitepostaustani, joten en ole ihan varma mikä varsinainen tavoitteeni vuoden loppuun mennessä oli. Muistaakseni se on voinut olla n. 72 kg:n luokkaa, joten siitä olisin hieman jäänyt jälkeen. En kuitenkaan enää niin stressaa laihdutustahdista. Olen päättänyt, että en enää aseta painotavoitteita, koska ne vain luovat turhaa stressiä. Pääasia, että suunta on pikku hiljaa alaspäin. Välillä elämä tulee tielle, mutta koska kyse on elämäntapamuutoksesta eikä dieetistä, niin siihen on vain sopeuduttava. Joka tapauksessa olen vain parin kilon päässä normaalipainosta, joten laihtumisesta ei tässä vaiheessa ole enää juurikaan terveydellistä hyötyä. Tietysti oletan painon vielä jonkun verran putoavan ja kerron siitä tässä blogissa, mutta en aseta enää kilomääräisiä tavoitteita itselleni. Parempi olisi esim. kuntoon kohdistuva tavoite, esim. 5 km juokseminen alle 35 minuuttiin. Kuitenkin, aloituspainoni oli sen 106 kg (ekassa kuvassa) ja viime toukokuussa (toka kuva) olin vielä 82,8 kg. Eli alas päin ollaan tultu roimasti alkutilanteesta :)

Itse asiassa haluaisin luoda tästä blogista (vieläkin) kehopositiivisemman paikan. Kaikki eivät välttämättä halua laihduttaa, mutta haluaisivat silti syödä terveellisemmin ja voida hyvin. Ja se on ihan ok! En todellakaan halua välittää sellaista viestiä, että kaikkien pitäisi olla saman kokoisia tai pyrkiä johonkin ulkopuolisten asettamaan “tavoitepainoon”. Päin vastoin. Kaikkien tulisi saada olla sellaisia kuin haluavat olla, ilman että tuntevat painetta muilta täyttää joitain typeriä standardeja. Laihdutuksen ei myöskään pitäisi olla itsetarkoitus missään elämäntaparemontissa (paitsi jos paino on hengenvaarallisen korkealla). Terveys ja hyvä olo henkisesti ja fyysisesti ovat tuhat kertaa tärkeämpiä.

Muistutan vielä, että nyt on alkanut tammikuun 2016 Vegaanihaaste! Jos vegaanius kiinnostaa, mutta sen aloittaminen ilman apua arveluttaa, nyt on hyvä tilaisuus lähteä mukaan. Ilmoittautua voit osoitteessa http://vegaanihaaste.fi/  Vegaanihaasteen myötä saat sähköpostiisi tammikuun ajan joka päivä uutiskirjeen, jossa on hyviä vinkkejä ja reseptejä. Facebookin Vegaanihaaste 2016 -ryhmästä löytyy vertaistukea muilta haasteen aloittaneilta, ja tuutorien vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Halutessasi saat myös oman tuutorin, joka vastaa henkilökohtaisesti kysymyksiin sähköpostitse (tai muun sovitun kanavan kautta). Itse olen myös tuutorina :)

Veganismi ei ole dieetti, vaan elämäntapa, jossa pyritään olemaan vahingoittamatta muita elollisia niin paljon kuin mahdollista. Hedelmä- tai tärkkelyspitoinen vegaaninen ruokavalio on myös avain terveyteen ja ylimääräisen painon pudottamiseen. Kuitenkin myös melkein kaikkia epäterveellisiä herkkuja saa tehtyä vegaanisesti. Vegaanina ei “tarvitse” syödä aina terveellisesti :D Vegaanista juustoa, leikkeleitä ja pihvejä saa jo melkein kaikista marketeista. Itse syön silloin tällöin myös näitä vähän rasvaisempia ja sokerisempia juttuja. Kannattaa muistaa, että terveyden kannalta tärkeämpää on se, mitä syö 99% ajasta kuin se, mitä syö 1% ajasta.

6 kommenttia:

 1. wau, aivan uskomaton muutos! en edes tunnista samaa henkiloa ensimmaisen ja viimeisen kuvan valilla. itse olen ollut osavegaanina muutaman vuoden, mutta nyt taysi-ikaisyyden kynnyksella vanhemmilla ei ole enaa varaa puuttua asiaan, ovathan he nahneet ainoastaan positiivisia muutoksia minussa tana aikana. juuri ennen lomia sain vielapa tiedon, etta lukiostamme saa kuin saakin vegaaniruokaa (miksi en kysynyt aiemmin?), ja nyt taysi-ikaisena siihen ei enaa kummempia lupiakaan tarvita :D uutenavuotena siis siivosin ruokavalioni elainperaisista ainesosista ja muutenkin jatin epaterveellisimmat ja prosessoiduimmat ruuat pois, esimerkiksi kaupan valmiit soija ym. leikkeet, oljyt (paitsi kouluruuasta), soijakermat ja -margariinit ja karkit ja keksit totta kai. Muutenkin olen pikku hiljaa vahentanyt rasvan kulutusta, kun nyt olen vihdoinkin paassyt varmuuteen, etteivat aina inhoamani pahkinat olekaan valttamattomia tasapainoisen vegaaniruokavalion koostamisessa. Avokadoja ja maustamatonta luomusoijajugurttia kuitenkin kuluu! Minulla on vartalossa jokapaivaisesta rasvauksesta huolimatta todella kuiva iho, jonka runsas rasvan saanti korjaa, mutta tekee sitten aknea... toivon, etta tama vihdoinkin auttaisi. Nain noin viikon taysvegaanisen ruokavalion jalkeen olo on todella pirtea ja kevyt, ja jatkuva vasymys ja tukkoisuus ovat tipotiessaan! En voi muuta kuin suositella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mahtavaa kuulla, että sulla on mennyt hyvin vegaanisella ruokavaliolla! Läheisillä tosiaan on usein epäilyjä näinkin "radikaalin" :D ruokavalion suhteen, mutta on hyvä jos voi omalla esimerkillään näyttää, että pysyy elossa ilman eläintuotteita ja terveyskin vielä kohentuu :) Ihon ongelmiin on myös moni saanut apua tästä harppaamisesta. Toivottavasti sinäkin!

   Poista
 2. Moi! Hyvään suuntaan suunnittelet blogisi vientiä!. Odottelen innolla uusia postauksia ja mahdollisia reseptejä. T: Maaria

  VastaaPoista