tiistai 16. joulukuuta 2014

Entiset terveysongelmani

Olen aina pitänyt terveyttäni kohtuullisen hyvänä, eikä minulla ole ollut astman lisäksi muita pitkäaikaissairauksia. Olen kuitenkin kärsinyt erilaisista pienistä selittämättömistä vaivoista, joita on ollut vaikea hoitaa lääkityksellä. Kun aloitin korkeaproteiinisen ja vähähiilihydraattisen ruokavalion, nämä vaivat pikku hiljaa pahenivat. Ja kun luovuin siitä ja aloitin korkeahiilihydraattisen ja vähärasvaisen ruokavalion, vaivat vähän kerrallaan katosivat.

Ihminen, niin kuin muutkin eläimet, on kehittynyt terveeksi olennoksi, jolla on energiaa liikkua ja selviytyä hyvin päivittäisistä tehtävistä. Länsimainen “kuninkaitten” ruokavalio on johdattanut ihmiset harhaan ja tuonut mukanaan kimpun elintasosairauksia ja vaivoja, koska se ei runsaine eläinproteiinipitoisuuksineen ja rasvoineen yksinkertaisesti sovi ihmiselle. Tämän ovat vahvistaneet myös monet tutkimustulokset. Esimerkiksi tässä tutkimuksessa, jossa tutkittiin 6000 kasvissyöjää ja 5000 sekasyöjää havaittiin yhteys aikaisen kuolleisuuden ja eläintuotteiden syömisen välillä. Samaan tulokseen tultiin tässä tutkimuksessa - kasvissyöjät elävät kauemmin kuin sekasyöjät ja ovat terveempiä.

Seuraavia vaikutuksia olen kohdannut itse siirryttyäni korkeahiilihydraattiseen vegaaniruokavalioon:

  • Hiivatulehdukset. Sori jos aihe inhottaa, mutta lukuisista mainoksista päätellen tämä on lukuisten naisten ongelma. Kärsin jossain vaiheessa hiivatulehduksista säännöllisesti. Aluksi sen laukaisi antibioottikuuri, jonka jälkeen sain aina tulehduksen. Sittemmin tulehdus saattoi alkaa milloin vain, ilman mitään ulkoisesti laukaisevaa tekijää. Pääsin siitä vaivoin eroon vain apteekista saatavien voiteiden ja tablettien turvin. Luulen, että lähes kaikki naiset ovat jossakin elämänsä vaiheessa kokeneet hiivatulehduksen ja tietävät, että kyseessä on todella kiusallinen ja ärsyttävä vaiva. Vielä ärsyttävämpi siitä tulee kun sen saa monta kertaa vuodessa. Tässä vaiheessa aloinkin jo epäillä, että ehkä ruokavaliossani oli jotain vialla. Nykyään en kärsi hiivatulehduksista.

  • Allerginen nuha. Tämä vaiva minulla on ollut niin kauan kuin muistan ja se on aiheuttanut melkoista ahdistusta. En tiedä ketään muuta joka olisi kärsinyt siitä tai ymmärtänyt mistä se voisi johtua. Sen olen kuullut, että allerginen nuha liittyy usein astmaan. Ja nyt kyse ei ole siis normaalista siitepöly- tai eläinpölyallergiasta vaan kroonisesta nuhasta, joka alkoi lähes joka aamu ja kesti noin pari tuntia. Nuhaan kuului voimakas ärsytys nenän limakalvoissa, joka aiheutti kutinaa, nenän vuotamista ja jatkuvaa aivastelua. Tästä vaivasta eroon pääseminen on ollut yksi suurimpia helpotuksia.

  • Väsymys. Jossain vaiheessa muistan, että tarvitsin päiväunia lähes joka päivä. Vaikka olisin nukkunut normaalit yöunet, jossain vaiheessa päivää (yleensä ruokailun jälkeen) alkoi tuntumaan siltä, että väsymys painoi niin paljon, ettei oikein olisi jaksanut tehdä mitään ilman nokosia. Myöhemmin olenkin oppinut, että hiilihydraattien ja rasvojen yhdistelmä on pahin ruokailunjälkeisen väsymyksen aiheuttaja. Rasva sitoo sokeria verenkiertoon ja aiheuttaa tukkoisen olon. Tämän vuoksi monet huomaavat piristyvänsä kun siirtyvät vähähiilihydraattiseen ruokavalioon, koska suurimmat hiilari+rasvakombot jäävät pois. Parempi ja terveellisempi vaikutus on kuitenkin sillä, että jättää rasvan kokonaan pois. Nykyään en nuku päiväunia, ja energiatasoni on korkealla koko päivän ilman, että ateriat vaikuttaisivat siihen.

  • Verensokerin heilahtelut. Verensokeriani ei ole mitattu mitenkään säännöllisesti, joten en tiedä mistä tässä ilmiössä oli “virallisesti” kysymys. Välillä alkoi heikottaa ihan hirveästi, tulin super ärtyneeksi ja energiataso romahti niin alas, että joskus ei olisi jaksanut edes jalkaa laittaa toisen eteen. Tähän oloon auttoi vain syöminen, enkä millään malttanut odottaa seuraavaa toimintakyvyn palauttavaa ateriaa, mikä johti jatkuvaan naposteluun. Lihomiskierre oli siis valmis. Nykyään pystyn helposti venyttämään seuraavaa ateriaa useita tunteja eteenpäin jos on tarvis, eikä se vaikuta energiatasoihini juurikaan. Hyvä olo jatkuu aamusta iltaan, eikä heittelyitä ole.

  • Kuukautiskivut. En ole näistä kärsinyt ikinä niin paljon kuin tiedän että jotkut muut naiset kärsivät (siis lähes sietämättömiä kipuja ja toimintakyvyttömyyttä koko menkkojen ajan), mutta kipuja on kuitenkin ollut jonkun verran ja olen joutunut niihin ottamaan kipulääkettä. Nykyään en tunne menkkojen aikana mitään tavallisuudesta poikkeavaa, ei turvota tai satu enkä ole huomannut edes mielialan vaihteluita.

  • Bulimia. Bulimia ei ole “ärsyttävä vaiva” vaan oireyhtymä, jolla on sairausluokitus. Itse en ikinä hakenut apua siihen, joten en saanut virallista luokitusta. Käytännössä elämääni kuului kuitenkin pitkään jaksottainen ahminta, jota seurasi vakava morkkis ja itse aiheutettu oksentaminen. Tätä kutsun bulimiaksi. Kun tein muutoksen ja annoin itselleni luvan syödä niin paljon terveellistä ruokaa kuin vain tekee mieli, ilman kalorien rajoittamisia tai syyllistymisiä, syömishäiriöni loppui kuin seinään. En ole kokenut mitään tarvetta ahmia epäterveellisiä ruokia, kun saan syödä niin paljon kuin haluan ja koko ajan on hyvä olo. Tästä tulen kirjoittamaan vielä erillisessä postauksessa.

Olenko siis täysin terve? Luokittelisin terveyteni tällä hetkellä hyväksi tai todella hyväksi. Ainut ongelma minkä nyt keksin on se astma. Se siis vaivaa vieläkin hengenahdistuksen muodossa iltaisin ja joudun ottamaan siihen lääkitystä, vaikka tilanne onkin parantunut merkittävästi puolen vuoden takaisesta. Luulen, että siihen vaikuttaa se, että olen vieläkin melkoisen ylipainoinen. Toivon, että painon pudotessa astmakin vähitellen väistyy taka-alalle.

Nämä kaikki yhteen laskemalla voin todeta oman elämänlaatuni parantuneen ruokavaliomuutoksen myötä merkittävästi. Siinä yksi syy, miksi olen tästä aiheesta niin äärimmäisen innostunut, ja miksi haluan että kaikki kuulisivat vähärasvaisesta kasvisruokavaliosta. En väitä, että siitä on apu kaikkiin maailman vaivoihin. On kuitenkin paljon ihmisiä jotka kärsivät jostakin ongelmasta ja ovat kokeilleet kaikkea tuloksetta vain vaipuakseen alistuneeseen hyväksyntään terveysongelmiensa kanssa. Ruokavaliomuutoksen kokeilussa ei ole mitään menetettävää.


75-vuotias raakavegaani Mimi Kirk


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti