sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Edistymispäivitys

Heips!

Viimeksi kun punnitsin itseni, painoin 76,9 kg. Se tarkoittaa, että viime vuoden kesän alkupainostani 106 kg on tullut pudotettua lähes 30 kg! Tässä vaiheessa se alkaa tuntua jo todella kaukaiselta, kun ylipainon suurimmat epämukavuudet ovat takana päin. Enää ei tarvitse puuskuttaa montaa minuuttia lyhyiden portaiden jälkeen, eikä tarvitse harmitella kun vaatekaapissa ei ole mitään mikä näyttäisi hyvältä päällä.

Untitled.png

En jaa näitä painokäyriäni sen takia, että näyttäisin mikä on “oikea” määrä painon pudotusta minkäkin ajan kuluessa. Muistan vain itsekin joskus huolehtineeni, kun paino ei putoa tasaisesti vaan hyppii välillä ylös alas. Haluan näyttää, että se on normaalia terveellisessä laihdutuksessa. Jotkut julkkislaihdutusvalmentajat esim. Jillian Michaels jenkkien Biggest Loser -sarjasta ovat sitä mieltä, että painon pitäisi pudota jokaisella (viikottaisella) punnituskerralla ja jos se ei putoa niin ei ole yrittänyt tarpeeksi. Se on mielestäni aivan täysin väärä ja vaarallinen asenne. Paino vaihtelee yhden päivänkin aikana monta kiloa esim. kehon nestemäärästä riippuen ja siihen vaikuttavat monet asiat. Uuden liikuntalajin aloittaminen, menkat, syödyn suolan määrä jne. Paino ei ole kovin luotettava mittari siitä, kuinka paljon rasvaa on saanut poltettua. Rasvaprosentin mittaaminen olisi tietysti luotettavampi tapa, mutta itse ajattelen, että mittaaminen on toissijaista ja on parempi keskittyä siihen, millainen fiilis on ja miten terveellisesti syö. Paremmin päälle mahtuvat vaatteet kertovat kyllä rasvan palamisesta.

Erityisen iloinen olin tällä viikolla kun huomasin, että vanhat W30 -kokoiset farkut mahtuivat päälle. Olen rahasta tarkkana säästänyt paljon vanhoja vaatteita hoikemmilta ajoiltani toivoen, että voisin vielä mahtua niihin joskus. Huono puoli siinä on ollut, että vaatekaappi on pitkään pursunnut eri kokoisia, käyttämättömiä vaatteita. Nyt olen viimeinkin voinut alkaa viedä isoiksi käyneitä vaatteitani kirpputorille. On myös super kivaa käydä läpi vanhoja pitkään käyttämättömänä olleita vaatteita. Ne tuntuvat kuin uusilta kun nyt mahtuvatkin taas päälle ja ei tarvitse laittaa omaisuutta vaatekauppoihin koko vaatekerraston uusimiseksi.

20150927_114946.jpg 

Ruokailuni ei ole oikeastaan muuttunut mitenkään. Syön siis edelleen McDougall tyyliin paljon tärkkelystä, jonkun verran hedelmiä ja vihanneksia ja vähäsen pähkinöitä/siemeniä. Liikuntana olen nyt pari kuukautta harrastanut oikeastaan pelkästään juoksulenkkejä, muutaman kerran viikossa n. 30 minuuttia.

Kuten aiemmin mainitsin, en kirjaa treenejäni tällä hetkellä mihinkään ohjelmaan vaan ihan paperille. Alla on kuva säälittävistä tuloksistani :D Ennätykseni on siis tähän mennessä 3,54 km puolessa tunnissa, mikä on käsittääkseni todella hidas vauhti. Mutta ei se mitään! Pääasia on kilpailla itseään vastaan ja parantaa omia tuloksia eikä liikaa verrata itseään muihin. Ja sen haluan vielä sanoa, että siinä on todella iso ero, mikä asenne liikuntaan on - onko liikunta pelkkää laihdutusta ja kalorien polttamista, vai onko tavoitteena oman kunnon kasvattaminen ja oman hyvän olon lisääminen. En ole ikinä ollut mitenkään sporttinen, päin vastoin - olin koulussakin se tyyppi, joka aina valittiin viimeiseksi joukkueeseen. Se lisättynä jo lapsena alkaneisiin paino-ongelmiin tarkoitti, että suhteeni sekä ruokaan, että liikuntaan oli aina vähän vääristynyt. En erityisesti pitänyt liikunnasta.

Nyt olen alkanut vasta ymmärtämään, miten suuri merkitys hyvällä kunnolla voi olla elämänlaadun parantamisessa. Se, että voi parantaa omia tuloksiaan buustaa itsetuntoa ihan kivasti. Tulee sellainen olo, että jes, minähän pystyn tähän! Mitä väliä sillä on, vaikka alkutilanteessa pystyisi vain kävelemään puoli tuntia ja ottamaan muutaman juoksuaskelen. Kunhan vaan sitoutuu säännölliseen treenaukseen, omia tuloksia voi pikku hiljaa parantaa. Juoksemisessa tykkään erityisesti siitä, että siinä saa kuunnella hyvää musiikkia ja olla samaan aikaan yksin ajatustensa kanssa. Se on tietyllä tavalla todella rentouttava kokemus. Lisäksi vielä oma fyysinen olo parantuu kunnon kohentuessa jatkuvasti. Suosittelen ehdottomasti nauttimaan syyspäivistä juoksulenkillä, jos se vain on mitenkään mahdollista :)

Tällaista tänään. Seuraavassa postauksessani käsittelen vähän rasva-asiaa… Aurinkoisia syyspäiviä kaikille!
20150927_123623.jpg

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti