- Tärkkelys tyydyttää nälän. Tärkkelyspitoisissa ruoissa kuten perunoissa, pavuissa, riisissä ja hedelmissä on paljon kuitua ja vähän rasvaa ja verrattuna öljyihin ja eläintuotteisiin vähän kaloreita. Ihmedieettejä tulee ja menee, yksi viimeisimmistä on 5:2 -dieetti, jossa syödään “normaalisti” 5 päivää ja paastotaan kaksi. Atkinsin dieetissä taas saadaan aikaan elimistön sairaustila, ketoosi, mikä vähentää ruokahalua. Kaikki dieetit perustuvat kalorien rajoittamiseen ja siihen, että yritetään huijata keho haluamaan vähemmän energiaa. Tärkkelystä syömällä voi unohtaa tällaiset kikkakonstit ja keskittyä antamaan keholle se, minkä se tarvitsee pitääkseen yllä terveyttä. Liha aterian keskipisteenä ei tyydytä nälän tunnetta yhtä hyvin. Aterian jälkeen jää usein olo, että olisi halunnut syödä vielä lisää ja jos syö liikaa, tuntee olonsa tukkoiseksi. Vähärasvaista ja tärkkelyspitoista ruokaa voi syödä vatsansa täyteen ja silti aterian jälkeen on energinen ja hyvä olo. Muistan, kuinka aiemmin buffetissa syömisen jälkeen, jouluaterialla tms. tuli aina tosi huono olo eikä meinannut jaksaa muuta kuin vetää päikkärit. Nyt en enää nuku päikkäreitä ollenkaan, koska energiataso on koko päivän suht korkealla.
- Ylimääräinen tärkkelys ei muutu kehossa rasvaksi. Ylimääräisen hiilihydraatin muuttuminen läskiksi on yleinen myytti, mutta ei pidä paikkaansa. Hiilihydraatin muuttaminen rasvaksi on keholle vaikeaa ja se turvautuu siihen vain äärimmäisissä tilanteissa ja hyvin pienissä määrissä. Tutkimuksia aiheesta alla. Ne hiilihydraatit, joita keho ei ole käyttänyt energiana tai varastoinut glykogeeninä, palavat pois ylimääräisenä kehon lämpönä.
- Rasva varastoituu kehoon. Prosessi rasvan varastoimiseksi on hyvin tehokas ja rasvakerros on hyödyllinen nälänhädässä. Rasvavarantojen kantaminen on kuitenkin tunnetusti epäterveellistä.
- Tärkkelys saa ihmisen kukoistamaan. Tärkkelyspitoisen ja vähärasvaisen ruokavalion syöminen auttaa harjoittajiaan pääsemään ihannepainoonsa, mutta se tuo myös hyvinvointia ja terveyttä. Kasvisruoka on täynnä antioksidantteja ja vitamiineja, jotka tunnetusti edesauttavat hyvinvointia.
Lähteenä John A. McDougall, MD and Mary McDougall: The Starch Solution
Kaori Minehira, Vincent Bettschart, Hubert Vidal et al. Effect of Carbohydrate Overfeeding on Whole Body and Adipose Tissue Metabolism in Humans. Obes Res. 2003 Sep; 11 (9), 1096-1103 linkki http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1038/oby.2003.150/full
McDevitt RM, Bott SJ, Harding M, et al. De novo lipogenesis during controlled over-feeding with sucrose or glucose in lean and obese women. Am J Clin Nutr. 2001 Dec; 74 (6); 737-46.
Dirlewanger M, di Vetta V, Guenat E, et al. Effects of short-term carbohydrate or fat overfeeding on energy expenditure and plasma leptin concentrations in healthy female subjects. Int J Obes Relat Metab Disord. 2000 Nov; 24 (11): 1413-18.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti