torstai 30. heinäkuuta 2015

Intuitiivinen syöminen



Tällä hetkellä intuitiivinen syöminen on se, minkä koen auttavan laihdutuksessani kaikkein eniten. Olen vielä matkalla omaan ihannepainooni, mutta jo nyt olen vakuuttunut siitä että intuitiivinen syöminen tulee olemaan avainosassa myös ihannepainoni säilyttämisessä kunhan sinne asti pääsen. Intuitiivisella syömisellä tarkoitan sitä, että syön silloin kun haluan ruokaa ja lopetan syömisen kun tunnen oloni kylläiseksi. Tarkoitan myös sitä, että syön sellaisia ruokia mitä tekee mieli. Toisin sanoen kyseessä on terve suhde ruokaan ja syömiseen, ei pakonomainen, ahdistunut tai addiktiivinen kuten syömishäiriöisessä suhtautumistavassa.

Suhde syömiseen on tärkeää myös henkisen hyvinvoinnin kannalta. Ensinnäkin jos alkaa syömään intuitiivisesti, suhtautuminen omaan kehoon alkaa muuttua positiivisemmaksi. Kehon viestejä ei tarvitse koko ajan tukahduttaa ja silloin koko keho ei vaikuta enää viholliselta, jota vastaan täytyy jatkuvasti taistella. Suhtautumisen syömiseen pitäisi olla vähän niin kuin suhtautuminen muihinkin kehon tarpeisiin. Jos väsyttää, silloin mennään nukkumaan tai jos on vessahätä niin silloin käydään vessassa - miksi syöminen pitäisi olla jotenkin erilaisessa asemassa muihin tarpeisiin nähden? Lisäksi voisin esittää sellaisen väitteen, että kaikki ne, jotka ovat lapsesta asti olleet omassa ihannepainossaan ja eivät ole ikinä kokeneet paino-ongelmia, syövät intuitiivisesti. Kun aineenvaihdunta on kunnossa, ruokahalu säätelee sitä, miten paljon haluamme syödä.

No, moni varmaan ajattelee, että intuitiivinen syöminen on heille mahdotonta, koska jos he söisivät mitä haluavat niin se olisikin sitten pelkästään pizzaa, sipsejä ja karkkia. Monet varmasti myöskin ovat aina syöneet aina silloin kun ovat nälkäisiä, mutta ovat silti ylipainoisia. Oman kokemukseni mukaan muutama perusasia tulee olla kunnossa, jotta intuitiivinen syöminen voi onnistua. Kerron alempana joitakin kokemuksiani.

Mietin juuri vähän aikaa sitten, että lapsesta asti painoni on koko ajan ollut muutoksessa. On outoa katsoa vanhoja kuvia, kun paino on vaihdellut monta kymmentä kiloa vuosien välillä. Vuosia olen mennyt samaa rataa - joko en ole jaksanut välittää siitä mitä olen syönyt tai olen yrittänyt syödä “normaalisti” - molemmat ovat johtaneet painon nousemiseen. Tai sitten olen laihduttanut saadakseni taas seuraavana vuonna kaikki kilot korkojen kanssa takaisin. Nykyään ymmärrän, että sen aikainen kykyni intuitiiviseen syömiseen ei toiminut, koska söin vääriä ruokia. Siitä kertoi myös senaikainen olotilani. En ikinä mitannut verensokereitani, joten en tiedä mitkä arvoni tarkkaan ottaen olivat, mutta olen aika vakuuttunut siitä, että verensokerini kulki jatkuvaa vuoristorataa. Aterioiden välillä saattoi yhtäkkiä alkaa heikottaa, tulin mielialaltani todella äkäiseksi, en jaksanut yhtäkkiä tehdä mitään, oli yleisesti ottaen ikävä olo ja tuntui siltä, että tarvitsin ruokaa nyt, heti, tällä sekunnilla. Näin tapahtui siitä huolimatta, että söin säännöllisesti noin neljä ateriaa päivässä. Tämä olotila vaikeutti myös olennaisesti painoni kurissa pitämistä, koska kun tarvitsin ruokaa heti, ei ikään kuin ollut aikaa alkaa valmistamaan mitään kunnollista, vaan aloin napostelemaan kaikenlaista pientä ja ennen varsinaista ateriaa olinkin sitten syönyt jo monta pienempää ateriaa.

Nykyään näläntunne tulee vähän niin kuin “pehmeämmin” ja siihen ei liity pahaa oloa tai kummempia mielialan vaihteluita. Pystyn myös pitämään pitkänkin välin aterioiden välillä ilman, että siitä koituu mitään ongelmia. Esim. eilen söin aamiaiseksi kaurapuuroa + raastetun omenan, banaanin ja mantelirouhetta, lounaaksi kolme isoa burritoa salaatilla, riisillä, pavuilla, salsalla ja avokadolla ja illalla vielä kaksi samanlaista burritoa. Söin illallisen vasta kahdeksan aikaan, koska en ollut nälkäinen ennen sitä. Välipalaksi napostelin pari tuoretaatelia. En tarkoita, että pitkät ateriavälit olisivat sinänsä terveellisiä, mutta tärkein juttu itselleni on se, että pystyn itse hallitsemaan sitä milloin syön ja mitä syön ilman, että tarve syömiseen yltyy nollasta sataan parissa minuutissa.

Itse olen onnistunut intuitiivisessa syömisessä vähärasvaisen ja korkeahiilihydraattisen ruokavalion avulla. Se on varmasti mahdollista toteuttaa myös syömällä jotenkin muuten, mutta nämä vinkit heijastelevat omia kokemuksiani ja sitä mistä itselleni on ollut eniten apua.

  • Oikean ruoan syöminen. Jos on tottunut syömään epäterveellisiä ruokia, ei voi olettaa alkavansa automaattisesti kaipaamaan hedelmiä ja vihanneksia. Voi olla, että niiden syömiseen täytyy ensin opetella. Täytyy siis aluksi käyttää myös tietoaan siitä, mikä on terveellistä, sen lisäksi että kuuntelee mitä keho haluaa. Tärkkelyspitoiset ruoat kuten peruna, riisi, bataatti, täysjyväviljat jne. nostavat verensokerin hitaasti ja pitävät sen tasaisena pitkään. Itselleni suurin apu intuitiivisen syömisen aloittamiseen on tullut siitä, että syön jokaisella aterialla jotain tärkkelyspitoista. Ainoastaan silloin, jos tärkkelyspitoisia ruokia syö rasvan kanssa, niiden sisältämät sokerit eivät pääse vapautumaan verenkiertoon ja tuloksena on verensokeripiikki ja sen jälkeinen romahdus, huonoa oloa ja väsymystä. Ravintoaineet ovat myös tärkeä tekijä ruokahalun säätelyssä. Jos syö ravintoköyhää ruokaa, keho ei saa tarvitsemiaan ainesosia ja se johtaa jatkuvaan nälkään tai napostelun tarpeeseen. Hedelmät ja vihannekset ovat tunnetusti kaikkein ravintotiheimpiä ruokia verrattuna niiden sisältämään energiamäärään. Kun syö paljon “sateenkaaren väreissä” erilaisia hedelmiä ja vihanneksia, pääsee helposti suositeltuihin päiväannoksiin erilaisista vitamiineita, kivennäisaineista ja mineraaleista. Älä huolehdi proteiinin saannista vegaaniruokavaliolla. Kun syö monipuolisesti melkein mitä tahansa kasvikunnan tuotteita, on lähes mahdotonta olla saamatta suositeltua proteiinimäärää. Liha on myös aina suhteellisen ravintoaineköyhää verrattuna kasvikunnan tuotteisiin. Ravitsemuksellisesti ei ole kovin järkevää syödä jotain mistä saa pelkkää proteiinia kun voi syödä esim. papuja ja saada proteiinin lisäksi myös tukun hyödyllisiä mikroravintoaineita, jotka jäävät täysin puuttumaan lihasta - ja samalla säästyy kolesterolilta ja tyydyttyneiltä rasvoilta. 

    fuhrmannutrientdensitytable.gif
    Joitakin esimerkkejä ruokien ravintoainetiheyksistä. Prosessoimattomat kasvisruoat ovat säännönmukaisesti listan kärjessä ja eläintuotteet ja prosessoidut ruoat listan pohjalla.
    Kun olin itse pahimmassa ruokakoukussa, söin vain hirveät määrät vaaleaa leipää (juustolla ja margariinilla tietysti). Koin suorastaan pakonomaista tarvetta syödä juuri sitä leipää. Huomasin jo silloin, että leipä ei oikein tuonut minulle kylläistä ja hyvää oloa syömisen jälkeen, mutta en oikein tiennyt mitä minun olisi pitänyt syödä - en syönyt vihanneksia ja hedelmiä, koska niistä en olisi saanut sitä tyydytystä, mitä hain syömisestä. Näin jälkeenpäin ajattelen, että kehoni tarvitsi epätoivoisesti ravintoaineita ja olin ikään kuin “nälkiintynyt” siitä huolimatta, että olin ylipainoinen. Jos olisin vain osannut syödä vaikka leipää ravinteikkaampia perunoita ilman rasvaisia lisukkeita, olisin saavuttanut tarvitsemani kylläisyyden ja tyytyväisyyden tunteen ja “addiktioni” olisi vähän kerrallaan kadonnut.

  • Syö sellaisia ruokia, mistä pidät. Syömisen pitäisi olla nautinnollista ja mukava kokemus. Kannattaa etsiä omat terveelliset suosikkiruoat ja syödä niitä. Tämä kuulostaa aika lailla itsestäänselvyydeltä, mutta tiedän että monet laihduttajat seuraavat jotain ruokavaliota, jossa annokset on mitattu tarkalleen ja yleensä “sallittuja” ruokia ovat vain tyyliin vaalea liha, maitorahka ja vihannekset. Itse olen myös syönyt tällä tavalla, ja vaikka paino putoaisikin nopeasti niin tällainen ruokavalio on pitkällä tähtäimellä todella epäterveellinen ja lähes mahdoton ylläpitää. Korkeahiilihydraattisessa/tärkkelyspainotteisessa ruokavaliossa on tuhansia eri vaihtoehtoja herkullisia ja täyttäviä ruokia. Ainakaan kyllästymisen ei pitäisi olla esteenä.

  • Kuuntele nälkä- ja kylläisyyssignaaleja. Mikään ei ole niin luonnollista kun syödä silloin kun on nälkä. Monet dieettiohjelmat neuvovat erottelemaan tarkasti “oikean” nälän ja “mieliteon” ja syömään vain silloin kun vatsa on tyhjä. Itse en todellakaan odota siihen, että olisin supernälkäinen ennen syömistä. Syön yleensä säännöllisesti 3-4 ateriaa päivässä ja syön vain vähän vähemmän jos en ole erityisen nälkäinen ennen ateriaa. Mielestäni parempi on syödä kuitenkin jotain sen sijaan että skippaisi aterioita. Ateriani sisältävät aina jotain tärkkelyspitoista kuten perunoita, riisiä tai bataattia, usein vihanneksia ja joskus papuja tai linssejä tai jotain rasvaista, kuten avokadoa. Makeannälkään syön yleensä tuoreita hedelmiä, smoothien, hedelmäsalaatin, banaanijätskin tai kuivattuja hedelmiä. Tärkkelys, pavut tms. saavat suurimman osan ihmisistä tuntemaan itsensä kylläiseksi. Joiltakin olen kuitenkin kuullut, että heillä on kylläisempi olo jos he syövät aterioilla sen lisäksi jotain rasvaista. Silloin voi kokeilla esim. yhden avokadon syömistä päivittäin tai pähkinöiden ja siemenien lisäämistä aterioihin. Kannattaa kokeilla, mikä itsestä tuntuu parhaalta. Olen huomannut, että kylläisyydellä on useampi eri aste - ensin varsinainen nälkä lähtee, mutta tekee vielä mieli syödä vähän lisää, sitten tulee varsinainen kylläisyys ja sen jälkeen jos on erityisen hyvää ruokaa ja vähän vielä ahtaa niin tulee ihan “täysi” olo. Lopetan yleensä syömisen tuon keskimmäisen vaiheen aikana kun olen kylläinen, mutta en ole vielä aivan täysi.

  • Vettä voi maustaa myös esim. kurkulla, sitruunalla tai inkiväärillä
    Juo vettä. Vettä kannattaa juoda n. 2-3 litraa päivässä. Itselläni on koko ajan vesipullo vieressä, joten tiedän juoneeni tarpeeksi kun täytän pulloa tarpeeksi monta kertaa päivässä. Hyvä nesteytys saa olon paremmaksi, pitää aineenvaihdunnan käynnissä ja auttaa ruoansulatuksessa. Usein pieni nälkä saattaa myös olla oikeasti janoa, joten kannattaa juoda hieman ennen kuin alkaa syömään.



  • Opettele syömään tarpeeksi. Verrattuna perinteiseen öljyjä ja eläinrasvoja sisältävään ruokavalioon, energia on tärkkelysperäisessä kasvisruokavaliossa paljon “väljemmässä” muodossa. Se tarkoittaa sitä, että saadakseen saman määrän energiaa, täytyy syödä määrällisesti paljon enemmän. Yhdessä ruokalusikallisessa oliiviöljyä on vähän yli 100 kaloria, mikä on saman verran kuin kokonaisessa isohkossa perunassa. Keho ei rekisteröi öljyjä samalla tavalla ruokana kuin kokonaisia kasvisruokia, eivätkä ne saa aikaan samanlaista kylläisyyden tunnetta. Siksi ateria, joka koostuu esim. kuudesta isosta perunasta (+vähärasvaisesta kastikkeesta) täyttää vatsan ja pitää nälän pitempään loitolla kuin kolmen perunan ateria, jonka valmistukseen on käytetty lisäksi kolme ruokalusikallista öljyä. 

  • Ei kiellettyjä ruokia.* Monille ihmisille ruokien jakaminen jyrkästi “sallittuihin” ja “kiellettyihin” johtaa syömishäiriötyyppisiin ajattelumalleihin. Kiellettyjen ruokien syöminen saattaa aiheuttaa valtavaa syyllisyyttä ja itseinhoa sekä tarvetta kostaa itselleen esim. pidättäytymällä syömästä mitään loppupäivänä. Tällaisesta ajattelusta kannattaa pyrkiä eroon, koska siitä on pelkkää haittaa. Jotkut ruoat kuten öljyt, sokerit jne. ovat epäterveellisempiä kuin toiset, mutta niiden satunnainen syöminen ei vaikuta terveyteen millään tavalla ja laihdutukseenkin vain marginaalisesti. Yhden kakunpalan tai keksin ei pitäisi aiheuttaa ahdistusta tai pahaa mieltä. Välillä huomaan sortuvani vieläkin tähän ajattelumalliin, mutta olen myös parantanut tilannetta huomattavasti aiempaan nähden. Syön aina välillä joitakin vegaanisia herkkuja jos niitä on tarjolla, joskaan en osta niitä itselleni kotiin.

  • Pysy erossa riippuvuutta aiheuttavista ruoista. Näitä ovat ainakin valkoisia jauhoja ja paljon sokeria sisältävät ruoat, suklaa, juustot jne. Oman kokemukseni mukaan ne sekoittavat kehon omia signaaleja. Hedelmät ovat terveellisiä herkkuja eivätkä aiheuta samanlaista riippuvuutta. Juuston tilalla voi kokeilla vaikka avokadoa. Itselleni luopuminen kalorien rajoittamisesta aiheutti sen, että en koe enää pakonomaista tarvetta syödä tiettyjä epäterveellisiä ruokia. Voin siis esim. säilyttää kaapissa kuukausitolkulla suklaalevyä ilman, että jossain vaiheessa olisi “pakko” syödä se. Toisaalta myös terveelliset ruoat kuten pähkinävoit voivat aiheuttaa riippuvuutta. Itselleni tärkeintä on ollut syödä tarpeeksi hiilihydraatteja, jolloin keholla ei ole jatkuva tarve energiatiheisiin ruokiin. 

    Tarkkaile kehosi reaktioita, mutta pidä avoin mieli. Jotkut ovat itse huomanneet, että esim. gluteiini aiheuttaa heille selittämättömiä oireita, vaikka varsinaista keliakiaa ei ole diagnosoitu. Tai vastaavasti pavut aiheuttavat vatsan turvotusta tms. Silloin kannattaa tietysti kokeilla olla jonkun aikaa ilman kyseistä ruoka-ainetta ja katsoa miten se vaikuttaa oloon. Kannattaa myös muistaa, että omat havainnot eivät aina vastaa totuutta ja että kehon reaktiot saattavat muuttua myöhemmin. Itse sain kerran aivan käsittämättömän allergia/ihottuman kun olin kokeillut olla vähän aikaa gluteenittomalla ruokavaliolla ja sitten olin syönyt yhden kuppikakun, jonka valmistukseen oli käytetty vehnäjauhoja. Olin sen jälkeen pitkään vakuuttunut siitä, että olen yliherkkä gluteiinille. Mutta kuinkas ollakaan, myöhemmin söin olosuhteiden pakosta vehnätuotteita, enkä saanutkaan enää minkäänlaisia oireita. Ikuiseksi mysteeriksi jäi se, mistä syystä sain silloin aiemmin kyseistä ihottumaa. Jotkut asiat ovat myös vain tottumuskysymyksiä. Esim. monelle pavut saattavat aiheuttaa aluksi vatsan turvotusta tai ilmavaivoja, mutta jonkun ajan kuluttua keho tottuu niihin eikä mitään ongelmia enää ilmene. Toki joskus yliherkkyys on selvä tapaus ja silloin vain välttäminen on paras vaihtoehto.
     
  • Ota huomioon henkilökohtainen tausta. Jos aiemmin on rajoittanut kaloreita tai hiilihydraatteja rajusti ja yhtäkkiä antaa itselleen luvan syödä, on tuloksena todennäköisesti pohjattoman tuntuinen ruokahalu. Oman näkemykseni mukaan silloin kannattaa vain syödä ja unohtaa laihduttaminen hetkeksi. Pohjaton ruokahalu ei kestä ikuisuuksia vaan jossain vaiheessa keho tajuaa saavansa tarpeeksi energiaa ja silloin suurta ruokahalua ei ole enää tarvetta pitää yllä. Itse olen myös käynyt läpi vaiheen, jossa söin huomattavasti enemmän kuin mitä syön tällä hetkellä. Uskon, että kyseinen vaihe oli kuitenkin tärkeä tasapainon saavuttamiseksi myöhemmin.
     

Yhteenvetona voisin vielä kerrata, että intuitiivisen syömisen onnistumiseksi kannattaa pyrkiä suhtautumaan syömisen tarpeeseen normaalina ja hyvää tekevänä asiana. Sitten kun vielä ohjaa oikean tietonsa avulla kehon viestejä oikeaan suuntaan, pääsee ennemmin tai myöhemmin tilaan, jossa keho ja mieli voivat olla synkassa keskenään. Uskon, että intuitiivisen syömisen oppiminen on mahdollista kaikille. Joillekin se voi kuitenkin olla vaikeampaa, mutta haluaisin kannustaa kaikkia yrittämään. Elämäänsä on vaikea elää yrittäen koko ajan mahtua toisten ihmisten asettamiin muotteihin siitä, mitä pitäisi syödä ja milloinkin.



* Kokonaan toinen juttu ovat eläintuotteet. Eettisenä vegaanina niissä on minulle kyse siitä, että en halua syödä niitä. Eläimiä ei pitäisi kohdella ihmisten resursseina, koska se aiheuttaa niille kärsimystä. Jos et ole vakuuttunut siitä miksi näin on, suosittelen perehtymään eläintuotannon realiteetteihin. Voit esim. katsoa Earthlings -elokuvan tästä linkistä https://www.youtube.com/watch?v=ce4DJh-L7Ys&oref=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Dce4DJh-L7Ys&has_verified=1 (tekstitetty myös suomeksi).

maanantai 20. heinäkuuta 2015

Kuulumisia ja laihdutustavoitteita syksylle




Vegetalia -ravintolan brunssi Barcelonassa
Hola!

Matka menikin sitten oikein mukavasti :) Kuten vähän ounastelinkin, loman aikana tuli syötyä normaaliruokavaliotani huomattavasti rasvaisemmin ja suolaisemmin ja alkoholiakin juotua. Tietysti on aina mahdollista lomallakin pysyä omissa standardeissa tiukasti jos vain näkee tarpeeksi vaivaa, mutta en koe että se olisi kovin mielekästä. Dieetin ja elämäntavan ero on siinä, että dieetti menee pilalle jos sen “sääntöjä” rikkoo, mutta elämäntavassa joustamisesta ei tarvitse ottaa stressiä. Rennon asenteen ei silti tarvitse tarkoittaa totaalista “syön aivan kaiken mitä tulee eteen” -asennetta, vaan ehkä parempi on yrittää löytää jonkinlainen tasapaino omien ideaalien ja realististen vaihtoehtojen väliltä. Jos siis ainoat vähänkään hiilihydraattipitoiset vaihtoehdot olivat leipä ja öljyiset perunat niin niitähän minä sitten söin. No, suurimmaksi osaksi oli kyllä aika helppoa löytää vegaanisia vaihtoehtoja Espanjassa (kohtuu suurissa kaupungeissa kun liikuttiin) ja paljon sai myös hyvää ja todella terveellistä ruokaa.

Kaikesta huolimatta paino hieman laski matkan aikana alun nestekerääntymän laskettua ja tällä hetkellä olen siis 80,8 kg. Seuraava “tavoitteeni” on -10 kg jouluun mennessä. Tavoite lainausmerkeissä, koska en sinänsä koe tekeväni varsinaisesti mitään erikoista sen eteen. Syön vain normaalisti hiilihydraattipitoisia ja vähärasvaisia ruokia ja paino putoaa vähän niin kuin itsestään. Laihduttaminen, jos siihen löytää oikeat työkalut, on loppujen lopuksi todella helppoa. Sehän siinä juuri onkin, että jos painon pudottaminen tuntuu vähänkään hankalalta, niin todennäköisesti ennemmin tai myöhemmin tulee palattua vanhoihin tapoihin. Melkein kaikki tietävät, että terveellinen ruokavalio sisältää hedelmiä ja vihanneksia, mutta ratkaisevampaa pitkän tähtäimen onnistumisessa on se, mistä aineksista koostaa pääasialliset ateriansa. Pelkät vihannekset eivät pidä kylläisenä, mutta tärkkelyspitoiset kasvikset kuten perunat ja riisi ovat tarpeeksi energiapitoisia, jotta niillä jaksaa energisenä ateriasta toiseen.

Ehkä painon laskeminen hidastuu tästä eteenpäin ja jos se sattuisi pysähtymään moneksi viikoksi niin silloin vasta alkaisin ehkä miettimään kannattaako jotain muuttaa. Tähän mennessä olen todennut sen, että jos yhtenä tai kahtena viikkona paino on pysynyt suunnilleen samana tai on ehkä jopa hieman noussut, niin siitä ei kannata vielä huolestua ja lähteä muuttamaan mitään. Yleensä viimeistään kolmantena viikkona paino sitten putoaa vähän enemmän.

Loman jälkeen tuntuu etten ole ihan vielä löytänyt sitä parasta ruokarytmiä ja oikeaa ruokamäärää - välillä syön ja huomaan tunnin päästä että taas on nälkä. Huomattavana erona aiempaan asenteeseeni on se, että nykyään en yritä matkia jonkun toisen syömää ruokamäärää tai katsoa itselle sopivaa ruokamäärää jostakin taulukosta tai dieettiohjelman suosituksista. Sen sijaan katson miltä itsestä tuntuu ja syön silloin kun on nälkä. Ymmärrän, että joillekin intuitiivinen syöminen voi olla hankalaa ja aionkin käsitellä siihen liittyviä ongelmia tarkemmin blogissani myöhemmin.

Erityisesti se, että yritän pikku hiljaa aloitella taas jotakin treenausta tekee nälkäiseksi. Nythän en ole siis melkein kuukauteen harrastanut mitään muuta liikuntaa kuin kävelemistä. Laihtuminen kyllä onnistuisi ilman kummoistakaan liikuntaa, mutta koska hyvä kunto tarkoittaa myös hyvää oloa ja parempaa terveyttä, haluan pitää siitäkin puolesta huolta. Tähän asti olen hieman vältellyt lenkkeilyä, koska huomattavan ylipainoisena se on ollut todella raskasta ja toisekseen luulisin sen rasittavan myös niveliä. Nyt olen huomannut, että aina välillä tulee suorastaan mieliteko lähteä lenkkeilemään ja koska olen aina pitänyt juoksemisesta, aion aloittaa sen harrastamisen nyt loppukesästä. Ensin ehkä pari kertaa viikossa kun juoksukunto on vielä heikohko, mutta ehkä intoudun juoksemaan enemmänkin. Saa nähdä. Tankotanssia jatkan myös, mutta se on kyllä aika kevyt liikunnan muoto ainakin itselläni kun oma tanssimiseni on välillä vain sellaista venkoilua :D

Joka tapauksessa nyt olen taas “back in business” ja täynnä motivaatiota innostaa muitakin kokeilemaan tärkkelys- tai muuten vain hiilihydraattipitoista ruokavaliota. Suunnitteilla on ainakin tehdä postaukset sokerista, proteiinista ja kaloreista. Jos teillä on jotakin hämäräksi jääneitä juttuja mielessä tai haluatte muuten vain kysyä jotain niin kommentoikaa ihmeessä :)


Barcelonan Mercado -kauppahallin tarjontaa
Sushiboksi on erinomainen HCLF -eväs
Valencialaista vegepaellaa
La Cappella -ravintolassa Sabadelissa oli tarjolla erinomainen raakavegaaninen salaatti
Espanjalaiselta huoltoasemalta löytyi suorastaan loistava välipala - couscoussalaatti :)

Ihanaa maisemaa Ranskassa

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Vegaanina matkalla

Vielä emme elä niin ideaalissa maailmassa, että kaikkialta saisi hyvää ja vielä täyttävää vegaaniruokaa. Itse olen lähdössä Ranskaan (ja sieltä Espanjaan) ja olen kuullut, että se on pahamaineinen siitä, että jopa tavanomaista lakto-ovo-vegetaarista ruokaa on hankala saada. Olen myös monesti kuullut, että ei täällä koto-Suomessakaan kaikille ole vielä selvillä, mitä vegaani tarkoittaa. Nämä realiteetit on hyvä pitää mielessä kun poistuu kotoa, mutta masennukseen ei ole syytä vaipua. Kun varautuu mahdollisuuksien mukaan etukäteen tilanteisiin, niin pärjää helpommin. Tässä muutama vinkkini vegaanimatkailijalle:

  • Selvitä kohteen vegaaninen ravintolatarjonta Happy Cow:n kautta. Palvelu on erinomainen ja helppokäyttöinen ja näyttää kartalla osoitteineen kaupungin nimen perusteella alueen vegaaniset ja vegetaariset ravintolat. Yleensä melkein joka paikasta löytyy ainakin “Veg-friendly” -ravintoloita, joissa on ainakin yksi kasvisvaihtoehto tai osataan tarvittaessa muuttaa jokin listalta löytyvä annos kasvisruoaksi. Linkki palveluun tässä: http://www.happycow.net/ Sovelluksen saa myös ladattua kännykkään.
  • Jos tiedät, että kohteessa ei ole paljon kasvisruokaa tarjolla, kannattaa yrittää löytää majoituspaikaksi huoneistohotelli tai “apartment”, jossa on keittiö. Itse pidän keittiön tuomasta vapaudesta matkoilla, koska silloin on vähemmän riippuvainen ravintoloiden tarjonnasta. Varsinkin jos on matkalla pitempään, voi ravintolaruoka alkaa jo kyllästyttämään jossain vaiheessa ja silloin on miellyttävää tehdä oman makunsa mukainen ateria itse.
  • Muista ilmoittaa lentoyhtiölle etukäteen erikoisateriasta. Suurin osa lentoyhtiöistä tarjoaa pyydettäessä vegaaniaterian ja esim. Finnairilla on jopa kolme vaihtoehtoa: tavallinen vegaaniateria (VGML), raaka kasvisateria (RVML) ja hedelmälautanen (FPML).
  • Ota eväät mukaan. Itse pidän aina mahdollisimman paljon eväitä mukana varmuuden vuoksi, koska on todella ikävää jos nälkä pääsee yllättämään eikä välittömästi ole mitään vegaanista saatavilla. Kannan laukussa mukana kuivattuja hedelmiä, tuoreita viipaloituja hedelmiä ja vihanneksia ja välipalapatukoita. Esim. omalle matkalle otan tällä kertaa mukaan eväsrasiassa viipaloituja tuoreita omenoita, viipaloituja porkkanoita, kuivattuja omenoita, Trek-patukan, itse tehtyjä kaurakeksejä (ohje alla) ja eväsleivät. Mukanani on myös tyhjiä eväsrasioita, aterimet ja veitsi. Niiden avulla voin täydentää eväsvarastojani aina kun minulla on keittiö käytettävissä (joinain päivinä on ja joinain ei).
  • Kannattaa perehtyä kohteessa yleisesti syötäviin ruokiin, joista jotkut saattavat olla jo valmiiksi vegaanisia. Esim. Espanjassa perinteisesti syötävät tapakset gazpacho -keitto ja champinones a la plancha (grillatut herkkusienet) ovat vegaanisia.
  • Kysy rohkeasti ravintolan henkilökunnalta voiko jonkin annoksen muuttaa vegaaniseksi jos mitään ilmeisen vegaanista ei ole tarjolla. Erityisen helppoja ovat aasialaiset ravintolat, joissa riisi + vihannekset -tyyppiset ruoat ovat yleisiä. Burrito-ravintoloista saa myös usein täyttävän annoksen riisillä ja pavuilla. Salaatin saa myös melkein joka paikasta, mutta itse tulen vain vihaiseksi pelkästä salaatista jos niissä ei ole lisukkeena mitään tärkkelystä. Esim. Vegaaniliitolta saa myös tilattua Vegaanipassi- nimistä vihkosta, jossa on 74 kielellä selitetty mitä vegaanius tarkoittaa. Joskus on ehkä helpompi käyttää vihkosta kuin alkaa itse selittämään vajavaisella kielitaidolla.

Mitä tulee laihduttamiseen, niin itsehän en varsinaisesti “laihduta” enkä suosittele sitä muillekaan. Syön vain niin kuin syön ja se johtaa pikku hiljaa, luonnollisesti, laihtumiseen. Kun pyrin asennoitumaan syömiseen mahdollisimman rennosti, se tarkoittaa että hyväksyn sen, että joissain tilanteissa vain tulee syötyä sellaisia juttuja mitä en muuten söisi, kuten vähän öljyisempiä ja rasvaisempia ruokia. Olen etukäteen valmistautunut siihen, että matkani aikana en tule laihtumaan ja olen tyytyväinen siihen, jos paino pysyisi vaikka samana kuin mitä se nyt on. Oma rajani menee siinä, että ensinnäkin en halua syödä mitään epä-vegaanista ja toisekseen tarvitsen tarpeeksi hiilihydraatteja, mielellään tärkkelyksen muodossa. Huomaan heti, että jos syön liian rasvapainotteisesti niin alan tuntemaan oloni väsähtäneeksi ja mielialani laskee. Hiilihydraatit pitävät energiatason korkealla ja olon miellyttävänä :)

Nyt lähden sitten reissuun, joten jos teillä on jotain kommentteja niin älkää ihmetelkö jos vastauksessa kestää hieman. Palaan kirjoittelemaan kuulumisiani sitten heinäkuun loppupuolella. Ihanaa kesää kaikille! <3



Kevyet kaurakeksit välipalaksi (n. 10 kpl)


3 dl kaurahiutaleita
2 riisikakkua (tai n. 1 dl riisimuroja)
¼ tl vaniljasokeria
¼ tl leivinjauhetta
1-2 dl kuivattuja hedelmiä, rusinoita tms.
½ dl riisi-, vehnä- tai kaurajauhoa (voi tehdä jauhamalla kaurahiutaleita tehosekoittimessa)
(valinnainen) pähkinöitä ja/tai pähkinävoita, kookoshiutaleita tms.
½ dl agave-siirappia*
6-8 rkl omenasosetta

Laita uuni lämpiämään 180 asteeseen. Murenna riisikakut kulhoon ja lisää muut kuivat aineet. Yhdistä erikseen siirappi + omenasose toisessa kulhossa. Yhdistä sitten omenasose-siirappi kuiviin aineisiin ja lisää tarvittaessa omenasosetta niin kauan, että seosta on mahdollista muotoilla, mutta se ei ole liian kosteaa. Puristele taikinasta pieniä patukoita ja asettele ne leivinpaperin päälle pellille. Paista n. 15 minuuttia 180-asteisessa uunissa.

* Reseptissä voi käyttää myös muuta siirappia

lauantai 6. kesäkuuta 2015

Ruokapäiväkirja 4: Ruoka kuvina

Heipä hei ihanat ihmiset! Tällä kertaa ajattelin kokeilla tällaista ruokapäiväkirja kuvina -tyylistä postausta. Nyt en laskenut kaloreita tähän ruokapäiväkirjaan, koska voin yleisesti ottaen paremmin kun en vaan tiedä tarkkaa kalorimäärää syömisilleni. Jos lasken kalorit niin alan heti miettimään että olikohan siinä nyt sopiva määrä ja sellainen vie ihan turhaan energiaa. 

Jonkun mielestä tämä voi näyttää siltä, että syön paljon ja jonkun mielestä siltä, että syön vähän. Omasta mielestäni tämä oli aika kevyt päivä, mikä johtui pitkälti siitä, että en ole harrastanut liikuntaa oikein kunnolla ainakaan viikkoon. Olen vain tehnyt kävelylenkkejä koiran kanssa. Liikunnan puutteen huomaan ensisijaisesti siinä, ettei tee mieli syödä niin paljon ruokaa - kun syö omien nälkäsignaalien mukaan niin päivittäin syödyn ruoan määrä saattaa vaihdella paljonkin. Ideaalinani toki on jatkaa kunnon liikuntaa lenkkeilyn tms. muodossa, mutta olen päättänyt olla stressaamatta liikaa siitä että se on jäänyt viime aikoina vähäiseksi.

Sellainen huomio vielä, että toivon että kukaan ei ajattele tämän ruokapäiväkirjan perusteella että jos he haluavat noudattaa korkeahiilarista/tärkkelyspitoista kasvisruokavaliota niin silloin täytyy syödä juuri näitä ruokia mitä minä syön tai että aterioiden pitäisi olla saman kokoisia. Jos joku nyt ei vaikka tykkää parsakaalista niin ei kannata hätääntyä vaikka minä syön sitä melkein joka päivä. Ei tarvitse todellakaan syödä sellaisia juttuja mistä ei pidä! Toivon, että nämä ruokapäiväkirjat antavat esimerkkejä ja ideoita siihen, minkä tyyppisiä ruokia voi itse tehdä, mutta kaikkien täytyy tietysti löytää omat suosikkinsa. Tärkkelys on niin universaalisti ihmisten käyttämä energialähde (lähes kaikissa ihmiskulttuureissa ympäri maailman joku tärkkelys on aterioiden pääasiallisena energianlähteenä) ja se esiintyy niin monissa muodoissa, että yleensä kaikki löytävät jonkun oman suosikin. Sama koskee myös vihanneksia ja hedelmiä - useimmat ihmiset pitävät ainakin joistakin lajikkeista. Ja erityisesti ruoan määrä - pitää syödä sen verran että tulee kylläiseksi, ei sen verran mitä joku ulkopuolinen sanoo olevan tarpeeksi.

Aamiainen: Chia-tuorepuuroa mansikoilla. Laitoin yöksi jääkaappiin tämän purkin, missä oli n. 1,5 dl kaurahiutaleita, 2 dl pakastemansikoita, 1 rkl chia-siemeniä, 1 rkl rusinoita ja n. 2 dl soijamaitoa. Päälle ripottelin vielä kuivattuja mangonpalasia. Ohje löytyy myös täältä.


Lounas: Soijarouhe-perunalaatikko. Ei näytä tuossa kuvassa mitenkään erityisen herkulliselta, mutta oli ihan hyvää. Perunoita suikaloituina, soijarouhetta jota oli paistettu vesitilkassa valkosipulin ja sipulin kanssa + kauramaitoa, paprikanviipaleita ja yrttimausteita. Paistos taisi olla uunissa n. tunnin 225 asteessa. Yksityiskohdista en ole ihan varma kun mies kokkasi tämän. Kuvasta ei oikein saa selvää paljonko tässä oli, mutta veikkaan että perunoita n. 600 g tms.
Lounaan kanssa söin myös tämän söpön rasiallisen keltaisia kirsikkatomaatteja :)


 





Välipala: Viimeaikainen herkkuni on ollut tämä joidenkin ehkä hieman hulluna pitämä yhdistelmä: Real-leipä, jonka päälle sivelin maapähkinävoita ja mansikkahilloa. Jenkeissä peanut butter & jelly sandwich on tietysti tuttu, mutta en usko että kovin moni tekee tämän ruisleivälle. Omasta mielestäni ruisleipä sopii kuitenkin hyvin tähän comboon. Yleisesti ottaen en syö paljon leipää, koska se on vähän enemmän prosessoitua kuin keveämmät tärkkelyksen lähteet peruna, riisi ja bataatti. Jos minun tekee mieli tällaista leipää niin sitten syön sellaisen. McDougallilla ei käsittääkseni ole mitää leivän syömistä vastaan. Sen päälle pitää vaan keksiä täytteitä kasvispuolelta. Tämä nyt on vähän syntinen yhdistelmä koska siinä on pähkinävoita ja hui! sokerista hilloa, mutta välillä pieni kohtuu terveellinen herkku on kuitenkin paikallaan. Avokado + tomaatti on myös mielestäni hyvää leivän päällä.

Päivällinen: Bataattiranskalaiset ja höyrytetty parsakaali ja soijajogurtti + dijonsinappikastike. Viipaloin yhden bataatin ja paistoin uunissa 225 asteessa 35 minuuttia. Päälle ripottelin yrttimaustesekoitusta. Kastikkeena sekoitin vain pari ruokalusikallista makeuttamatonta soijajogurttia ja yhden teelusikallisen dijonsinappia.

Iltapalaksi söin sitten vielä loppuun tämän pussin (100g) kuivattuja mangoja. Näitä saa Lidlistä ja ovat todella hyviä :)

torstai 28. toukokuuta 2015

Ennen ja jälkeen Vol. 2



No niin, edellisestä kuvasta on tippunut 10 kg ja nyt onkin sitten aika uudelle ennen & jälkeen -kuvalle. Uusimmassa kuvassa painan 82,8 kg eli kun joulukuussa asetin tavoitteekseni tiputtaa 10 kg kesään mennessä niin siihen tavoitteeseen olen siis päässyt. Joulukuun postaukseni on luettavissa tästä. Yhteensä kiloja on tippunut 23,2. Vaikka maaliin on vielä matkaa niin olen paria kärsimättömyyskohtausta lukuunottamatta todella tyytyväinen siihen, miten laihdutus on edennyt - rauhallista tahtia, mutta paino on kuitenkin säännöllisesti laskenut. Jos joku nyt vielä miettii lihottavatko hiilarit niin toivon, että tämä kuva saisi nyt ainakin epäilyksen siemenen itämään. Päivittäiset syömiseni tietysti vaihtelevat, mutta jotain ideaa saa jos katsoo tuosta tunnisteet -palkista kohdan ruokapäiväkirja.

Täytyy kuitenkin sanoa, että vielä enemmän olen tyytyväinen siihen millaisen olon nykyinen ruokavalioni on minulle aiheuttanut. Voin rehellisesti sanoa, että ilman tärkkelyspitoista ruokavaliota en olisi kestänyt tämän kevään aikana kohtaamiani suorituspaineita ja stressiä. Muistan kun joskus aiemmin nimenomaan stressi laukaisi minussa kontrolloimattoman syömisen tarpeen. Aina kun olin kotona niin “hoidin” stressiäni käymällä viiden minuutin välein ruokakaapeilla napostelemassa jotain. Kyse oli sinänsä pakonomaisesta käyttäytymisestä, että koin sen todella ahdistavana, mutta en silti pystynyt lopettamaankaan - stressi vei kaiken kyvyn itsekuriin, minkä ajattelin silloin olevan oikea apu syöpöttelyyn. Ja syöminen stressasi vielä lisää aiheuttaen painonnousua ja pahimmillaan oksentelua.

Nykyään en koe laisinkaan tällaista napostelun tarvetta tai itsekurin puutetta. Syön juuri silloin kun on nälkä ja juuri niin paljon kuin haluan. Stressille nyt ei voi oikein mitään jos se johtuu ulkoisista seikoista, mutta siihen on paljon helpompi suhtautua kun sen lisäksi ei tarvitse painia syömisongelmien kanssa. Tärkkelyspitoiset ruoat pitävät verensokerini tasaisena koko päivän ja olo on energinen ja miellyttävä. Sekin on todella merkittävää, että kun en yritä väkisin pitää kaloreita ja hiilihydraattimääriä alhaisina, energiaa riittää elämiseen. Voin esim. aamulla käydä lenkillä, päivällä kiertää kaupungilla ja kotiin tultua riittää vielä puhtia siivoamiseen. Pahimmillaan olen kärsinyt siitä, että lounaan jälkeen on ollut pakko nukkua päiväunet ja sen jälkeenkin olo on ollut loppupäivän tukkoinen ja vetämätön.

Harppaaminen sopii hyvin myös kiireiselle. Jos en oikein ehdi laittaa ruokaa, syön päivän aikana vain useamman pienen aterian (hedelmiä, Real-leipää vegaanicoleslawlla, perunoita, bataattia tai riisiä valmiskastikkeella tai vain höyrytetyillä vihanneksilla). Olen antanut itselleni luvan syödä näin kiireisempänä aikana myös hieman ei-niin-rasvattomia juttuja, kuten mieheni tekemää sienikermakastiketta (kaurakermasta) tai öljypohjaista valmistomaattikastiketta (17,9 g rasvaa /100g - tätä nyt vain sattui olemaan jääkaapissa). Ei mitenkään ideaalia, mutta toisaalta pahin mitä voi tapahtua on että painoni putoaminen hidastuu vähän. Joskus täytyy asettaa etusijalle muita asioita elämässä kuin laihdutus ja juuri nyt en ehdi miettiä ruoanlaittoa sen kummemmin. Sellainen tietty rentous on mielestäni aina hyvä pitää syömisessä muutenkin ettei se mene liiaksi jonkun listojen tuijotteluksi mitä saa ja mitä ei saa syödä. Dieettimentaliteetti on itselleni mennyttä elämää. Tärkeintä on syödä sitä, mistä tulee hyvä ja energinen olo, ja pieni määrä ei-ideaalia ruokaa tuskin vaikuttaa mihinkään. No, joka tapauksessa muutaman viikon päästä helpottaa ja pääsen lomailemaan. Loman jälkeen asetan taas uudet tavoitteet :)

Alla vielä pari ruokaideaa:


Suklaapuuro - Ihan normi kaurapuuroa soijamaitoon keitettynä, johon lisäsin pari ruokalusikallista kaakaojauhetta. Varmuuden vuoksi laitoin päälle pari teelusikallista maapähkinävoita. Kuvan ottamisen jälkeen valutin päälle vielä hieman siirappia. Kiva välipalaherkku :)




Hedelmäsalaatti -  Okei, tämän väsäämiseen meni hieman tavallista enemmän aikaa, mutta joskus on kiva tehdä ruokailusta myös esteettinen elämys. Halusin myös ottaa suurimman mahdollisen nautinnon irti yhden lempihedelmistäni - keltaisen kiivin syömisestä. Harvoin tuota herkkua on saatavilla, mutta nyt lykästi. Oli muuten niin kevyt aamiainen, että piti syödä ns. second breakfast kohta perään :D





Falafelit ja kuskussalaatti - Falafelit (nämä ovat kaupan valmisjauheesta) voi hyvin tehdä ilman rasvaa uunissa ja kuskussalaatti on nopea ja kivaa vaihtelua perinteisempiin tärkkelyksen lähteisiin.

tiistai 19. toukokuuta 2015

Miten aloittaa McDougall -ruokavalio?

Ruokavaliomuutoksiin ylipäätään tuntuu olevan kaksi eri vaihtoehtoa - muuttaa kaikki kerralla tai edetä pikku hiljaa muuttaen tottumuksia rauhalliseen tahtiin. Se mikä sopii toiselle ei sovi toiselle, mutta on motivaationa ruokavalion vaihdokseen sitten terveys, laihdutuksen tarve tai eettinen vakaumus, muutos on mahdollinen kaikille - oma tyyli täytyy vain löytää! Tässä kerron vähän siitä, miten oma polkuni eteni. Annan myös muutaman vinkin siihen, miten joko yhtäkkisen tai asteittaisen ruokavaliomuutoksen voi toteuttaa.

Itse päädyin McDougall -tyyliseen syömiseen muutaman mutkan kautta. Sekasyöjänä olin syönyt omasta mielestäni pitkään terveellisesti. Söin paljon proteiinipitoisia juttuja niin kuin maitorahkaa ja raejuustoa ja lounaaksi ja päivälliseksi kanaa tai jauhelihaa ja vihanneksia. Joskus nuorempana söin kyllä ihan normaaleja kotiruokia, mutta sitten aloin käymään läpi hulluja laihdutusjaksoja ja en enää uskaltanut lopulta syödä mitään muuta kuin proteiinia ja vihanneksia. Kun aloin vegaaniksi niin aluksi yritin korvata näitä ruokia jotenkin, mutta se ei oikein toiminut. Esim. maitorahkavälipalan tilalla söin pilkotun omenan, jonka päälle kaadoin hasselpähkinämaitoa. Sinänsä ihan hyvä ja terveellinen välipala, mutta siinä vaiheessa se ei oikein toiminut kun en ollut osannut muuttaa pääaterioitani vielä tarpeeksi täyttäviksi ja en tuntenut itseäni kylläiseksi.

Samoin kun siirryin “raakaruokavalioon” olin vielä sellaisessa “dieettimentaliteetissa” missä ajattelin, että mitä vähemmän kaloreita sen parempi. Söin sitten esim. lounaaksi pari banaania ja avokadon. Ymmärrettävästi kärsin vielä siinä vaiheessa ahmimiskohtauksista ja sellaisesta olotilasta, etten pysty hillitsemään itseäni. “Dieettisekasyöjänä” olin ollut myös koko ajan nälkäinen enkä oikein koskaan tuntenut oloani täysin kylläiseksi ja tyytyväiseksi ja siinä vaiheessa ajattelin että minussa itsessäni on jotain vikaa ja kaikki muut tuntevat olonsa hyväksi. Lisää aiheesta on tässä aiemmassa postauksessani. En vain yksinkertaisesti osannut syödä tarpeeksi.

Alun jälkeen kun löysin harppauksen ja Raw till 4 -ruokavalion, siirryin suoraan toiseen ääripäähän eli aloin syödä liikaa. Ajattelin, että kun kaikki muutkin “hedelmäihmiset” syövät 10 banaanin smoothieita niin se on itsellenikin parasta ja asetin itselleni 3000 kalorin vähimmäisrajan eli siis aloin syödä vähintään 3000 kaloria päivässä. Minun oli vaikea syödä loppuun isoja smoothieita ja tuntui, että olisin mieluummin syönyt aamupalaksi vain vähän puuroa kuin banaaneja. Painokin alkoi nousta. Vasta sen jälkeen rohkaistuin kokeilemaan McDougallin tärkkelyspohjaista ruokavaliota ja aloin kuuntelemaan omia nälkä- ja kylläisyyssignaalejani sen määrittämisessä kuinka paljon ja milloin kannattaa syödä. Se on ollut ehdottomasti itselleni paras lähestymistapa ja nyt olen juuri sellaisessa tilanteessa, missä haluankin olla - energiaa riittää liikuntaan ja elämiseen ja paino putoaa hitaasti, mutta varmasti. Ja nautin suuresti syömästäni ruuasta. Vieläkin syön määrällisesti siis todella paljon verrattuna oikeastaan kaikkiin ihmisiin ketkä tiedän, mutta en yritä väkisin syödä tiettyä määrää kaloreita.

Se, että oma matkani terveeseen ruokasuhteeseen on ollut tietynlainen ei tarkoita sitä, että muutos tapahtuisi samalla tavalla kaikille. Itse asiassa olen vahvasti sitä mieltä, että koska kaikkien lähtökohdat ovat erilaiset ei ole yhtä valmista reittiä mitä seuraamalla kaikki pääsisivät parhaaseen tulokseen. Olen sitä mieltä, että niiden, joiden taustalla on voimakasta kalorien rajoittamista ja itsekuria kannattaa ehdottomasti ensi alkuun vain opetella syömään ilman syyllisyyden tunnetta. Nälkäkuurien seurauksena keho on voinut jäädä “supernälkäiseen” tilaan, jossa aluksi tuntuu että mikään ruokamäärä ei ole tarpeeksi. Silloin kannattaa keskittyä antamaan kropalleen se mitä se haluaa ja syödä aluksi reilusti erityisen energiatiheitä ruokia, kuten banaaneita, taateleita, valkoista riisiä ja pastaa. Tässä vaiheessa paino todennäköisesti nousee jonkun verran, mutta terveen ruokasuhteen kehittäminen edellyttää sitä, että opettelee kuuntelemaan kehoaan - silloinkin kun se tarkoittaa että pitää siirtyä pois omalta mukavuusalueelta ja hyväksyä muutama ylimääräinen kilo.

Siitä olen ikuisesti kiitollinen Raw till 4 -ruokavaliolle, että se opetti minut heittämään kalorien keinotekoisen rajoittamisen romukoppaan. Itselleni oli ehdottomasti hyväksi alkuun syödä suuria määriä terveellistä ruokaa ilman syyllisyyttä. Mutta siinä vaiheessa kun kehoni oli jo päässyt yli suurimmasta nälästä, ei niin suurelle määrälle ruokaa ollut enää tarvetta ja alkoi olla parempi siirtyä vähemmän energiatiheisiin ruokiin ja vähän pienempiin annoksiin. Rt4 -elämäntapaan kuuluu olennaisesti liikunta ja itsestäni olen ainakin huomannut, että jos joskus käyn aamulla lenkillä ennen aamiaista niin sen jälkeen tekee mieli kevyttä ja sokeripitoista smoothieta. Paljon liikuntaa harrastavalle smoothiet ovatkin todella hyviä, koska niistä saa nopeasti energiaa kehon tarpeisiin ja olo säilyy kevyenä. Itse harrastan kuitenkin verraten niin vähän liikuntaa (2-3 krt viikossa 30min kohtuu alhaisella rasitustasolla), että minulle sopii henkilökohtaisesti paremmin tärkkelys, joka vapauttaa energiaa hitaasti ja tasaisesti pitkin päivää.

Jos taustalla taas ei ole kalorien rajoittamista ja syömishäiriöitä vaan haluaa ehkä vain parantaa terveyttään ja energiatasoaan, on muunlainen lähestymistapa varmasti parempi. Yleisenä neuvona suosittelen sitä, että suhtautuu ruokavalion muutokseen mieluummin positiivisen kuin negatiivisen kautta. Eli miettii mitä kaikkea ihanaa ja herkullista voi lisätä ruokavalioonsa sen sijaan että miettisi mistä joutuu luopumaan. Kasvikunnan tuotteita on loputtomasti ja niissä riittää kokeiltavaa niin että kaikki löytävät varmasti ajan kanssa omat suosikkijuttunsa. Itse en ollut ennen harppaamista edes maistanut bataatteja ja nykyään haluan syödä niitä viikoittain. Samoin tästä chia-siementuorepuurosta on tullut yksi vakioherkuistani, vaikka en aikaisemmin ollut edes kuullut siitä.

Omasta ruokavaliotaustasta riippuu mitä kannattaa lähteä ensiksi muuttamaan. Jos on tottunut syömään kohtuu epäterveellisesti ja syö paljon roskaruokaa tai muuta rasvaista ruokaa, voi pelkästään vegaanisuuteen siirtymällä jo saada oloa huomattavasti paremmaksi. Tällöin öljyjen ja vähän enemmän prosessoitujen tuotteiden kuten jauhopohjaisten ruokien pois jättämisen voi siirtää myöhemmäksi. Paljon riippuu myös siitä, mitkä omat tavoitteet ovat. Alla on pari esimerkkiä miten muutoksen voi toteuttaa.

  1. Kaikki kerralla
  • Yhtäkkiseen ruokavaliomuutokseen voi myös aloittaa valmistautuminen etukäteen ja kypsytellä päätöstä mielessä ennen toteutusta. Tänä aikana kannattaa tutustua muiden samaa ruokavaliota noudattavien kokemuksiin ja ruokailutottumuksiin - lukea blogeja, katsoa Youtube -videoita tai selailla Facebook -ryhmien keskusteluja. Tällä hetkellä suomenkielisten harppaajien sivustoja on harmittavan vähän. Muutaman olen esitellyt tässä postauksessani
  • Kun on jo vähän kartalla siitä mitä ryhtyy tekemään kannattaa asettaa päivämäärä, jolloin muutos alkaa. Silloin voi etukäteen alkaa ostelemaan erilaisia ruoka-aineksia kaappiin ja kun muutoksen hetki koittaa niin heittää pois kaikki vanhat epäterveelliset/epävegaaniset ruoat.
  1. Rauhallinen tahti
  • a) Vaihda aterioita yksi kerrallaan esim. aloita vaihtamalla aamiainen vegaaniseksi ja pidä kaikki muu vielä ennallaan. Aamiaisella voi syödä esim. puuroa marjoilla ja kuivatuilla hedelmillä, tuorepuuroa, tofukokkelia, leipää avokadolla ja vihanneksilla, hedelmä-kasvimaitosmoothien jne.jne. Seuraavaksi vaihda aamiaisen lisäksi lounas (vähän valmistelua vaativia vegaanisia lounaita ovat esim. pastasalaatti, paahdetut kikherneet ja riisi tai chili sin carne) ja lopuksi päivällinen (ja iltapala).
  • b) Vaihda ruoka-aineita vähän kerrallaan vegaanisiksi esim. välipalajogurtti soija- tai kaurajogurttiin, kahvimaito soijamaitoon, leivänpäälliset juustosta ja kinkusta avokadoon, hummukseen ja vihanneksiin ja ala lisäämään tuoreita kasviksia: hedelmiä ja smoothieita välipaloina, tuoresalaatti ennen ruokaa jne. Kokeile erilaisia vegaanisia vaihtoehtoja perinteisille kotiruoille. Esim. näistä soijarouhepyöryköistä saa helposti maittavan aterian: 

Toivottavasti näistä vinkeistä on jotain apua!

Reseptisivustoja:


Myös muutama resepti-idea suomenkielisillä sivustoilla. Näistä saa McDougall -tyylisiä vain jättämällä lisätyn rasvan pois tai kuullottamalla sipulin öljyn sijaan tilkassa vettä, johon on sekoitettu ½ kasvisliemikuutio:


Tai sitten voi syödä niin kuin minä tänään eli pilkottuja bataattia ja perunoita uunissa (225 C 35min) ja höyrytettyä parsakaalta. Bataatti-perunalohkot voi maustaa esim. sipuli- ja valkosipulijaheella, mustapippurilla, dijon-sinapilla, yrteillä jne. Ja kyllä, usein käytän ruokailuastiana uunivuokaa kun tavalliset lautaset ovat liian pieniä :D