keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Itseinho ja itsekuri laihdutuksessa

Haluan kirjoittaa lyhyen kommentin asiasta, joka on ollut jo pitkään sydäntäni lähellä, koska se aiheuttaa niin paljon kärsimystä monille ihmisille. Seuraan joitakin painonpudotusblogeja ja tuntuu, että ihmisillä toistuvat laihduttaessa samat ongelmat (mitä itsellänikin oli aiemmin). Monella on laihdutuskeinona syödä vähähiilarisesti ja runsasproteiinisesti mikä tarkoittaa, että suuri osa aterioista koostuu kanasta ja jauhelihasta + vihanneksista. Sitten aina välillä näihin laihduttajiin iskee kova makeanhimo, jolloin pitää harjoittaa itsekuria ja yrittää kaikin voimin olla syömättä kaappeja puhtaaksi kaikista karkeista ja kekseistä. Sitten yritetään miettiä jotain keinotekoisia niksejä, jotka pitävät itsekuria yllä. Joskus tämä onnistuu, joskus ei. Ongelma vaan on siinä, että ihmisen keho tarvitsee hiilihydraatteja. Jos hiilareita ei saa tarpeeksi, niin kehon viestit voimistuvat ja voimistuvat kunnes vaihtoehtona on joko sortuminen tai viestien täydellinen tukahduttaminen, anoreksia. Syy ei ole ihmisessä itsessään, että on liian vähän itsekuria. Minua suututtaa suunnattomasti kun ylipainoisia ihmisiä syytetään lihavuudesta. Jos ei tiedä miten syödä oikein ja yhteiskunnalta saatava viesti on “rajoita kaloreita” niin minkäs teet. Olet ikuisessa panttaamisen ja ahmimisen kierteessä. Jos haluaa eroon tuosta kierteestä niin täytyy vain oppia syömään eri tavalla ja yrittää löytää kadotettu yhteys kehon viesteihin. Siinä saattaa mennä aikansa, mutta se on niin sen arvoista.



Monella ei ehkä ole syömishäiriötä sinänsä, mutta he kamppailevat silti mielitekojen kanssa laihduttaessa tai yrittäessään ylläpitää tiettyä painoa. Mielestäni kyseessä on sama ilmiö kuin itse syömishäiriössäkin, vaikkakin lievempänä. Joka tapauksessa se rajoittaa elämää, huonontaa elämänlaatua, laskee mielialaa ja on aivan tarpeetonta! Miksi kärsiä turhaan kun elämä on niin lyhyt. Elämässä on monenlaisia haasteita muutenkin, miksi aiheuttaa niitä itse lisää omalla toiminnallaan. Sen sijaan että alkaisi mättää suklaata tai rasvaisia juustoja, on vaihtoehtona muuttaa omia nautinnon kohteita. Se vaatii vain totuttelua, ei muuta. Loppupeleissä syömisestä saatu nautinto ei ole yhtään sen vähäisempää vaikka lähteenä olisivat terveelliset ruoat vaan pikemminkin nautinto lisääntyy sen myötä kun tietää, että hyvältä maistuva ruoka on lisäksi hyväksi omalle terveydelle, maapallolle ja eläimille.

Olen ehdottomasti sitä mieltä, että minkäänlaiset itseinhon tuntemukset eivät ole “normaaleja”. Terveys ei ole vain fyysistä terveyttä vaan siihen liittyvät vahvasti myös psyykkiset asiat. Yllättävän monet naiset ja nykyään myös miehet suhtautuvat omaan kehoonsa hyvin negatiivisesti. Muistan itsekin koko teinivuoteni inhonneeni läskejäni ja usein jopa yllytin itseäni ajattelemaan miten ällöttävää lihavuuteni oli. Uskoin, että tälläisellä itseni rankaisemisella saisin itseni paremmin motivoitua nälkäkuurille. Usein myös ajattelin, että olisin mieluummin anorektikko kuin lihava. Itseinhon ilmiötä ruokki sekin, että en tullut aterioista oikein kylläiseksi ja suhde ruokaan oli vääristynyt - kaikki ruoka oli ikään kuin kiellettyä ja etukäteen määritellyistä tarkkaan mietityistä aterioista poikkeaminen oli sortumista.

 
Syyllisyys ja syöminen eivät vain kuulu yhteen. Kenenkään ei kuuluisi tuntea syyllisyyttä siitä, että täyttää ravinnontarpeensa. Sen pitäisi olla iloinen asia! Mikään ei ole niin normaalia kuin syöminen. Keho ilmoittaa nälkäsignaaleilla tarvitsevansa ravintoaineita ja silloin kuuluu syödä. Ja kun syö oikeita ruokia, on helpompi päästä tasapainoon oman kehon tarpeiden ja niiden tyydyttämisen kanssa. Pitkään uskoin, että vain jotkut harvat onnelliset tyypit voivat syödä niin paljon kuin heidän tekee mieli ja lopettaa siihen, että itseltäni se ei onnistuisi. Olin kuitenkin väärässä. Intuitiivinen syöminen onnistuu kaikilta. Tietysti on ihmisiä myös toisessa ääripäässä, eli heitä jotka syystä tai toisesta kamppailevat sen kanssa miten saisivat syötyä tarpeeksi kun ei tee mieli ruokaa. Uskon, että siihenkin voi saada apua oikeiden ruokien syömisestä ja sitä kautta pyrkiä palauttamaan yhteyden kehonsa tarpeisiin. Erityisesti raikkaat, kevyet mutta makeat ja energiarikkaat hedelmät ovat suositeltavia sellaisessa tilanteessa.

On ehdottoman tärkeää kaikille, joiden taustalla on syömishäiriö tai itseinhon ajatuksia, alkaa purkaa tätä negatiivisuuden kierrettä. Usein kyseessä ovat vuosia jatkuneet ajatuksen urat, joita ei voi hetkessä napsauttaa pois päältä. Tarvitaan aktiivista pyrkimystä parempaan ja halua muuttaa elämänsä parempaan suuntaan.

Näin joskus yhden dokumentin anorektikoista, missä eräälle tytölle annettiin joku Snickers -patukka ja se oli olevinaan askel oikeaan suuntaan kun tyttö urheasti, ehkä hieman nikotellen, söi sen patukan. Kasvissyöntiinkin suhtaudutaan usein epäilevästi kun on kysymys syömishäiriöisten kuntoutuksesta kun ajatellaan, että normaaliin ja terveeseen syömiskäyttäytymiseen kuuluu syödä kaikkea mitä “tavalliset” ihmiset syövät. Ei tarvi! Itse en syö mitään missä on eläinkunnan tuotteita, mutta en koe millään tavalla rajoittavani itseäni. En halua syödä sellaisia ruokia, jotka ovat rasitteena keholle - sisältävät tyydyttynyttä rasvaa, kolesterolia ja ravintoköyhiksi jalostettuja jauhoja tai sokeria tai joista ei tule hyvä olo. En myöskään halua että kukaan yrittää väkisin syödä sellaisia ruokia mistä ei itse pidä. Kokonaisissa kasvikunnan tuotteissa on valittavana tuhansien ja taas tuhansien erilaisten ruokien kirjo, hedelmiä, vihanneksia, täysjyvätuotteita, juureksia, palkokasveja… Pidän erityisesti siitä tässä hiilaripitoisessa kasvisruokavaliossani, että toisin kuin aiemmin seuraamissani dieeteissä, voin syödä niin monia erilaisia ruokia ja kokeilla vaikka jotain uutta joka päivä, sen sijaan että söisin samaa kala/kana/jauheliha + vihannekset -settiä päivästä toiseen. En huolehdi kaloreista enkä makroravintoarvoista vaan keskityn syömään sitä ruokaa, josta tulee hyvä olo jokaisen aterian jälkeen. Se tarkoittaa myös, että aterioiden välillä ei tule kiljuva nälkä tai ala heikottaa.



On ollut ihanaa huomata, miten HCLFV -yhteisössä törmää yhä useammin ja useammin naisiin, jotka ovat vihdoinkin saaneet arvonsa oikeaan tärkeysjärjestykseen. Ensin tulee terveys, elämästä ja ruoasta nauttiminen, fyysinen hyvä olo ja sitten vasta omaan tavoitepainoon pääseminen. He hyväksyvät sen, että paino ei välttämättä putoa nopeasti, vaan saattaa jopa aluksi nousta, jos taustalla on voimakasta kalorien rajoittamista ja itsensä rääkkäämistä. Uskon, että avaimena terveeseen suhtautumiseen omaan kehoon ja ruokaan on se, että ensinnäkin lakkaa ajattelemasta ruokaa numeroina ja ravintoaineina. Itsekin syyllistyn tähän kun painotan koko ajan, että laihtuakseen ihmisten pitäisi syödä enemmän hiilihydraatteja (ja vähemmän rasvaa), mutta se johtuu vain siitä, että haluan ihmisten luopuvan toisaalta hiilihydraattifobiastaan ja toisaalta pakkomielteestään munuaisten ja maksan ylikuormittumiseen johtavaan eläinproteiinin syömiseen. Oikeasti haluaisin, että voitaisiin unohtaa grammat, kalorit ja prosentit ja keskittyä syömään herkullisia ja terveellisiä kasvikunnan tuotteita.

perjantai 20. helmikuuta 2015

Melkein raakavegaaninen "omenapiirakka"

Sain idean tähän reseptiin The Carbivoren Facebook -sivulta, josta suosittelen tykkäämään jos haluaa ihania reseptivinkkejä ja inspiraatiota. “Piirakan” voi syödä aamupalaksi tai ottaa kätevästi vaikka lounasevääksi. Silloin toki kannattaa tehdä isompi satsi kerralla, jotta pysyy kylläisenä. Itse syön tätä herkkua välipaloina ja aamupuuron päällä. Toisin kuin monet raakaruoat, tämä säilyy jääkaapissa parikin päivää ihan hyvänä.



4 pienehköä omenaa
100g / 10 tuoretaateleita
1 ½ dl vettä
rusinoita
2 tl maapähkinävoita
1 ½ rkl kookosmaitoa
kanelia
hyppysellinen muskottipähkinää

Pilko omenat pieniksi lohkoiksi ja laita vuokaan / kulhoon. Blendaa taatelit ja vesi kovalla teholla. Kaada taatelimaito omenoiden päälle. Ripottele päälle rusinoita ja kanelia. Sekoita lusikalla maapähkinävoi, kookosmaito ja muskottipähkinä erillisessä pienessä kulhossa. Nostele seos “omenapiirakan” päälle.

torstai 12. helmikuuta 2015

Painopäivitystä

Tähän väliin voisin kertoa vähän siitä, miten painonpudotusrintamalla etenee. Mulla on tapana punnita itseni kerran viikossa. Oon pitänyt sitä hyvänä määränä, koska vähemmistä kerroista tulisi sellainen olo ettei ole oikein kartalla siitä missä mennään. Jokapäiväistä punnitusta olen harrastanut aiemmin, mutta en näe siinä mitään järkeä. Paino vaihtelee kuitenkin todella paljon päiväkohtaisesti (plus-miinus 1-2 kg) riippuen nesteen määrästä ja vaikka mistä. Jokapäiväisestä punnituksesta saan itse ainakin vain ylimääräistä stressiä.

Tuorein painotulokseni on 89,7 kg. Jes! Olen siis alle 90 kg. Se tarkoittaa, että joulukuun lopun painosta 93kg on tippunut 3,3kg ja viime heinäkuun alkutilanteesta 106 kg on tippunut 16,3 kg. Tasaisesti tippuva paino pitää motivaation korkealla ja mielen luottavaisena hyvien tulosten jatkumiseen.

Tästäkin huolimatta pidän itseäni vielä hyvin lihavana ja sitä tietysti olenkin. Mun BMI on 30,7 eli keikun vieläkin “merkittävän ylipainon” ja “lievän ylipainon” rajalla. Usein tuntuu myös siltä, että peilikuvassa ei tapahtuisi mitään muutosta. Tuntuu, että näyttää vain entistä lihavammalta. Luulen, että tämä johtuu ensisijaisesti siitä, että katson itseäni useammin peilistä ja entistä arvioivammin yrittäen etsiä muutosta. Aiemmin kun olin lihavimmillani kartoin peilejä kun oman tilan näkeminen olisi ollut liian masentavaa. Edistyskuvan olen ajatellut ottaa kuitenkin vasta alkukesästä, jolloin muutosta on sitten kunnolla nähtävissä.

Mutta ei auta valittaa, hyvinhän tämä menee! Painon keräämiseen on mennyt useampi vuosi, joten on vain kohtuullista että siitä eroon pääsemiseenkin menee vähintään saman verran aikaa. Tärkeintä on tietysti keskittyä terveyteen ja on myös henkisesti helpottavaa nähdä oma muutos tervehtymisen kannalta, eikä vain painonpudotukseen keskittyvänä dieettinä. Ensisijaisesti kyseessä on kuitenkin elämänmuutos, joka ei pelkisty ainoastaan numeroihin vaa’alla vaan tarkoittaa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin lisääntymistä ja myös kehonsisäisiä muutoksia, jotka eivät kaikki näy päälle päin. Tästä tiedosta huolimatta olen kuitenkin vain ihminen, jonka tavoitteena on lapsuudesta saakka ollut saavuttaa oma ihannepaino. Malttamattomuuden tuntemukset on siis vain hyväksyttävä.

Tässä painokäyräni, johon olen merkinnyt viikottaiset tulokset. Kuten näkyy, niin paino on pari kertaa hypännyt jopa muutama sata grammaa ylöspäin. En tiedä mistä se johtuu, mutta veikkaisin että kyseessä voi olla treeniohjelman muutos tuossa tammikuun puolivälissä. Tällä hetkellä teen lihaskuntotreeniä / tankotanssia 4x viikossa 30 minuuttia. Aerobista harjoitusta ei tule muusta kuin ehkä vähän tankotanssista.


torstai 5. helmikuuta 2015

Ruokapäiväkirja 2 - Teemana lisäravinteet

Moikka ihanat ihmiset!

Ajattelin tehdä sarjan ruokapäiväkirjoja, jotka aina keskittyvät yhteen teemaan. Tavoitteenani on tehdä vähintään yksi ruokapäiväkirja kuukaudessa. Tämän postauksen teemana ovat vitamiinien- ja kivennäisaineiden määrät ruokavaliossa sekä lisäravinteet. En kannusta ketään käyttämään kalorilaskureita kalorien rajoittamistarkoituksessa, mutta joskus on kiva katsoa miltä päivän vitamiini- ja kivennäisainemäärät näyttävät suositusten valossa. Siihen paras on Cron-o-meter -sovellus. Cron-o-meter näyttää kalorien ja makroravintoaineiden lisäksi mikroravinteet ja niiden (amerikkalaiset) suositukset.

Suosituksiin ei kuitenkaan kannata jämähtää tai ottaa niistä yhtään sen enempää paineita. En todellakaan siis kirjaa syömisiäni päivittäin ylös, vaan pyrin syömään juuri niin paljon ja niinä aikoina kun itsestä siltä tuntuu. Sellaisen jännän jutun olen huomannut, että vaikka ihan mielenkiinnosta päivittäisin syömisiä ylös niin alan aika nopeasti miettimään, että hmm… pitäisiköhän sittenkin syödä vähän vähemmän jos sillä tavalla laihtuisi nopeammin. Tai ehkä pitäisi syödä enemmän että saisi lisää ravintoaineita ja aineenvaihdunta kiihtyisi. Sitten muistan, että nuo ovat juuri sellaisia ajatuksia, jotka kuuluivat entiseen elämääni ja rajoitusten ja itsesäätelyn maailmaan. Vain sillä pitäisi olla väliä, mikä ruoka tekee energiseksi ja mikä saa tuntumaan mahdollisimman hyvältä - ja tietysti maistuu herkulliselta.

Muutama kommentti tuloksiin:
  • E-vitamiini näyttäisi olevan hieman suosituksia alhaisempaa näinä päivinä, mutta sitä saan syömällä joinain päivinä enemmän pähkinöitä tai avokadoa. Esim. auringonkukan siemenet ovat erinomainen E-vitamiinin lähde ja niitä on helppoa (ja edullista) lisätä vaikka salaatteihin.
  • Kalsium. Kalsiumin saantisuositukset perustuvat sekasyöjien tarpeeseen. Maitotuotteet ja liha ruokavaliossa saavat aikaan kalsiumin liukenemisen luustosta virtsan mukana pois. Kohti jokaista 40g ylimääräistä eläinproteiinia ravinnossa 50 mg kalsiumia liukenee virtsan mukana. Kasviperäiset kalsiumin lähteet imeytyvät hyvin ja vegaanina ei tarvitse huolehtia kalsiumhukasta. Lisäksi amerikkalaisen suosituksen mukaan tarvittava määrä on 1000 mg, mutta suomalaisille aikuisille suositellaan riittäväksi vain 800 mg.
  • Sodium eli natrium (suola). Suomen sydänliiton mukaan natriumin päivätarve on 1300 mg ja maksimimäärä pitäisi olla 5000 mg. En kuitenkaan ole logannut ohjelmaan kaikkia käyttämiäni mausteita yms. joten luulen, että natriumin saantini on oikeasti suositusten rajoissa.

Mitä lisäravinteita käytän:
  • D-vitamiini. D-vitamiinia saa auringosta ja talviaikaan pillereitä suositellaan kaikille suomalaisille. Itse asiassa tällä hetkellä minulta ovat nämä pillerit lopussa enkä ole muistanut ostaa uusia, joten en saa D-vitamiinia mistään. Täytyy muistaa ostaa!
  • B12 -vitamiini. On itse asiassa bakteeri, jota löytyy maaperästä ja nykyään (toisin kuin joskus muinoin) ihmiset saavat sitä vain eläinperäisistä tuotteista. Mielenkiintoista kyllä, myös monet sekasyöjät kärsivät B12-vitamiinin puutteesta, joten sitäkin kannattaisi monien syödä lisäravinteena hyvin imeytyvässä muodossa (cyanocobalamiinina). Itse syön B12:ta pillerinä. Lisäksi saan sitä ravintohiivahiutaleista ja vahvistetuista kasvimaidoista.
  • Jodi. Jodin saanti on myös kaikkia ruokavaliosta riippumatta koskettava ongelma, jonka puutteesta kärsii sekasyöjäväestöstä n. 9%. Jodia saa jodioidusta suolasta ja monista levälajikkeista, mutta en koe tarvetta lisätä kumpaakaan ruokavaliooni, joten olen ottanut jodini pillerin muodossa.

Noin niin kuin yleisestihän tulokset (alla) näyttävät todella hyviltä. Monipuolisesta kasvisravinnosta saa helposti tarvittavat ravintoaineet ilman, että niitä tarvitsisi erityisesti miettiä. Nyrkkisääntönä itselläni on, että pyrin syömään erivärisiä kasviksia ja hedelmiä, jotta ruokavalio pysyisi monipuolisena. Ai niin, Cron-o-meteriin syöttämäni tiedot eivät ole aikajärjestyksessä vaan siinä järjestyksessä missä ne muistin :P

Päivä 1.

Aamiainen: Hedelmäsalaatti, jossa 3 banaania, mansikoita ja ananasviipalepurkki - kaurahiutaleet oli lopussa joten piti improvisoida :)

Välipala/lounas: 2 ruisleipää joiden päällä itse tehty ratatouille + 3 oliivia, teetä - söin eväitä kun ei ollut mahdollisuutta syödä lounasaikaan lämmintä ruokaa

Päivällinen: Tofukokkeli ja “juustoiset” perunat. Reseptit löytyvät täältä ja täältä.



2. päivällinen: Täysjyväpastaa ja vähän epäonnistunutta kermaista kasviskastiketta. Joskus kun soveltaa jotain ohjetta niin se onnistuu ihan hyvin ja joskus olisi kannattanut jättää soveltamatta. En näytä kuvaa.

Iltapala: Taatelipalloset. Ohje tässä.

Tämä on vähän tällainen sillisalaattipäivä kun olin päivällä menossa ja kun pääsin kotiin niin yritin poikkeuksellisesti vähän panostaa päivän aterioihin. Määrät ovat vain arvioita, mutta aika pitkälle suuntaa antavia. Kaikkia tilpehöörejä en ole taaskaan jaksanut merkitä (siis todella vähäkalorisia kasviksia).




Päivä 2.

Aamiainen: Puuroa, mansikoita ja sokeria

Välipala: BareBar kookos-taateli, 300g tummia viinirypäleitä

Lounas: Linssi-chili -kastike ja täysjyväriisiä

Päivällinen: Keitettyjä perunoita, uunissa paahdettuja punajuuria rosmariinilla ja mustapippurilla, iso salaatti (salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa) viikunakastikkeella ja ⅓ avokado - en voi edes kuvailla miten hyvää näinkin yksinkertainen ruoka oli. Olen itse asiassa alkanut enemmänkin syömään illalliseksi isoja salaatteja tärkkelyksen kanssa, koska se on helppo tapa saada vihreitä kasviksia.





perjantai 30. tammikuuta 2015

Suomalaiset HCLF-vegaanit



Yksi parhaita asioita high carb -elämäntavassa on se, että joku sen muodoista sopii varmasti kaikille. Olen sitä mieltä, että pääasiassa kyse on ravitsemuksellisesti hyvin samankaltaisista ruokavalioista (McDougall, raaka 80-10-10, Raw till 4) jotka ovat ihmisille kaikkein terveellisimpiä. Hiilihydraattipitoiset hedelmät, viljat ja juurekset antavat rutkasti energiaa sisältäen samalla vatsan toiminnan kannalta tärkeitä kuituja ja terveyteen tarvittavia vitamiineja ja mineraaleja. Suosittelen aloittelijoille kokeilemaan erilaisia syömistapoja high carb -elämäntavan sisällä, kunnes oma tyyli löytyy. Pääasia että itsestä tuntuu hyvältä!

Monet suosivat Raw till 4 -tyyliä. Siinä syödään siis hedelmistä koostuva ateria aamiaiseksi ja lounaaksi ja kypsennetty vähärasvainen ateria päivälliseksi. Syy, miksi hedelmät syödään ennen kypsennettyä ruokaa eikä esim. päinvastoin on se, että hedelmät kulkevat ruoansulatusjärjestelmän läpi nopeammin kuin kypsennetty ruoka ja jos siis syö paljon hedelmiä kypsennetyn ruoan jälkeen, se aiheuttaa todennäköisesti vatsaongelmia.

Toiset taas ovat sitä mieltä, että täysin raakaruokalinjalle siirtyminen on heidän terveydelleen parasta, ja syövät päivän aikana ainoastaan hedelmiä ja isoja salaatteja. Ja sitten on niitä, joihin lukeudun itse, jotka syövät mieluiten kypsennettyä hiilihydraattipitoista ja vähärasvaista ruokaa. Itsekään en ole mitenkään lopullisesti päättänyt, että jatkan McDougall -linjalla loppuun asti. Jossain vaiheessa tulen ehkä kokeilemaan taas Raw till 4 -ruokavaliota tai jotakin sen tyyppistä. Täysin raakailijaksi en usko tosin ikinä siirtyväni, koska rakastan riisiä ja perunoita niin paljon ja tulen niistä niin täydellisen kylläiseksi ja tyytyväiseksi.

Rasvan määrä on myös sellainen, mitä monet haluavat säätää oman kroppansa tarpeiden mukaiseksi. Öljyt eivät kuulu HCLF-ruokavalioon, mutta luonnollisten rasvan lähteiden kuten pähkinöiden, siemenien ja avokadon käytöstä on eri koulukuntia. Jotkut pärjäävät hyvin pienellä rasvamäärällä, kuten ½ avokado viikossa ja toiset kokevat olonsa paremmaksi syömällä 1-2 avokadoa päivässä tai vastaavan määrän pähkinöitä. Itse en ole ikinä ollut erityisesti rasvaisen ruoan perään, joten ehkä siitä syystä en koe kaipaavani erityistä rasvalisää ruokavalioon. Tällä hetkellä syön n. 2 kourallista pähkinöitä viikossa.

Arvioisin, että suomalaisia high carb low fat -vegaaneja olisi tällä hetkellä n. 50-100 perustuen siihen, miten olen törmännyt ihmisiin eri foorumeilla. On aina mielenkiintoista nähdä, mitä muut samanlaisella elämäntavalla elävät syövät ja tekevät. Seuraan pääasiassa englanninkielisiä HC-vegaaneja, mutta on hienoa tietää että Suomessakin on yhä enemmän tähän joukkoon kuuluvia ihmisiä. Tässä hieman inspiraatiota suomalaisilta HCLF-vegaaneilta, jotka kukoistavat hiilaripitoisella kasvisruoalla!

Juuso Simpanen pitää Youtube -kanavaa https://www.youtube.com/user/juusosimpanen/videos ja blogia osoitteessa http://www.juusosimpanen.com/ Juuson elämäntapa on hyvin urheilullinen - hän muun muassa juoksee kymmenien kilometrien pituisia lenkkejä ja saa energiaa elämäntapaansa massiivisista hiilaritankkausaterioista :) Videoissaan Juuso jakaa hyviä vinkkejä ja tietoa HCLF-elämästä. Tässä videossa Juuso kertoo terveydessään kokemistaan muutoksista vegaaniruokavalioon siirtymisen jälkeen:  



Eeva Sivula jakaa Youtube-kanavallaan omia kokemuksiaan high carb -vegaanina. Eevalla on kokemusta myös laihduttamisesta ko. ruokavaliolla. Tässä videossa hän näyttää, millaisen smoothien hän syö aamupalaksi:  



 Eevalla on myös blogi osoitteessa http://www.eevasivula.com/

Kolmantena vielä suomalaisen Lauran ja parin hänen kaverinsa pitämä Youtube-kanava vibrantlife. Tällä kanavalla on muun muassa matkavideoita Thaimaasta, maukkaita reseptejä ja muuta tietoa. Videoita on englanniksi ja också på svenska :) Suosittelen kokeilemaan tätä dekadenttia suklaa-banaanismoothieta:


Viimeisenä mutta ei vähäisimpänä suomalaisen Jennan blogi Raakavegaani, jossa Jenna jakaa omia reseptejään herkullisiin raakaruokiin. http://raakavegaaniblogi.blogspot.fi/

Jos olet itse HCLF-vegaani ja pidät blogia, Youtube -kanavaa tms. ilmianna itsesi! 

*Edit 2.11.15* Johannes Anttila on suomalainen HCLF-vegaani, joka esittelee todella taidokkaita potkuja ja flippejä Youtube -kanavallaan: https://www.youtube.com/watch?v=rPY0eK6Bgjc 

tiistai 20. tammikuuta 2015

Maailman terveellisin jäätelö

Banaanijätski on niin hyvää ja terveellistä, että on suorastaan rikos että ihmiset eivät syö sitä säännöllisesti. Jos saisin päättää niin kaikki söisivät banaanijätskiä melkein päivittäin mistä aiheutuisi se, että ihmiset olisivat terveempiä ja aina hyvillä mielin :)

Ja mainitsinko, että se on kaiken lisäksi vielä todella helppo tehdä? Yksinkertaisimmillaan banaanijäätelöön tarvitaan vain yksi ainesosa - jäädytetty banaani. Tärkein valmistukseen on kuitenkin tehokas blenderi. Jos banaanit ovat liian jäässä ne ovat niin kovia, että saattavat rikkoa heikomman koneen. Hyvä blenderi maksaa itsensä takaisin nopeasti, ja se kuka on päässyt smoothieiden ja hyvien kasvissosekeittojen makuun huomaa pian eron terveydessään. Suosittelen siis moisen koneen hankkimista. Itselläni on Wilfan BL-1200, joka on edullisimmassa hintaluokassa kunnon koneista n. 90 e.

Banaanijäätelö on muunneltavissa loputtomiin omien mieltymysten mukaisesti. Mukaan voi heittää aina omia suosikkimarjojaan ja hedelmiään, vähän pähkinöitä rapeutta antamaan ja mausteeksi maun mukaan vaikka vaniljasokeria tai kaakaojauhetta ja haluamaansa kasvimaitoa. Omista jätskeistäni tulee joka kerta vähän erilaisia riippuen siitä, mitä haluan kokeilla milläkin kerralla. Kuvan versioon ohje alla:




Banaani-mustikkajäätelö

2 jäistä banaania
0,75 dl mustikoita
1,5 dl riisimaitoa
½ tl vaniljasokeria
5 tuoretaatelia
1 tl mantelirouhetta koristeeksi

Pakasta banaanit edellisenä päivänä tai viimeistään pari tuntia ennen käyttöä. Ennen käyttöä ne voi ottaa hetkeksi sulamaan blendauksen helpottamiseksi. Yhdistä kaikki aineet ja sekoita tehosekoittimessa / blenderissä, kunnes koostumus on tasainen. Sekoittimesta riippuen seosta täytyy välillä siirrellä lusikalla, jotta kaikki osat saa kunnolla sekaisin.

Parasta tässä jätskissä on se, että sitä voi hyvällä omallatunnolla syödä isommankin satsin. Banaanijäätelö on todella vähärasvaista ja kermajäätelöön tottuneelle se saattaa aluksi maistua “liian terveelliselle”. Jos tekee kunnolla muutoksen ruokavaliossaan, makunystyrät tottuvat kuitenkin pian uusiin makuihin ja hedelmäjäätelön raikkautta alkaa arvostaa. Itse en mielellään syö enää edes vegaaneille tarkoitettuja soija- tai kaurakermajäätelöitä, koska ne maistuvat suuhun liian rasvaisilta. Hedelmäjäätelöissä taas on puhdas, täyteläinen maku.

Parasta tässä jätskissä on se, että sitä voi hyvällä omallatunnolla syödä isommankin satsin. Jäätelöaineksiksi kannattaa pakastaa sellaiset banaanit, jotka ovat juuri kypsymässä yli. Tällöin niissä on ollut kauniita pilkkuja jo jonkin aikaa. Vihreät ja keltaiset banaanit eivät ole vielä kypsiä ja aiheuttavat monille mahanpuruja. Syöntikypsä banaani näyttää tältä:


maanantai 12. tammikuuta 2015

Vegaaniruokavalio on paras laihdutukseen

Kun aluksi ryhdyin vuosia sitten lakto-ovo-kasvissyöjäksi, aloin hiljalleen lihoa. Söin siihen aikaan paljon rasvattomia jogurtteja ja vähärasvaisia juustoja leivän päällä, johon oli sivelty vähärasvaista margariinia. Tuohon aikaan (teini-ikäisenä) yritin jo laihduttaa ja kamppailin vastustamattomien ruokahimojen kanssa. En ymmärtänyt, miksi tällainen “vähärasvainen” ruokavalio ei toiminut, vaikka sitä pidettiin niin terveellisenä. Tavallinen (lakto-ovo) kotiruoka ei millään tuntunut riittävän pitävän minua kylläisenä seuraavaan ateriaan saakka, ja söin usein välipaloina leipää yllä mainituin lisukkein. Pian jouduinkin siihen kuuluisaan “leipäkoukkuun”, mistä olen kuullut muidenkin kärsivän ja mikä usein liittyy myös sokeririippuvuuteen. Leipää saattoi mennä lähes paketillinen päivässä huomaamatta napostellessa ja jos sitä ei saanut niin tuli ihan hirveä olo. Oli suorastaan pakko syödä jotain sokeri- tai jauhopitoista eikä itsehillintää tuntunut olevan ollenkaan. 

Surullinen leipä :(
Aikani lihomisen kanssa kamppailtuani tulin siihen tulokseen, että kasvissyöjäksi alkaminen oli lihomiseni syynä ja että jos halusin laihtua, minun tulisi syödä paljon proteiinia ja jättää hiilihydraatit vähemmälle. Aloin ensin syödä enemmän kalaa ja jossain vaiheessa tein sen ratkaisun, että aloin syödä lihaakin, proteiininsaannin helpottamiseksi. Olin aina pitänyt eläimistä ja siltä pohjalta kasvissyöntinikin alkoi, mutta paino-ongelmat tuntuivat niin vaikeilta, että koin parhaaksi vain työntää omatunnon viestit taka-alalle ja keskittyä laihduttamaan itseni vähintäänkin normaalipainoiseksi. Monien vakaumuksellisten kasvissyöjien (ja itsenikin tässä vaiheessa) mielestä päätös kuulostaa varmasti todella itsekkäältä, mutta ylipainon aiheuttamat itsetunto-ongelmat olivat todella syviä, enkä todellakaan tiennyt miten kasvisruokavalion olisi voinut toteuttaa toisin. Lisäksi luin kaiken käsiini saatavan “tiedon” laihduttamisesta erilaisista lehdistä ja kirjaston laihdutusoppaista ja niissä tuntui toistuvan sama viesti - vähennä hiilareita, lisää proteiinia.

Jos tässä vaiheessa joku olisi kertonut minulle, että hei! ongelma ei ole hiilareissa vaan niiden laadussa ja liian vähäisessä määrässä, olisin järkyttynyt ja ollut epäuskoinen. Miten niin? Hiilarithan lihottavat ja niitä pitää rajoittaa! Ja hoikimpia ovat varmasti sellaiset ihmiset, jotka syövät eniten proteiinia ja lihavia ne, jotka syövät eniten hiilihydraatteja. Ei! Asia on lähes päin vastoin. Aloittaessani eläinproteiinin syönnin laihtuakseni, olin mennyt metsään. Itse asiassa vegaanit, jotka syövät luontaisesti eniten hiilihydraatteja ja vähiten rasvaa ja eläinproteiinia ovat tutkimusten mukaan hoikimpia ja mitä enemmän eläintuotteita syö, sitä lihavammaksi se tekee.

Esittelen muutaman tutkimuksen, jotka vahvistavat vegaaniruokavalion sopivan laihdutukseen parhaiten. Tässä Dr. Gregerin esittelemässä tutkimuksessa  todettiin, että lihan syönnin vähentäminen korreloi suoraan pienempään painoindeksiin ja eläinproteiinin lisääminen painoindeksin kasvamiseen. Ja nämä tulokset koskivat siis ruokavaliota, jossa mm. kalorien ja liikunnan määrä oli vakio. Koehenkilöt söivät saman määrän kaloreita, ainoastaan liha-annosten määrän vaihdellessa.



 Tässä lisäksi tutkimus, jossa todettiin lihansyönnin korreloimiseen lihavuuden kanssa.

Laihtumista on myös tutkittu suoraan vertailemalla sekasyöjien, semi-vegetaristien, pesco-vegetaristien (syövät kalaa), vegetaristien ja vegaanien tuloksia. Tässä tutkimuksessa tultiin siihen tulokseen, että mitä vähemmän eläintuotteita ruokavaliosta löytyi, sitä enemmän koe-henkilöt laihtuivat. 

 

Ja tässä vielä tutkimus, jossa vertailtiin mm. kasvissyöjien ja perinteisellä ruokavaliolla olleiden painoa, vyötärönympärystä, LDL-kolesterolia, ihonalaisen rasvan määrää ja sisäelinten rasvamäärää. Kaikilla mittareilla kasvissyöjät laihtuivat eniten, vaikka kasvissyöjäkoehenkilöiden syömät kalorimäärät olivat samat kuin lihansyöjillä. Ja sivuhuomautuksena - ihonalainen rasva korreloi selluliitin kanssa.

 

Kaikkia mekanismeja tämän ilmiön taustalla ei vielä tunneta. Joitakin syitä vähärasvaisen vegaaniruokavalion hoikentavuuteen ovat kuitenkin nämä:
  • Ravitsemus. Kasviruoat ovat paljon ravinnerikkaampia kuin eläintuotteet ja kun keho saa riittävästi tarvitsemiaan ravinteita, mieliteot ja ruoka-addiktiot vähentyvät.
  • Ruokahalu. Kun keho saa sellaisia ruoka-aineita, jotka se “tunnistaa” ruoaksi, ruokahalu alkaa vastata oikeaa ravinnon tarvetta ja omaa kehoa kuuntelemalla oppii tunnistamaan signaalit siitä, milloin kannattaa syödä. Nälkä ei ole enää vihollinen, vaan aidosta tarpeesta kertova signaali.
  • Insuliini. Rasvaisen ruoan ja sokerin yhdistelmä nostaa verensokeria, koska rasva estää ihmiselle elintärkeän sokerin imeytymisen verenkiertoon. Seurauksena on ateroskleroosi eli verisuonten tukkeutuminen ja korkea verensokeri. Se taas tarkoittaa rasvan varastoitumista vieläkin helpommin. Vähärasvaisen vegaaniruokavalion on todettu ilman lääkitystä laskevan ihmisten verensokerin ja verenpaineen normaalille tasolle ja jopa parantavan II tyypin diabeteksen niin pitkälle kuin se on mahdollista http://www.thecdt.org/article/view/4977/5858
  • Rasva myös varastoituu kehoon paljon helpommin kuin hiilihydraatit http://ajcn.nutrition.org/content/48/2/240.short
  • Keho käyttää hyväkseen energiaa eri tavalla riippuen siitä, mistä lähteestä se tulee. Toisin sanoen, kalori ei vastaa kaloria. Jos ei usko tähän, haastan testaamaan asian itsellään ja lisäämään normaalien syömistensä päälle yhden juustohampurilaisen joka päivä esim. kahden viikon ajan. Vastaavasti kahden viikon ajan voi lisätä päivittäiseen ruokavalioonsa 2 välipalapatukkaa, jotka sisältävät kuivahedelmiä ja pähkinöitä. Kaloreita molemmissa on suunnilleen saman verran. Toinen näistä lisäyksistä ruokavalioon tulee lihottamaan ja toinen ei. Tässä vielä linkki videoon, jossa on tutkimuksia ja lisätietoja http://nutritionfacts.org/video/do-fruit-nut-bars-cause-weight-gain/

Tämä ei tietenkään tarkoita sitä, etteivätkö vegaanitkin voisi olla ylipainoisia. Itse asiassa vaikka monet tiputtavat luontaisesti muutaman kilon alettuaan vegaaneiksi, toisille tuppaa tulemaan muutama kilo lisää. Tämä johtuu paljolti siitä, että nykyään vegaaneillekin on saatavilla paljon prosessoituja herkkuja kuten juustoja, pihvejä tai suklaita. Nämä vaihtoehdot ovat eläinkunnasta peräisin olevia vastineitaan parempi vaihtoehto, koska ne eivät sisällä kolesterolia ja sisältävät vähemmän tyydyttyneitä rasvoja, jotka ovat yhteydessä esimerkiksi syöpien muodostumiseen. Lisäksi monet vegaanit lisäävät runsaasti öljyä ruokiin. Sinänsä siinä ei ole mitään ongelmaa, jos ei kuulu siihen väestönosaan, jonka verenpaine nousee geneettisistä syistä liian korkealle jopa eläimettömällä ruokavaliolla. Eläimet ja ympäristö eivät kärsi. Jotkut kokevat etteivät halua luopua öljyistä ja rasvaisesta ruoasta.

Jos kuitenkin haluaa laihduttaa, kalorimäärän keinotekoinen rajoittaminen on mielestäni paljon huonompi vaihtoehto kuin se, että söisi oikeita ruokia. Miellyttävämpi ja terveellisempi vaihtoehto on rakentaa ateriat vihannesten, hedelmien, täysjyvätuotteiden ja papujen ympärille. Lisäksi öljyt kannattaa jättää ruoanlaitosta kokonaan pois ja suosia niiden sijaan (kohtuudella) kokonaisia rasvan lähteitä kuten siemeniä, pähkinöitä ja avokadoja. Ruoan ei silti tarvitse olla tylsää! Blogissani olen esitellyt joitakin reseptejä niihin ruokiin mitä itse syön - nautin syömästäni ruoasta todella paljon, eikä minun tee mieli rasvaisia ruokia. Kyse on pitkälti tottumuksesta. 

Terveellisesti voi syödä vaikka näin:

Aamiainen
Kaurapuuroa kanelin ja soijamaidon kanssa, hunajamelonia ja appelsiinimehua

Välipala
Näkkäriä hummuksella tai iso omena

Lounas
Juopuneet pavut perunoiden kanssa

Välipala
Omenamehua ja taatelipallosia 

Päivällinen
Chili sin carne riisillä
  
Lisää esimerkkipäiviä ruokailuun löytyy tämän linkin takaa: http://www.pcrm.org/health/health-topics/a-guide-to-healthy-weight-loss Blogini oikeassa sivupalkissa on myös linkkejä sivustoille, joista löytyy lisätietoa ja reseptejä.