maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kuulumisia ja laihdutustavoitteita syksylle
Vegetalia -ravintolan brunssi Barcelonassa
Hola!

Matka menikin sitten oikein mukavasti :) Kuten vähän ounastelinkin, loman aikana tuli syötyä normaaliruokavaliotani huomattavasti rasvaisemmin ja suolaisemmin ja alkoholiakin juotua. Tietysti on aina mahdollista lomallakin pysyä omissa standardeissa tiukasti jos vain näkee tarpeeksi vaivaa, mutta en koe että se olisi kovin mielekästä. Dieetin ja elämäntavan ero on siinä, että dieetti menee pilalle jos sen “sääntöjä” rikkoo, mutta elämäntavassa joustamisesta ei tarvitse ottaa stressiä. Rennon asenteen ei silti tarvitse tarkoittaa totaalista “syön aivan kaiken mitä tulee eteen” -asennetta, vaan ehkä parempi on yrittää löytää jonkinlainen tasapaino omien ideaalien ja realististen vaihtoehtojen väliltä. Jos siis ainoat vähänkään hiilihydraattipitoiset vaihtoehdot olivat leipä ja öljyiset perunat niin niitähän minä sitten söin. No, suurimmaksi osaksi oli kyllä aika helppoa löytää vegaanisia vaihtoehtoja Espanjassa (kohtuu suurissa kaupungeissa kun liikuttiin) ja paljon sai myös hyvää ja todella terveellistä ruokaa.

Kaikesta huolimatta paino hieman laski matkan aikana alun nestekerääntymän laskettua ja tällä hetkellä olen siis 80,8 kg. Seuraava “tavoitteeni” on -10 kg jouluun mennessä. Tavoite lainausmerkeissä, koska en sinänsä koe tekeväni varsinaisesti mitään erikoista sen eteen. Syön vain normaalisti hiilihydraattipitoisia ja vähärasvaisia ruokia ja paino putoaa vähän niin kuin itsestään. Laihduttaminen, jos siihen löytää oikeat työkalut, on loppujen lopuksi todella helppoa. Sehän siinä juuri onkin, että jos painon pudottaminen tuntuu vähänkään hankalalta, niin todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin tulee palattua vanhoihin tapoihin. Melkein kaikki tietävät, että terveellinen ruokavalio sisältää hedelmiä ja vihanneksia, mutta ratkaisevampaa pitkän tähtäimen onnistumisessa on se, mistä aineksista koostaa pääasialliset ateriansa. Pelkät vihannekset eivät pidä kylläisenä, mutta tärkkelyspitoiset kasvikset kuten perunat ja riisi ovat tarpeeksi energiapitoisia, jotta niillä jaksaa energisenä ateriasta toiseen.

Ehkä painon laskeminen hidastuu tästä eteenpäin ja jos se sattuisi pysähtymään moneksi viikoksi niin silloin vasta alkaisin ehkä miettimään kannattaako jotain muuttaa. Tähän mennessä olen todennut sen, että jos yhtenä tai kahtena viikkona paino on pysynyt suunnilleen samana tai on ehkä jopa hieman noussut, niin siitä ei kannata vielä huolestua ja lähteä muuttamaan mitään. Yleensä viimeistään kolmantena viikkona paino sitten putoaa vähän enemmän.

Loman jälkeen tuntuu etten ole ihan vielä löytänyt sitä parasta ruokarytmiä ja oikeaa ruokamäärää - välillä syön ja huomaan tunnin päästä että taas on nälkä. Huomattavana erona aiempaan asenteeseeni on se, että nykyään en yritä matkia jonkun toisen syömää ruokamäärää tai katsoa itselle sopivaa ruokamäärää jostakin taulukosta tai dieettiohjelman suosituksista. Sen sijaan katson miltä itsestä tuntuu ja syön silloin kun on nälkä. Ymmärrän, että joillekin intuitiivinen syöminen voi olla hankalaa ja aionkin käsitellä siihen liittyviä ongelmia tarkemmin blogissani myöhemmin.

Erityisesti se, että yritän pikku hiljaa aloitella taas jotakin treenausta tekee nälkäiseksi. Nythän en ole siis melkein kuukauteen harrastanut mitään muuta liikuntaa kuin kävelemistä. Laihtuminen kyllä onnistuisi ilman kummoistakaan liikuntaa, mutta koska hyvä kunto tarkoittaa myös hyvää oloa ja parempaa terveyttä, haluan pitää siitäkin puolesta huolta. Tähän asti olen hieman vältellyt lenkkeilyä, koska huomattavan ylipainoisena se on ollut todella raskasta ja toisekseen luulisin sen rasittavan myös niveliä. Nyt olen huomannut, että aina välillä tulee suorastaan mieliteko lähteä lenkkeilemään ja koska olen aina pitänyt juoksemisesta, aion aloittaa sen harrastamisen nyt loppukesästä. Ensin ehkä pari kertaa viikossa kun juoksukunto on vielä heikohko, mutta ehkä intoudun juoksemaan enemmänkin. Saa nähdä. Tankotanssia jatkan myös, mutta se on kyllä aika kevyt liikunnan muoto ainakin itselläni kun oma tanssimiseni on välillä vain sellaista venkoilua :D

Joka tapauksessa nyt olen taas “back in business” ja täynnä motivaatiota innostaa muitakin kokeilemaan tärkkelys- tai muuten vain hiilihydraattipitoista ruokavaliota. Suunnitteilla on ainakin tehdä postaukset sokerista, proteiinista ja kaloreista. Jos teillä on jotakin hämäräksi jääneitä juttuja mielessä tai haluatte muuten vain kysyä jotain niin kommentoikaa ihmeessä :)


Barcelonan Mercado -kauppahallin tarjontaa
Sushiboksi on erinomainen HCLF -eväs
Valencialaista vegepaellaa
La Cappella -ravintolassa Sabadelissa oli tarjolla erinomainen raakavegaaninen salaatti
Espanjalaiselta huoltoasemalta löytyi suorastaan loistava välipala - couscoussalaatti :)

Ihanaa maisemaa Ranskassa

4 kommenttia:

 1. Itselläni on aika selvä syömisaddiktio. Intuitiivinen syöminen on ihan uskomattoman vaikeaa. Siksi olisikin kiva, jos kirjoittaisit siitä vähän omia ajatuksia tai kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ymmärrän kyllä. Joskus aikaisemmin en olisi itsekään voinut kuvitella pystyväni siihen. Kirjoitan ehdottomasti aiheesta omia kokemuksiani myöhemmin. Pääasiallisesti mulla on auttanut se, että olen syönyt tarpeeksi paljon ja tärkkelyspitosia ruokia.

   Poista
 2. Hei! Intuitiivisesta syömisestä haaaveilen... Myös juoksuharrastuksen aloittaminen olisi ihanaa. Miksi öljyt ei ole suositeltavia tässä ruokavaliossa? terv. Maaria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi Maaria! Öljyjä ei suosita tässä ruokavaliossa, koska ne ovat samalla tavalla "tyhjää energiaa" kuin sokerikin. Siihen nähden miten paljon kaloreita öljyssä on, siinä ei ole juurikaan ravintoaineita. Rasva myös varastoituu helpommin kehoon kuin hitaat hiilihydraatit. Kehon toiminnalle tarpeelliset rasvat saa helposti muista kasviruoista ja jos kaipaa rasvaisempaa ruokiinsa niin paljon parempi vaihtoehto ovat avokadot, siemenet ja pähkinät. Niissä kun on ravintoaineita paremmin ja niitä on vaikeampi syödä liikaa. Olisi varmaan tarpeen kirjoitella hieman enemmänkin tästä aiheesta, eli palaan lisätiedoin jossakin myöhemmässä postauksessani!

   Poista