torstai 12. maaliskuuta 2015

Ruokapäiväkirja 3: Päivä fennovegaanina

Blogini on keskittynyt pääasiallisesti laihduttamiseen ja kokemuksiini + tietoon McDougall -ruokavaliosta sekä high carb low fat vegan -ruokavaliosta. Välillä on kuitenkin kiva puhua myös hieman aiheen vierestä itseä kiinnostavista asioista. Fennoveganismi on jo pitkään kiinnostanut minua suuresti elämänmuotona, lähinnä koska yhtenä unelmanani on ollut muuttaa jossain vaiheessa kaupunkisesta kerrostaloasunnostani maalle ja ryhtyä (ainakin puolittain) omavaraiseksi ruoan suhteen. Tällä hetkellä tuo unelma ei ole millään tavalla ajankohtainen, mutta nautin siitä kun voin keräillä tietoa pikku hiljaa yksinkertaisesta elämisestä ja miettiä olisiko minun itse mahdollista toteuttaa sitä. Lisäksi olen häpeällisen vähän tutustunut kotimaisiin viljoihin kuten ohraan ja tattariin, joita voi helposti käyttää lisukkeena riisin sijaan tai joista voi tehdä puuroa. Lisäksi ovat vielä lähes superruokana pidettävät hampunsiemenet, härkäpavut, hernerouhe jne. Otankin ehdottomasti itselle projektiksi kokeilla kaikkia näitä eri käyttötarkoituksissaan.

Ekologisesta näkökulmasta katsottuna globaalistakin vegaaniruokavaliosta tulee joka tapauksessa monin verroin vähemmän haittavaikutuksia ympäristölle kuin kotimaista painottavasta sekaruokavaliosta. Kasvissyöjiä kuulee vieläkin syytettävän soijan kulutuksesta, vaikka tosiasiassa 85% Suomeen tuodusta soijasta syötetään tuotantoeläinten rehuksi. Soijan massatuotanto aiheuttaa metsäkatoa ja on sen vuoksi yhtenä osasyyllisenä ilmastopäästöjen kasvuun. Globaali tuotantoeläinteollisuus aiheuttaa kuitenkin enemmän kasvihuonepäästöjä kuin kaikki maailman autot, lentokoneet, junat ja laivat yhteensä.

Ympäristön kannalta vegaanin ja fennovegaanin ero onkin häviävän pieni. Siksi en koe mielekkääksi tavoitella fennoveganismia päivittäisessä ruokavaliossani ja syön hyvällä omatunnolla ulkomailla tuotettuja papuja, viljoja ja hedelmiä. Lähinnä kyse on omalla kohdallani omavaraisuushaaveesta ja myös siitä, että tuen mielelläni kotimaista (kasvis)ruoantuotantoa. Kaikkeen kuluttamiseen liittyy se elementti, että on usein vaikea tietää mistä mikäkin tuote on peräisin, millaisissa oloissa sen tuottamiseen osallistuneet työntekijät ovat olleet ja millaisen korvauksen paikalliset työntekijät ovat saaneet verrattuna siihen, kuinka paljon tuotoista on mennyt välikäsien, kauppaketjujen jne. taskuun. Kotimaisia tuotteita ostaessa voi ainakin tietää, että työolot ovat kunnossa. Jos haluaa varmistua siitä, että tuottajat saavat itse kunnollisen korvauksen ruoasta eikä se valu kaupoille on yhtenä mahdollisuutena liittyä ruokapiiriin

Luomun ostaminen on tietysti myös yksi tapa tukea luonnonmukaista ja ympäristöystävällistä ruokatuotantoa. Muuten mielenkiintoinen tieto Wikipediasta  “Luomuviljan tuotanto aiheuttaa 2-7 % vähemmän kasvihuonekaasupäästöjä tavanomaiseen viljantuotantoon verrattuna. Luomulammas vähentää päästöjä jopa 42 %. Luonnonmukainen siipikarjalihan tuotanto aiheuttaa kuitenkin 30 % enemmän ja luomukananmunien tuotanto 15 % enemmän päästöjä tavanomaiseen verrattuna.[1] Luomumaidolla on 16 % suuremmat kasvihuonekaasupäästöt tavanomaisesti tuotettuun maitoon verrattuna.” Eläintuotteiden kohdalla luomu ei siis tarkoitakaan pienempiä päästöjä.

Joskus kuulee myös sanottavan, että Suomessa on vaikea elää vegaanina. Sosiaalinen paine sekasyöntiin on ehdottomasti suuri, mutta en usko että se on sen suurempi kuin monessa muussa maassa. Mitä tulee ruokamahdollisuuksiin, niin meillä on runsaasti kotimaisia, ravinnerikkaita kasvisruokia, joista saa koostettua monipuolisen ruokavalion melkein kotimaisesti. Tässä oma talvisten tuotteiden varassa oleva McDougall-tyylinen menuni fennovegaaniseen päivään. Kesällä valikoimaa raaka-aineisiin tulisi tietysti taas monin verroin enemmän ja tuoreemmista kasviksista.



Aamiainen: Kaurapuuroa, mustikoita, pellavasiemenrouhetta. Tiesitkö muuten, että yhdestä ruokalusikallisesta pellavasiemenrouhetta saa 145% päivän Omega 3: suositustarpeesta! Hyvästi kalanmaksaöljyt ja pillerit :)

Lounas: Kotimainen keitto: perunoita, herneitä, porkkanaa, sipulia, palsternakkaa, valkokaalta, valkosipulia + mausteita - Tätä piti syödä todella paljon kun oli vähän turhankin kevyttä kamaa.

Välipala: omena, ohrapuuro kauramaitoon + marjoja. Puuroon tuli 1 dl ohraryynejä ja 5 dl kauramaitoa. Uunissa 2 tuntia 175 asteessa. Ohrapuuro on superhyvää ja tulee ehdottomasti osaksi ruoanlaittoani myös jatkossa.

Päivällinen: Peruna-lanttumuusi kauramaitoon, punajuurilohkot uunissa, porkkanapihvit: porkkanaa, kaurahiutaleita, sipulia, mausteita



2 kommenttia:

  1. Vaikka en noudatakaan McDougallin ruokavaliota, niin oli tosi kiva löytää vegaaninen laihdutusblogi! Tuntuu, että on niin hirveän paljon kana-, kala- ja kananmunaruokia muissa blogeissa. Olen kyllä kovasti kiinnostunut 801010/rt4/McDougall -ruokavalioista, mutta vielä hieman emmin sitä hiilarien määrää. Ja myös siksi, koska tykkään rasvaisista asioista, kuten pähkinöistä ja avokadosta.

    Fennoveganismi on mun mielestä hyvin kunnioitettavaa, mutta musta ei kyllä olisi siihen. Riisi on mun paheeni, koska tykkään siitä niin paljon ja sen ympäristökustannukset on kuitenkin kai aika huimat. Myös hedelmät ja tofua tulee syötyä.

    Pysyykö muuten noi pihvit ihan hyvin kasassa? Teitkö ne uunissa? Mä en oo itseasiassa koskaan tehnyt itse pihvejä, koska tuntuu, että niistä tulisi vaan jotain muhjua ilman kananmunaa. Äiti on välillä tehnyt soijarouhepihvejä ja ne on aika pitkälti hajonneet pannulla (tykkään siis paistaa ruokia ja nykyään kiinnitän kyllä huomiota siihen, että kuinka paljon laitan öljyä pannulle).

    Tulipas pitkä teksti. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Sirja! Tervetuloa blogin pariin, en tosiaan tiedäkään onko muita vegaanisia laihdutusblogeja suomeksi :)

      Hiilihydraateissa ratkaisee paljolti se, missä muodossa ne tulevat. Keho siis käsittelee eri tavalla pitkälle jalostettua sokeria (esim. limsassa) ja ruoassa luontaisesti esiintyvää sokeria/hiilihydraatteja (esim. hedelmät, riisi, perunat). Näissä jälkimmäisissä kun on sokerin lisäksi paljon kuitua ja nestettä eli ne täyttävät vatsan ja keho saa signaalin kylläisyydestä toisin kuin valkoisesta sokerista jossa ei ole kuitua juuri ollenkaan. Niitä ei siis tarvitse pelätä.

      Pähkinät ja avokado on ihan ok, kunhan saa suurimman osan päivän energiatarpeesta hiilihydraatin lähteistä.

      Pihveihin käytin sellaista kikkaa että heitin porkkanaraasteen jne. blenderiin ja tein "taikinasta" tasaista massaa, jolloin pysyivät paremmin kasassa. Paistoin tosiaan pihvit uunissa. Resepti kaipaa vielä vähän hiomista, mutta voisin jossain vaiheessa tehdä siitä oman postauksen kun saan edustavan näköisiä otoksia :)

      Poista