keskiviikko 9. syyskuuta 2015

Liebster award 2015 -haaste

images.jpg

Heipä hei!

Tällä kertaa vähän erilainen postaus, eli aion vastata saamaani Liebster Award -haasteeseen! Jes, tykkään tällaisista kysymys-vastaus-jutuista, joten lähden mielellään vastailemaan :) Olen tosin vähän myöhässä kun sain haasteen jo heinäkuussa, mutta varmaankin parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

Kyseessä on siis haaste, jonka tarkoituksena on löytää uusia blogeja ja saada julkisuutta pienemmille blogeille. Kiitos Jenkkishumppaa  -blogin Julialle haasteesta :)

Säännöt:

1. Kiitä sinut nimennyttä bloggaajaa ja laita linkki hänen blogiinsa.
2. Vastaa sinut nimenneen bloggaajan 11 kysymykseen.
3. Nimeä ja linkkaa 11 Liebster Award ansaitsevaa blogia, joilla on alle 200 seuraajaa.
4. Keksi 11 uutta kysymystä nimetyille.

Tässä kysymykset:

1. Muistatko vielä mikä oli se hetki, kun päätit aloittaa laihdutuksen/elämäntaparemontin?

Kyllä muistan. Oli heinä/elokuu 2014 ja aloin olla todella väsynyt sen hetkiseen tilanteeseeni. Painoin 106 kg ja liikkuminen oli ollut jo pitkään aika vaikeata. Yritin harrastaa välillä liikuntaa, mutta en ollut johdonmukainen ja kunto oli osittain painonkin vuoksi niin huono, että hengästyin pienessäkin ylämäessä kävelylenkillä. Lisäksi olin usein väsynyt ja todella ahdistunut siitä, että vaatteet eivät enää tahtoneet mahtua päälle ja mikään ei näyttänyt hyvältä. Olin siinä pisteessä, että halusin epätoivoisesti jonkun muutoksen. Silloin sain tietää, että eräs tuttuni oli saavuttanut hyviä tuloksia tärkkelyspainotteisella McDougall -ruokavaliolla, ja päätin kokeilla sitä. Sillä tiellä myös olen :)

2. Mitä olet oppinut laihdutuksen/elämäntaparemontin aikana?

Olen vähän kerrassaan oppinut terveempää suhtautumista syömiseen. Aiemmin ajattelin, että terveys on itsestäänselvyys ja tavoittelen vain laihtumista. Nykyään ajattelen, että kannattaa tavoitella terveyttä ja laihtuminen seuraa itsestään sen mukana. En myöskään yritä enää taistella kehoni tarpeita ja nälkäsignaaleja vastaan vaan päinvastoin pidän itsestäni huolta juurikin vastaamalla näihin signaaleihin syömällä, lepäämällä jne.

3. Mikä on ollut vaikeinta laihdutuksessa? Mikä on aiheuttanut ketutuksen kyyneliä?

Edelliseen kysymykseen liittyen, en koe olevani vielä henkisesti aivan täysin siinä pisteessä missä haluaisin olla, koska jotkut asiat aiheuttavat vielä hieman ahdistusta. Esim. jos olen pois kotoa ja “joudun” syömään muiden laittamaa tai ravintolaruokaa, niin siitä saattaa tulla ikäviä ajatuksia ja pelkoja siitä, miten se vaikuttaa laihtumiseeni. Nämä tulevat kuitenkin paljon lievempinä kuin ennen ja tiedostan, että niistä kannattaa pyrkiä eroon. Yksi päivä tai edes yksi viikko epäideaalia syömistä ei loppupeleissä vaikuta juuri mitenkään laihdutukseen. Suurin painoarvo on sillä, mitä syö suurimman osan ajasta.

4. Millainen on ruokarytmisi?

Tällä hetkellä syön 3-4 kertaa päivässä. Aamiaisen syön arkiaamuina klo 7 aikaan ja viikonloppuisin klo 9-10, lounaan syön klo 11-14, joskus syön välipalan ennen päivällistä, ja päivällisen syön yleensä klo 18-19. Joskus syön aikataulullisista syistä päivällisen vasta klo 20-21. Iltapalaa en syö juuri koskaan siitä syystä, että päivälliseni on aika myöhäinen. On kuitenkin mukavampi mennä nukkumaan kun on ainakin pari tuntia ollut syömättä mitään eikä vatsa ole ihan täynnä. Päivällisen jälkeen saatan myös usein syödä hedelmäjälkkärin. En usko, että aterioiden aikataululla on juuri mitään tekemistä laihtumisen kanssa. Jos syö ne samat ruoat päivän mittaan niin sillä ei voi olla mitään väliä mihin aikaan ne syö. Toisille sopii monta pienempää ateriaa päivässä ja toisille vaikka vain 2 isoa ateriaa. Pääasia, että syö tarpeeksi eikä yritä rajoittaa väkisin kaloreita.

5. Voisitko jakaa jonkun hyvän ruokareseptin/-vinkin meille muille laihduttajille?

Mieleen tulee nyt vaan viime aikoina paljon syömäni välipala/jälkkäri, josta toki saa myös aterian jos lisää hedelmien määrää. Tästä ei valitettavasti ole kuvaa. Pilko lautaselle kypsä banaani ja n. 4 tuoretaatelia. Valuta päälle pari teelusikallista maapähkinävoita ja ripottele päälle vielä kookoshiutaleita, sekä kaakao- tai carob-jauhetta. Tuloksena on terveellinen herkku, joka tuo mieleen Snickersin tms. kun suuhun osuu samalla kertaa maapähkinävoi, taateli ja kaakaojauhe. (Mainitsin jossain aiemmassa postauksessani, että sain vatsaongelmia banaanin ja maapähkinävoin yhdistelmästä, mutta tästä ei ainakaan ole tullut mitään ongelmia.)

6. Miltä näyttää viikkosi liikunnan suhteen? Käytkö esimerkiksi lenkillä? Kuinka usein?

Tällä hetkellä liikuntani koostuu siitä, että teen juoksulenkin 2-4 kertaa viikossa. Lenkin kesto on n. 30 minuuttia. Tykkään myös tankotanssista, mutta siitä olen pitänyt nyt taukoa. Lähinnä siksi, että haluan keskittyä juoksemiseen ja kunnon kohottamiseen sitä kautta. Suosittelen ehdottomasti juoksemista, pyöräilyä tai muuta aerobista liikuntalajia kaikille laihduttajille ja oikeastaan myös kaikille muille ihmisille. En muista koska olisin viimeksi tuntenut niin selvästi kuinka kunto parantuu ja sitä mukaa on yleisesti koko ajan parempi olo, kävely keventyy jne. Teen jossain vaiheessa tästä aiheesta ihan kunnon (no pun intended) postauksen, koska olen aivan innostunut juoksemisesta.

7. Käytätkö laihdutuksen tukena puhelinsovelluksia? Mitä?

En käytä. Kirjasin jonkun aikaa tulokseni HeiaHeia -palveluun, mutta se oli liian sosiaalinen makuuni :D Itseäni ei motivoi ollenkaan se, että muut ihmiset seuraisivat liikuntatuloksiani. Juoksutrakkereita on tietysti vaikka minkälaisia, mutta en ole löytänyt sellaista mistä pitäisin, joten kirjaan treenini vanhanaikaisesti paperille. Se on tuntunut kaikista mukavimmalta.

8. Milloin toivot saavuttavasti tavoitepainosi?

En ole ihan varma mikä lopullinen tavoitepainoni on, mutta jos painoni jatkaa laskemistaan samaa vauhtia kuin se nyt on tehnyt (keskimäärin 0,5 kg viikossa) niin olisin ensi vuoden kesällä n. 60:ssä kilossa. Olen 171 cm pitkä, joten se alkaa olla jo lähellä normaalipainon alempaa rajaa.

9. Mihin herkkuun sorrut helposti?

Kun ruokavalio on kunnossa, ei epäterveellisille herkuille pitäisi tulla niin kovia mielitekoja, että niitä ei pysty vastustamaan. Tämä edellyttää sitä, että syö tarpeeksi joka päivä ja erityisesti, että syö tarpeeksi hiilihydraatteja. Hiilihydraattien rajoittaminen on askel epäonnistumiseen ennemmin tai myöhemmin, koska kaikki ihmisen solut toimivat hiilihydraateista muodostettavilla sokereilla ja kun keho ei saa niitä tarpeeksi, se “pakottaa” syömään mahdollisimman energiapitoisia herkkuja.

Koska syön tarpeeksi, en “sorru” mihinkään herkkuihin. Jos en ole saanut syystä tai toisesta syödä tarpeeksi, kun olen pois kotoa ja nälkä on päässyt yllättämään, syön epäterveellisiä herkkuja siinä missä muutkin. Esim. noin viikko sitten sukuloimassa päivällinen oli jäänyt välistä ja tarjolla oli vegaaneille Carneval-keksejä. Söin niitä sitten semmoisen 10-12 kappaletta yhdeltä istumalta. Kohtuullista? Ei taatusti. Syytänkö itseäni? En todellakaan. Yritän vaan parhaani mukaan ehkäistä tällaisia tilanteita syömällä ennakkoon mahdollisimman hyvin tai pitämällä eväitä mukana. Aika harvassa aterioiden pois jäämiset kuitenkin ovat, joten en koe tätä sen suuremmaksi ongelmaksi, vaikka se ei tunnukaan erityisen mukavalta.

10. Jos saisit vaihtaa vartaloa jonkun julkisuuden henkilön kanssa, kenet valitsisit?

Olen aina tykännyt Jennifer Lawrencen tyylistä, koska hänellä on hoikka, mutta toisaalta aika normaalin näköinen vartalo. Luulen, että sen tyyppisen vartalon voisin myös itse saavuttaa omalla ruokavaliollani ja “treeniohjelmallani”. Mutta joo, en silti pety jos en näytä Jennifer Lawrencelta kun olen päässyt tavoitepainooni :D Toisaalta ihailen paljon myös lihaksikkaita ja treenatun näköisiä naisvartaloita, mutta kun en ole mikään salihirmu niin en ajattele sellaista saavuttavani :)

tumblr_mysaozZGGS1rlitzfo1_1280.jpg

11. Miten kannustaisit henkilöä, jolla on ongelmia laihdutuksen kanssa?

Suosittelisin tietenkin kokeilemaan harppaamista - voit syödä niin paljon hedelmiä, juureksia, täysjyvätuotteita ja muita hiilihydraattipitoisia kasviksia kuin haluat ja paino putoaa, saat lisää energiaa ja terveytesi paranee :)Haastan seuraavat laihdutusaiheiset blogit:


Kysymykseni ovat seuraavat:

 1. Mitä laihdutustapaa käytät (kalorien laskeminen, vhh jne.) ja kauanko olet käyttänyt sitä?
 2. Mikä sinulle on vaikeinta laihduttamisessa/elämäntapojen muutoksessa?
 3. Mikä on kaikkein motivoivinta?
 4. Oletko aiemmin yrittänyt epäonnistuneesti/onnistuneesti laihduttaa ja mitä olet silloin tehnyt laihtuaksesi?
 5. Millaisia ovat suosikkiruokasi?
 6. Miten lähipiirisi on suhtautunut laihdutukseesi/elämäntaparemonttiin?
 7. Oletko tyytyväinen saamiisi tuloksiin?
 8. Millainen on suhteesi liikuntaan?
 9. Millaisia tavoitteita olet asettanut itsellesi?
 10. Oletko oppinut jotain itsestäsi laihdutuksen/elämäntaparemontin aikana?
 11. Voisitko ikinä kuvitella kokeilevasi harppaamista (korkeahiilihydraattinen ja vähärasvainen kasvisruokavalio)?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti